Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες: «Ο αγώνας των νησιωτών αφήνεται στην “καλή” θέληση της κυβέρνησης»

Newsroom
01/06/2020 14:59
 
 
 

 

Δελτίο Τύπου για το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα στις Κυκλάδες εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους οι σύμβουλοι της κ.κ. Ντουνιαδάκης και Σιγάλας και κα Ροκονίδα ψήφισαν λευκό.

Η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ υποστήριξε ότι καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η αντίσταση του λαού των νησιών, με τον επικεφαλής της να δηλώνει ότι η Λαϊκή Συσπείρωση «δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των ΑΠΕ, αρκεί να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και να μη γίνεται ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου όπως γίνεται και τώρα».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου:

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης Μαΐου 2020 κατατέθηκε από την Περιφερειακή Αρχή ψήφισμα για τα Αιολικά Πάρκα στις Κυκλάδες. Με το ψήφισμα αφήνεται η τύχη του αγώνα των νησιωτών όχι στα δικά τους χέρια, αλλά στη «καλή» θέληση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητά, μεταξύ άλλων, την «αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης» μέχρι να δημιουργηθεί «ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο» για τις ΑΠΕ και «να προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων, … δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής».

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, κρίνοντας ότι ο αγώνας των νησιωτών είναι δίκαιος και αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων σε σχέση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και επενδυτών για την επιβολή με κάθε μέσο των καταστροφικών σχεδίων εγκατάστασης και λειτουργίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά, ψήφισε «λευκό» στο ψήφισμα για τους παρακάτω ειδικότερους λόγους:

Πρώτο: Το χωροταξικό που θα γίνει, έστω και μετά από διαβούλευση, δεν εγγυάται κανείς ότι θα είναι αποδεκτό από τους κατοίκους ή ότι θα εξαιρεί τα νησιά. Πολύ περισσότερο που θα συνταχτεί από μια κυβέρνηση που σήμερα χρησιμοποιεί την καταστολή για να επιβάλει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα μετά και τις οδηγίες της ΕΕ.

Δεύτερο: Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής είτε θετικές, είτε αρνητικές, δεν έχουν καμιά δεσμευτική ισχύ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι. Ούτε κανείς μπορεί να είναι σίγουρος για τις αποφάσεις των συμβουλίων. Άρα δεν μπορείς να επαφίεσαι για την αποτροπή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σ’ αυτές τις αποφάσεις.

Τρίτο: Στο ψήφισμα επίσης εκφράζεται, ως αξίωση της Περιφέρειας «η ασφάλεια των συναλλαγών και επενδύσεων, που ειδικά για το Νότιο Αιγαίο είναι ανέφικτη από τη μη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων». Αλήθεια εκ μέρους τίνος τίθεται αυτό το αίτημα; Μήπως οι νησιώτες, που σταμάτησαν τις μπετονιέρες, αγωνιούν για την ασφάλεια των επενδύσεων των ΑΠΕ; Ή μήπως οι νησιώτες είναι αυτοί που ζητούν με το ψήφισμα επίσης «την απλούστευση αδειοδότησης επενδύσεων που να περιλαμβάνει όμως και άλλες επενδύσεις και όχι μόνο την απλούστευση αδειοδότησης των αιολικών πάρκων»; Αυτό το μήνυμα πήρε η Περιφερειακή Αρχή από τους ασταμάτητους αγώνες των νησιωτών ενάντια στην αδειοδότηση των εταιρειών για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στα νησιά;

Κατά τη σχετική συζήτηση η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήλωσε ότι θα συμφωνούσε σε ένα ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που στηρίζοντας τους αγώνες των νησιωτών, θα καταδίκαζε την άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και θα απαιτούσε να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας στην Τήνο. Υπέβαλε μάλιστα πρόταση ψηφίσματος, που δεν συζητήθηκε καν. Η πρόταση της Λ.Σ. δεν έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο γι’ αυτό και ψηφίσαμε λευκό.

Στην πρόταση της Λ.Σ., η κυρία Πρόεδρος αντέτεινε ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί πάρα πολλές φορές στη δικαιοσύνη και αφού έχει το πράσινο φως από το ΣτΕ, «πούμε δεν πούμε σε μια απόφασή μας στο Περιφερειακό συμβούλιο να σταματήσει θα είναι ουτοπικό».

Εάν θεωρούσαμε δεδομένη και μη αναστρέψιμη τη δικαίωση της επιχείρησης από τα δικαστήρια και θεωρούσαμε ως ουτοπία τις αποφάσεις των φορέων που αντιτίθενται σ’ αυτήν, τότε θέτουμε σε αμφιβολία και αμφισβήτηση την επίδραση των συλλογικών ενεργειών και των αγωνιστικών εκδηλώσεων του νησιωτικού λαού.

Εμείς κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση. Θεωρούμε ως καταλύτη την αντίσταση του λαού των νησιών για την έκβαση της υπόθεσης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ενάντια στα συμφέροντα των νησιωτών, τη καταστροφή του περιβάλλοντος και της οικονομίας τους.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι η κυβερνητική πολιτικήπου βρήκε στρωμένο έδαφος από το ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει εν μέσω πανδημίας το αντιπεριβαλλοντικό έκτρωμα, στο οποίο έχουν γίνει νόμος όλες οι αξιώσεις των επενδυτών της «πράσινης» ενέργειας. Αυτό είναι που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή και ο συγκεκριμένος όμιλος για να περάσει την περιβαλλοντική μελέτη.

Συμπεράσματα από κει και πέρα μπορεί να βγάλει ο νησιωτικός λαός και να συνεχίσει τον αγώνα του ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι πλάι του και ποιος στη πραγματικότητα είναι μακριά από τις προσδοκίες του.

Ο επικεφαλής της ΛΣ Γιάννης Ντουνιαδάκης στη τοποθέτησή του, αφού ανέλυσε όσα προαναφέραμε είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των ΑΠΕ, αρκεί να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο, να μη γίνεται ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου όπως γίνεται και τώρα.

Αξιοποίηση των ΑΠΕ, με σεβασμό στο περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Να προστατεύεται το περιβάλλον και τα συμφέροντα του λαού. Γενικότερα η θέση μας είναι για Ενιαίο Φορέα Ενέργειας που με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό όλης της χώρας, θα επιμερίζει τους ενεργειακούς φορείς και θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αυτό δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι θα γίνει από τις κυβερνήσεις αυτές που ζούμε, μιλάμε για κάτι άλλο.

Σ’αυτή τη συγκυρία είμασταν δίπλα στο Τηνιακό λαό από την αρχή, όπως και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΝΟΥ. Το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα του Τηνιακού λαού και με την παρουσία εκείνη τη μέρα στο νησί του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Αλαβάνου».

Συνεχίζουμε και καλούμε τους νησιώτες όλοι να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, και Άνδρο.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*