Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ακριτικό Καστελλόριζο προτείνει ο Νίκος Γερονικόλας

Newsroom
03/08/2020 02:36
 
 
 

Τη διεξαγωγή συνεδρίασης «σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας» στο Καστελλόριζο, προκειμένου το «αθηνοκεντρικό πολιτικό σύστημα να δώσει επιτέλους την απαραίτητη σημασία στα ακριτικά νησιά» προτείνει ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» Νίκος Γερονικόλας.

Με καταγωγή από το συγκεκριμένο ακριτικό νησί, ο κ. Γερονικόλας τονίζει ότι η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και επιβάλλει την έκδοση ενός ομόφωνου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αφορά στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στην θέσπιση ειδικής νησιωτικής πολιτικής για τους ακρίτες με έμφαση στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές.

Επιπλέον, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας βάζει στο στόχαστρο τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και την Πρόεδρο του Σώματος κα Δεληγιάννη, οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – λειτουργούν με όρους «Δημοκρατίας του Ερντογάν», «σε μία απόπειρα πρωτοφανούς προληπτικής λογοκρισίας και φίμωσης».

Αναλυτικά, η δήλωση – πρόταση του κ. Γερονικόλα με εστάλη στα ΜΜΕ με τίτλο «Έπρεπε να έχουμε ήδη συνεδριάσει στο Καστελλόριζο, ενωμένοι ως
Περιφερειακό Συμβούλιο, αντί να κατασκευάζουμε εχθρούς-ανεμόμυλους», έχει ως εξής:

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η καρδιά της χώρας και του απανταχού Ελληνισμού, χτυπάει στο Καστελλόριζο. Το ανατολικότερο κατοικημένο νησί της χώρας, της Περιφέρειας και της Δωδεκανήσου.

Το Καστελλόριζο, από όπου και κατάγομαι, είναι ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου. Είναι ενσωματωμένο στον Εθνικό Κορμό. Δεν βρίσκεται μακριά, όπως δηλώνουν κάποιοι ανιστόρητοι εξ Αθηνών συμφωνώντας με την ρητορική του κ. Ερντογάν. Το Καστελλόριζο και οι ακρίτες κάτοικοι του, Δωδεκανήσιοι όπως όλοι μας, προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και φυλάττουν Θερμοπύλες.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να εκπέμψουμε μήνυμα ενότητας προς όσους αμφισβητούν τα δικαιώματα των κατοίκων του Καστελλορίζου και της Πατρίδας, έπρεπε ήδη ως Περιφερειακό Συμβούλιο, να έχουμε συνεδριάσει εκεί σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας.

Με αυτή την συμβολική και ουσιαστική ενέργεια θα έπρεπε να απαιτήσουμε από το Αθηνοκεντρικό πολιτικό σύστημα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, να δώσει επιτέλους την απαραίτητη σημασία στα ακριτικά νησιά μας.

Να απαιτήσουμε από τα κόμματα εξουσίας να παράσχουν όσα οφείλει η Πατρίδα πρώτα στους κατοίκους του Καστελλορίζου, αλλά και σε όλους τους νησιώτες του Αιγαίου. Δηλαδή λειτουργικές υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία, στις μεταφορές και ειδικό καθεστώς στην οικονομία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη χρονική στιγμή να λάβουμε μία ομόφωνη
απόφαση από το Καστελλόριζο ζητώντας ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και οικονομικό καθεστώς. Η επαναφορά του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ αλλά και η θεσμοθέτηση νέων οικονομικών κινήτρων για τα ακριτικά νησιά έπρεπε να είχε ληφθεί ως ψήφισμα, ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή. Στη συνέχεια αυτό το ψήφισμα θα πρέπει να επιδοθεί από αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου στους αρχηγούς όλων των Κομμάτων του κοινοβουλίου.

Αντ’ αυτού όμως, μέχρι στιγμής με ευθύνη της Προέδρου και του κ Χατζημάρκου, οι οποίοι επικαλούνται διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες, το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με όρους «Δημοκρατίας του Ερντογάν».
Επικαλούνται τον κανονισμό με δική τους ερμηνεία, στερώντας στους Περιφερειακούς Συμβούλους το δικαίωμα και την υποχρέωση τους να τοποθετούνται για 3 λεπτά όπως προβλέπεται σε μία απόπειρα πρωτοφανούς προληπτικής λογοκρισίας και φίμωσης. Η «α λα Ερντογάν» αυτή διασκευή το μόνο που κατορθώνει είναι να πολώνει και να δημιουργεί «εχθρούς-ανεμόμυλους» που τάχα θέλουν να πλήξουν το κύρος του κ. Χατζημάρκου.

Οι ώρες για την πατρίδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Καλώ έστω και αυτή τη στιγμή τον κ. Χατζημάρκο να αναλογιστεί τις ευθύνες του για το κλίμα διχασμού και ακραίας πόλωσης που καλλιεργεί συστηματικά εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου. Τον καλώ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να συναισθανθεί τις ευθύνες του και να υιοθετήσει τις τρεις προτάσεις μου:

1ον Για άμεση διεξαγωγή συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελλόριζο όσο και για την έκδοση ενός ομόφωνου ψηφίσματος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και ειδική νησιωτική πολιτική για τους ακρίτες με έμφαση στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές.

2ον Επίδοση του ψηφίσματος από κοινή αντιπροσωπεία του Περιφερειακού και του Δήμου Καστελλορίζου στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

3ον Να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ενότητας εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.

(Visited 29 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.