Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας: «Ανάπτυξη για ποιον;»

Newsroom
03/12/2020 5:58
  •  
  •  
  •  

Κατηγορηματικά αντίθετη στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας, την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών, τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη λογική του κόστους – οφέλους είναι η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός αποτελεί την συμβολή της περιφερειακής αρχής στην προσπάθεια εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και των απαιτήσεων των μονοπωλίων, ενώ ταυτόχρονα διερωτάται πού πήγε ο πλούτος που παράχθηκε τα τελευταία χρόνια στο Νότιο Αιγαίο.

«Ουσιαστικά θα λειτουργεί (σ.σ. ο Αναπτυξιακός Οργανισμός) σαν όχημα πλήρους απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας και απώτερος στόχος της θα είναι η κερδοφορία των επιχειρήσεων» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Το πλήρες περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της περιφερειακής παράταξης του ΚΚΕ:

Η άποψη του Περιφερειάρχη που διατυπώθηκε κατά την ψήφιση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πνεύμα, ότι δήθεν όσοι τον καταψηφίζουν, στρέφονται ευθέως εναντίον όλων των νησιών της ΠΝΑΙ με τον πιο εχθρικό τρόπο, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να στηριχθούν οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βάλουν χέρι στο νέο πακέτο ενίσχυσής τους από την ΕΕ χωρίς εμπόδια.

«Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας αποτελεί την κορωνίδα της συμβολής της Περιφερειακής Αρχής στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να προσαρμόζει τη λειτουργία του κράτους στην εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ και των απαιτήσεων των μονοπωλίων» τόνισε ο Γ. Ντουνιαδάκης στη συζήτηση του θέματος.

Ευθεία απάντηση στην άποψη Χατζημάρκου δίνουν ακριβώς, τα στοιχεία που περιέχονται στην ίδια την οικονομικοτεχνική μελέτη της ΠΝΑΙ, για τον οργανισμό, από τα οποία γεννάται το θεμελιώδες για τη ζωή μας ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον;».

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης:
α) Η ΠΝΑΙ κατατάσσεται στις πλούσιες περιφέρειες,

β) Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό (35%) πεντάστερων 5* ξενοδοχείων,

γ) Στην ΠΝΑΙ ο αριθμός επισκεπτών αγγίζει τα 7 εκατ., οι εισπράξεις ανέρχονται στα 5,17 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά στην κατανομή των εισπράξεων (28%).

Ας αναρωτηθούν λοιπόν οι νησιώτες μας: Τα τόσα δισεκατομμύρια πλούτου που παράχθηκαν επί χρόνια, δεν θα αρκούσαν σήμερα για να στηριχθεί ο νησιωτικός λαός, για όλο το διάστημα της ανεργίας του, για όλο το χρόνο που θα μισοδουλεύει, ενώ αντίθετα στερείται ακόμα και τα βοηθήματα γιατί τον πετούν απ’ έξω οι προϋποθέσεις;

Ποιος τον καρπώθηκε και που πήγε όλος αυτός ο πλούτος; Μήπως στην υγεία του λαού, στα σχολεία, στις υποδομές που στερείται, σε έργα ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του, σε μεροκάματα και συντάξεις;

Η περιφερειακή αρχή δηλώνει ότι με τον «Αναπτυξιακό Οργανισμό» επιδιώκεται η «διάχυση του πλούτου στη κοινωνία». Την ίδια ώρα αποθεώνει την ανταγωνιστικότητα των μεγαλο-επιχειρήσεων! Μα αυτή η ανταγωνιστικότητα στηρίζεται στην από μέρους τους συσσώρευση του πλούτου, στο ξεζούμισμα των εργαζομένων τους, αλλά και του υπόλοιπου λαού, που στερείται για να επιδοτούνται και να φοροαπαλλάσσονται οι επενδυτές.

Χρειάζονται τον Αναπτυξιακό οργανισμό οι επιχειρηματικοί όμιλοι γιατί θα διευκολύνει το φαγοπότι των εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν. Ο,τι συμφέρει το επιχειρηματικό κεφάλαιο ενσωματώνεται άμεσα στη λειτουργία του κράτους. Παράλληλα για τους εργαζόμενους επιφυλάσσονται μισθοί πείνας, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς δικαιώματα!

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα είναι ο απώτερος στόχος και γι’ αυτό ο νησιωτικός λαός θα πληρώσει και το κόστος αυτής της «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»!

Όσον αφορά το προσωπικό, να σημειώσουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα να αποσπάται στον οργανισμό προσωπικό από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αντί να στελεχώνονται οι διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες της για να ανταποκριθούν στο έργο τους. Χαρακτηριστικά προβλέπεται ότι, το προσωπικό που θα εργάζεται εκεί, όταν «λυθεί» η Ανώνυμη Εταιρεία, δεν θα μπορεί να μεταφερθεί στους μετόχους δηλαδή στην Περιφέρεια.

Παράλληλα, βέβαια, ο οργανισμός θα μπορεί να προχωρά επιπλέον σε προσλήψεις στελεχών με παχυλές αμοιβές για να τρέχουν τις δουλειές, φτιάχνοντας έτσι και ένα νέο κομματικό στρατό με νέο αίμα.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός αναγορεύεται, ως ισότιμος με την Περιφέρεια, ενώ είναι μια ανώνυμη εταιρεία! Ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν όχημα πλήρους απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτόν το νέο ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγορηματικά αντίθετοι στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας, την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών τους, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε λογική του κόστους οφέλους.

(Visited 28 times, 1 visits today)