«Έφυγε» ο Λουκάς Κωτσαδάμ

admin
31/08/2015 10:13
 
 
 

Χθες το απόγευμα απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών ο Λουκάς Κωτσαδάμ, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ στη Ρόδο, μετά από σύντομη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 18:00, στο νεκροταφείο του Ταξιάρχη, στη Ρόδο.

Μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ και τον Απρίλη του 2015, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νότιου Αιγαίου, ο Λουκάς Κωτσαδάμ γεννήθηκε το 1954 στη Θίσβη της Βοιωτίας. Παιδί φτωχής οικογένειας κτηνοτρόφων, σπούδασε στη Μέση και Ανώτερη Σιβιτανίδειο Σχολή. Τον Σεπτέμβρη του 1974 οργανώνεται στην ΚΝΕ και το 1975 στο ΚΚΕ. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έζησε στη Ρόδο και εργάστηκε εργατοτεχνίτης στον ΟΤΕ, όπου και ανέπτυξε πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου του και είχε σημαντική συμβολή στο κίνημα των σχολείων και του αθλητισμού στην περιοχή του. Το 2005 εκλέχτηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίου Δωδεκανήσου, όπου και παρέμεινε ως το 2013 και μετά το 19ο Συνέδριο έγινε μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου.

 

Συλλυπητήρια από τα όργανα του ΚΚΕ

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για το θάνατο του Λ. Κωτσαδάμ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε όλη του την κομματική ζωή και δράση ο σ. Κωτσαδάμ υπερασπίστηκε την πολιτική και ιδεολογία του Κόμματος, τις αρχές λειτουργίας και τους επαναστατικούς σκοπούς του. Η Κεντρική Επιτροπή απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφο και τα παιδιά του σ. Λουκά, σε όλους τους φίλους και τους οικείους του».

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει και η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ επισημαίνοντας: «Ο σύντροφος Λουκάς Κωτσαδάμ στάθηκε ακλόνητος σε κάθε δυσκολία στη ζωή και στον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Υπηρέτησε με πίστη, την κοσμοθεωρία μας, την πολιτική και το πρόγραμμα του ΚΚΕ».

 

Συλλυπητήρια από συνδικάτα και φορείς της Ρόδου

Τη βαθιά λύπη τους για το θάνατο του Λουκά Κωτσαδάμ εκφράζουν συνδικάτα, φορείς και η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, ενώ εκφράζουν και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Ο Λουκάς αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες της εργατικής τάξης, βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή από όποια ευθύνη κι αν είχε χρεωθεί. Η στάση ζωής του αποτελεί παράδειγμα λαϊκού αγωνιστή» τονίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ και προσθέτει ότι «Η απώλεια για το εργατικό – λαϊκό κίνημα της περιοχής είναι μεγάλη».

«Θα τον θυμόμαστε όλοι μας μπροστάρη και αλύγιστο στους σκληρούς ταξικούς αγώνες. Ακούραστος πάλευε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των ανέργων» σημειώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου. «Χωρίς κανένα δισταγμό έμπαινε στα γεμάτα, έδινε ψυχή και σώμα σε κάθε αγώνα, σε κάθε σταθμό του κινήματος μοίραζε κουράγιο και δύναμη σε όλους μας. Δεν παρέκκλινε στο ελάχιστο και αποτέλεσε ένα υποδειγματικό στέλεχος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Λουκά τιμούν τον τίτλο του μέλους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, τέτοιοι άνθρωποι που με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα παλεύουν στο πλευρό της εργατικής τάξης, δικαιούνται να έχουν τον τίτλο του συνδικαλιστή. Οι αγώνες του για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, να οργανωθεί ο εργατόκοσμος στα σωματεία, να στηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ, να διεκδικούν οι εργάτες τον πλούτο που παράγουν, η πάλη του ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας», προσθέτει το Σωματείο.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει και το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο της Ρόδου «Mira Mare» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Λ. Κωτσαδάμ ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα του και το δυναμισμό του. Ήταν άνθρωπος ανιδιοτελής και μαχητικός, και σαν τέτοιο θα τον θυμόμαστε πάντα».

(φωτό και πληροφορίες: 902.gr)

 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*