«Πράσινα νησιά» και διαχείριση αποβλήτων στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη με τον Carsten Rasmussen

Newsroom
12/11/2020 11:01
 
 
 

Συνεργασία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Carsten Rasmussen, επικεφαλής της DG REGIO (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ως υπεύθυνος όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Rasmussen έδειξε ενδιαφέρον για δύο θέματα: τα Green Islands («Πράσινα Νησιά», όσον αφορά στην Ενέργεια) και την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, στα ζητήματα της Ενέργειας, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Rasmussen ότι κρίσιμη παράμετρος είναι η συμμετοχή των ιδίων των πολιτών στο εγχείρημα των ενεργειακά αυτόνομων νησιών, αφού σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα έντονα αρνητικό αίσθημα των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα πάρκα βιομηχανικών ανεμογεννητριών. Τόνισε, δε, πως όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την άποψη των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Rasmussen έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, δηλώνοντας την υποστήριξή του προς την λειτουργία του στο πλαίσιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης χρόνιων ζητημάτων των νησιών.

Ζήτησε να μάθει την πρόοδο στην ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας, με τον Γιώργο Χατζημάρκο να τον ενημερώνει ότι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του σε χρόνο-ρεκόρ, έχοντας ήδη προγραμματίσει τη δημοπράτηση 5 σημαντικών έργων διαχείρισης αποβλήτων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου στις επόμενες 30 ημέρες.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία προκειμένου, εκτός από την παρακολούθηση αυτών των δύο ζητημάτων, να εξετασθούν και όλες οι πιθανές πηγές επιπλέον χρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού – όπως είπε ο Περιφερειάρχης στον επικεφαλής της DG REGIO – οι σημερινοί πόροι της Περιφέρειας δεν επαρκούν για να σηκώσουν το βάρος της κάλυψης όλων των αναγκών των νησιών.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*