Διακόπτει όλα τα προγράμματα κατάρτισης η «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» στις Κυκλάδες

admin
05/10/2015 13:29
 
 
 

Στην αναγκαστική διακοπή όλων των προγραμμάτων κατάρτισης (παρά την επιτυχημένη εξέλιξη τους), καθώς και προγραμμάτων, για τα οποία είχαν ήδη αγοράσει υλικά οι εκπαιδευόμενοι προέβη η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ελίχρυσος».

Όπως αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας της η «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», τα προγράμματα διεκόπησαν ξαφνικά με απόφαση της Περιφέρειας όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας της προγραμματικής σύμβασης στα Προγράμματα Κατάρτισης – Δια Βίου Μάθησης στα νησιά των Κυκλάδων, παρόλο που ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Επίσης, ζητά συγγνώμη από όσους συνεργάστηκαν μαζί της για την πολύμηνη αναμονή των δεδουλευμένων τους, καθώς και από όσους ανέμεναν την υλοποίηση των προγραμμάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα συμφωνηθέντα στην σύμβαση.

«Ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά και ότι σύντομα θα τελεσφορήσει με δίκαιο τρόπο η υπόθεση, θα αποζημιωθούν το συντομότερο οι ενδιαφερόμενοι (που έχουν και τη μικρότερη ευθύνη) και θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην ταλαιπωρία και δυσφήμηση της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή διαμαρτυρίας, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Τα μέλη και η Διοικούσα Επιτροπή της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα τη Σύρο) ενημερώνουμε όλους και κάθε ενδιαφερόμενο για την εξέλιξη της υπογεγραμμένης προγραμματικής σύμβασης μας με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα Προγράμματα Κατάρτισης – Δια Βίου Μάθησης – στα νησιά των Κυκλάδων για την περίοδο Σεπτ.2014 – Σεπτ.2015.

Με λύπη μας αναγκαζόμαστε δημόσια να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας στην απρόσμενη εξέλιξη της διακοπής συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Κατάρτισης στις Κυκλάδες.

Διαμαρτυρόμαστε εκ μέρους όλων όσων εργάστηκαν και βιώνουν την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής τους, λόγω αμφισβήτησης της νομιμότητας της Προγραμματικής Σύμβασης, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και λόγω καθυστερημένης ανταπόκρισης στη διαχείριση της υπόθεσης μας σε πολιτικό επίπεδο από την ΠΝΑΙ.

Η Διοικούσα Επιτροπή της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» ζητά την συγγνώμη όσων συνεργάστηκαν μαζί της για την καθυστέρηση των οφειλών, κατανοεί την αγανάκτηση και απογοήτευση τους στην πολύμηνη αναμονή των δεδουλευμένων τους, στην καθυστέρηση των διαδικασιών από την ΠΝΑΙ, καθώς και την απογοήτευση όσων ανέμεναν την υλοποίηση των προγραμμάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν. Ακόμη και τώρα ενδιαφερόμενοι από τα νησιά επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν την υλοποίηση τους.

Η σύμβαση που υπογράψαμε με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή τον Ιούνιο 2014, αποτελούσε συνέχεια υλοποίησης των προγραμμάτων ΔΒΜ της Περιφέρειας, του ΚΕΚ Γεννηματάς και της ΠΕΔ Κυκλάδων. Βασισμένη στους απαιτούμενους νόμους και διατάξεις, ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία με θετική απόφαση του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ανάρτησή της στο Διαύγεια. Οι θεματικές ενότητες των Προγραμμάτων Κατάρτισης της Περιφέρειας συνάδουν των καταστατικών σκοπών και στόχων της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» και συγχρόνως ως ΚΟΙΝΣΕΠ είχαμε δυνατότητα απασχόλησης του αναγκαίου προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης υλοποίησης τους σε κάθε νησί, πράγμα που αδυνατούσε να κάνει η Περιφέρεια.

Η «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και υλοποίησε με επιτυχία τα Προγράμματα (σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις των εκπαιδευομένων καθώς και των υπηρεσιακών και πολιτικών υπευθύνων της ίδιας της Περιφέρειας) μέχρι τον Μάιο 2015. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους των Κυκλάδων, αλλά και τους ενδιαφερόμενους που εκκρεμεί η αποζημίωσή τους, ότι τα προγράμματα διεκόπησαν ξαφνικά με απόφαση της Περιφέρειας όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας της προγραμματικής (αν και όπως αναφέρθηκε ανωτέρω ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στη σύμβαση του προηγούμενου έτους, στην οποία δεν συμμετείχαν η ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, χωρίς ενστάσεις από τους εποπτικούς φορείς).

Διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα συμφωνηθέντα στην σύμβαση. Αν και επικοινωνήσαμε κατ’ επανάληψη με όλους τους αρμόδιους και έχουμε συντάξει επιστολές προς κάθε εμπλεκόμενο, η καθυστέρηση επίλυσης του θέματος που έχει δημιουργηθεί (χωρίς δική μας υπαιτιότητα) εκθέτει εμάς αλλά και την Περιφέρεια στον κίνδυνο εμπλοκής σε μία δικαστική λύση που θα έχει μόνο χαμένους, ανεξαρτήτως της τελικής μας δικαίωσης που τη θεωρούμε σίγουρη. Δυστυχώς ως «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» φτάσαμε στο σημείο του διασυρμού και δυσφήμισης μας ως αφερέγγυοι και καταχραστές δημοσίου χρήματος, διότι λόγω της ανάρτησης της Σύμβασης στο Διαύγεια, σε αρκετούς συμπολίτες μας επικρατεί και διαχέεται η ιδέα ότι δήθεν έχουμε ήδη εισπράξει χρήματα τα οποία έχουμε καταχραστεί.

Και αυτό δυστυχώς αποτελεί μία κατάληξη σ’ ένα πρόγραμμα για το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία που υπήρχε σε καθημερινό επίπεδο με τους υπαλλήλους του γραφείου ΔΒΜ της Περιφέρειας, τους επόπτες, έπαρχους και τους κατά τόπους περιφερειακούς συμβούλους, το ΚΕΚ Γεννηματάς, τους υπαλλήλους των Δήμων, συλλόγους, ομοσπονδίες και λοιπούς φορείς, αλλά και τους εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους και όλους του συνεργάτες. καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης των Προγραμμάτων.

Ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά και ότι σύντομα θα τελεσφορήσει με δίκαιο τρόπο η υπόθεση, θα αποζημιωθούν το συντομότερο οι ενδιαφερόμενοι (που έχουν και τη μικρότερη ευθύνη) και θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην ταλαιπωρία και δυσφήμηση της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ».

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) έχουν εκ του νόμου κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Εκ του νόμου 4019/11 μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ΟΤΑ Α’ & Β’. Η «Ελίχρυσος» Κοιν.Σ.Επ. με έδρα τη Σύρο, είχε κοινούς καταστατικούς εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς με την Περιφέρεια ως προς την σύμβαση και ήταν μια Κοιν.Σ.Επ. που προήλθε από σεμινάρια της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου για την προβολή και προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στα νησιά των Κυκλάδων – καλοκαίρι 2013.

Η «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» στοχεύει στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση θεμάτων αειφόρου πρωτογενή τομέα, προστασίας του περιβάλλοντος, ηθική επιχειρηματικότητα, ανάδειξη των πολιτιστικών και παραδοσιακών χαρακτηριστικών των Κυκλάδων, τον εναλλακτικό τουρισμό και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα της Περιφέρειας περιλάμβαναν θεματικές ενότητες που άπτονταν ακριβώς του σκοπούς και τους εκπαιδευτικούς μας στόχους.

Τα προγράμματα είχαν μεγάλη επιτυχία και ως προς τις συμμετοχές και ως προς τις αξιολογήσεις των εκπαιδευόμενων, αιτούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις την επανάληψή τους, ή την δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων.

Η συμμετοχή μας στην προγραμματική σύμβαση προτάθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή τον Μάρτιο 2014, με σκοπό την καλύτερη και εύρυθμη εκπόνηση των προγραμμάτων στις Κυκλάδες, λόγω του σημαντικού φόρτου εργασιών του ΚΕΚ Γεννηματάς που έπρεπε να οργανώνει και τα προγράμματα στα Δωδεκάνησα και δεδομένου ότι τα γραφεία του βρίσκονται στη Ρόδο. Η Περιφέρεια αδυνατούσε νομικά να προσλάβει άτομα για τις απαιτούμενες ανάγκες της εκπόνησης των προγραμμάτων και ταυτόχρονα ήθελε να προωθήσει την Κοινωνική Οικονομία και τις δυνατότητες της. Μετά από κοινή απόφαση του ΚΕΚ Γεννηματάς και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής προτάθηκε η συνεργασία στην Κοιν.Σ.Επ. «Ελίχρυσος» που είχε την δυνατότητα να υλοποιήσει τα προγράμματα νόμιμα με τις απαραίτητες προσλήψεις και συνεργασίες με όλα τα αναγκαία άτομα και επιχειρήσεις.

Θα διαχειριζόμασταν το ποσό των 80.000 ευρώ (για την πληρωμή όλων των αμοιβών – εποπτών και εργαζομένων – και όλων των αναγκών για την ορθή εκτέλεση των προγραμμάτων 3.000 ωρών, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων για όλο τον χρόνο).

Η «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» καλείτο να συνεργαστεί με τα γραφεία των ΔΒΜ της Περιφέρειας, του Δήμου, και το ΚΕΚ Γεννηματάς, να επισημάνει τις ανάγκες των νησιών των Κυκλάδων, να οργανώσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα κατάρτισης αναλαμβάνοντας επίσης την γραμματειακή υποστήριξη και οικονομική διαχείριση τους. Το ποσό των 90.000 θα διαχειρίζονταν το ΚΕΚ για τις αμοιβές των εκπαιδευτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Μάρτιος 2014 & Απρίλιος 2014 υποβολή αιτήματος για υπογραφή της Σύμβασης και αναβολή υπογραφής της, λόγω πολλών θεμάτων.

Ιούνιος 2014 1η υπογραφή Προγραμ/κής Σύμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αύγουστος 2014 τελική υπογραφή της Σύμβασης μετά την σύμφωνη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οκτώβρης του 2014 Η συνεργασία μας ξεκίνα με καθυστέρηση ενός μήνα, λόγω εκλογών προεδρείου του ΚΕΚ Γεννηματάς.

Νοέμβριος 2014. Η πρόεδρος της «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» κα Ελένη Χερχελετζάκη ταξίδεψε στην Ρόδο για συζήτηση πάνω σε θέματα των ΔΒΜ με τους αρμόδιους του ΚΕΚ και της ΠΝΑ.

Νοέμβριος του 2014 Αποστολή φακέλου, μαζί με το παραστατικό τιμολόγιο για την είσπραξη προκαταβολής 16.000 από την «Ελίχρυσος»

Τέλη Δεκεμβρίου 2014 Μαθαίνουμε ότι ο φάκελος καθυστέρησε να φτάσει στον δημοσιονομικό έλεγχο και θα ελεγχθεί αρχές του 2015.

Ιανουάριος 2015 Συνάντηση & ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη κου Λεονταρίτη

Φεβρουάριος 2015 Ο φάκελος φτάνει στο γραφείο δημοσιονομικού ελέγχου και ξεκινά το θέμα της αμφισβήτησης της νομιμότητας της σύμβασης.

Μάιο 2015 Λαμβάνουμε την επιστολή της κας Μαυρίκου όπου εκτίθενται οι αμφιβολίες της.

Τέλη Μαΐου 2015. Αποστολή επιστολής της «Ελίχρυσος» και του αρμόδιου γραφείου ΔΒΜ προς τον νομικό σύμβουλο και στον υπεύθυνο παρακολούθησης των προγραμμάτων εκ μέρους της ΠΝΑ για έλεγχο, υπογραφή και αποστολή τους προς ΥΔΕ.

Τέλη Αυγούστου επιστρέφει ο φάκελος. Άμεση αποστολή του από το γραφείο ΔΒΜ στην οικονομική υπηρεσία της ΠΝΑ για υπογραφή του από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής και τον αντιπεριφερειάρχη.

15 Σεπτ. 2015 Επικοινωνία της «Ελίχρυσος» με τα αρμόδια γραφεία. Ο φάκελος ακόμη δεν έχει αποσταλεί προς ΥΔΕ, ενώ χωρίς ειδοποίηση προς την «Ελίχρυσος» η ΠΝΑ ξεκινά νέο κύκλο Προγραμμάτων με άλλους συμβαλλόμενους.

Εν τω μεταξύ από τον Νοέμβριο 2014 έως Μάιο 2015 υλοποιήθηκαν κανονικά τα Προγράμματα με πάνω από 1000 ώρες σε 12 νησιά παρ’ όλες τις αρχικές καθυστερήσεις. Στη σύμβαση αναφερόταν ότι άμα της έναρξης εργασιών η Περιφέρεια όφειλε να καταβάλει προκαταβολή 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού ποσού. Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε εισπράξει έως τώρα ούτε ένα ευρώ ούτε εμείς ούτε το ΚΕΚ Γεννηματάς. Εκκρεμούν όλες οι αμοιβές και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Εκκρεμούν χρήματα που πρέπει να αποδοθούν στην «Ελίχρυσος» για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων περισσοτέρων από 15 ατόμων, των ασφαλιστικών εισφορών, οφειλών σε φορείς & επιχειρήσεις που πλησιάζουν το ποσό των 30.000 ευρώ.

Καθυστερώντας σε κάθε γραφείο που περνούσε η υπόθεσή μας, παρ’ όλες τις ευγενικές και ενημερωτικές ενοχλήσεις μας, έχουμε φτάσει στην απογοητευτική καθυστέρηση των 9 μηνών. Με ασαφείς απορίες για τους καταστατικούς μας σκοπούς, παραλληλίζοντας την νομιμότητα μέσα από άλλες διαφορετικές συμβάσεις άλλων ΟΤΑ με Κοιν.Σ.Επ. και ταυτόχρονα διαρρέοντας λανθασμένες και ψευδείς εντυπώσεις ότι έχουμε εισπράξει ήδη όχι μόνο το ποσό που μας αναλογεί στη διαχείριση του, αλλά κι αυτό που αναλογούσε να διαχειριστεί το ΚΕΚ., (!?) έχουμε έρθει σε σημείο που θεωρούμε απαραίτητο να αναρτήσουμε το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ των Κυκλάδων για την διαφάνεια της υπόθεσής μας. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να διακόψουμε όλα τα προγράμματα παρ’ όλη την επιτυχημένη εξέλιξη τους, καθώς και προγράμματα που υλικά των οποίων είχαν ήδη αγοράσει οι εκπαιδευόμενοι.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε στην ταχεία και δίκαιη επίλυση του θέματος.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή και τα μέλη της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*