Ομιλία Χατζημάρκου σε εκδήλωση της CPMR για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα: «Δεν είναι θέμα αλληλεγγύης η αντιμετώπιση του»

admin
15/10/2015 13:07
 
 
 

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) με τίτλο «Μετανάστευση: Ένας Ενεργός Ρόλος για Περιφέρειες και Πόλεις» ήταν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού «OPEN DAYS – Ευρωπαϊκή εβδομάδα των περιφερειών και των πόλεων για την μετανάστευση» που διοργανώθηκε για 13η φορά φέτος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Περιφερειών που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως η Σικελία, η Καλαβρία, η Καταλονία και άλλες.

«Αισθάνομαι επαίτης»

«Με ενοχλεί και με προσβάλλει η χρήση του όρου “αλληλεγγύη” από πλευράς της Ευρώπης, γιατί με κάνει να αισθάνομαι επαίτης, για ένα ζήτημα που δεν αποτελεί δομικό θέμα της δικής μου Περιφέρειας, σε ένα χώρο που δεν μου έχει αναγνωρίσει ακόμη ότι είμαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε εμφατικά ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος παρουσίασε ποσοτικά και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή βοήθεια της Περιφέρειας για τη διαχείριση του προβλήματος, όχι όμως υπό την μορφή «αλληλεγγύης», που παραπέμπει σε επαιτεία, αλλά ως κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, για ένα μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Αυτοί οι οποίοι περνούν τη θάλασσα του Αιγαίου, περνούν τα ελληνικά σύνορα. Το όνειρό τους δεν είναι να ζήσουν στην Ελλάδα με τα τόσα δημοσιονομικά προβλήματα. Θέλουν να πάνε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ποιανού πρόβλημα είναι αυτό; Αυτού που τους υποδέχεται; Θα το δεχτώ μέχρι ενός σημείου. Αλλά δεν πρόκειται να δεχτώ ότι εγώ φταίω γιατί μετακινούνται πληθυσμοί για πρώτη φορά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε τέτοιο μέγεθος, με τέτοια ένταση και σε αυτή την έκταση. Δεν φταίω εγώ για το πρόβλημα, δεν είναι δομικό, εσωτερικό πρόβλημα της δικής μου Περιφέρειας και των δικών μου νησιών και – ξαναλέω – δεν είμαι επαίτης, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στην πρωτεύουσα της δικής μου χώρας, στην Αθήνα, για να ζητάω ελεημοσύνη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζημάρκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση γίνεται για επιπλέον πόρους και όχι για κονδύλια από τα υφιστάμενα περιφερειακά προγράμματα.

Τέλος, κάλεσε την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κοντά στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, παρά τις διαφορετικές φωνές που υπαγορεύονται από τις εθνικές ατζέντες ορισμένων χωρών, τονίζοντας πως «εμείς δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε ο χώρος ο οποίος γέννησε το φως. Αναφέρομαι στην Ευρώπη. Και θα προστατεύσουμε αυτό ακριβώς: ότι εδώ γεννήθηκε το φως και αυτή η οικογένεια, η ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδρύθηκε για να προστατεύσει αυτό το φως».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*