Τη λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις Βρυξέλλες ενέκρινε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

admin
12/10/2015 21:09
 
 
 

Την ομόφωνη έγκριση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έλαβε η πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για την ίδρυση και λειτουργία γραφείου της Περιφέρειας στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η λειτουργία του γραφείου έχει ήδη δρομολογηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζημάρκου στις Βρυξέλλες και αποτελεί απόρροια του στρατηγικού προσανατολισμού της περιφερειακής αρχής για την ανάδειξη της νησιωτικότητας στο κατ’ εξοχήν κέντρο λήψεως των αποφάσεων.

«Η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες είναι επιτακτική ανάγκη» επανέλαβε ο κ. Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «εφόσον για το κεντρικό κράτος οι αποφάσεις που αφορούν την νησιωτικότητα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, είμαστε ηθικά και πολιτικά δεσμευμένοι απέναντι στους νησιώτες να μεταφέρουμε το θέμα εκεί που βρίσκεται πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων».

 

Οι λόγοι παρουσίας του Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες καθίσταται επιβεβλημένη για τρεις λόγους:

1ον Λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά της Περιφέρειας που αντιπροσωπεύουν το 85{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} της συνολικής οικονομικής δραστηριότητάς της,

2ον Εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ περίπου και προκύπτει μετά την απόφαση ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν να κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς της εθνική συμμετοχή, που ανέρχεται στο 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του προγράμματος και

3ον Λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τόσο προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλο, όσο και προς τον α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, είναι – μέρος των πόρων που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης – να διατεθούν απευθείας στις Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*