Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής: «Ανάπτυξη για ποιον;»

Newsroom
10/02/2021 15:13
 
 
 

Την άποψη ότι η Περιφερειακή Αρχή συμβαδίζει με την κυβέρνηση, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της τελευταίας, εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό της Περιφέρειας για το έτος 2020, η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι συνεχίζει τον αγώνα για την υλοποίηση έργων με γνώμονα τις ανάγκες των νησιωτών και την καλυτέρευση της ζωής τους, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής.

Το πλήρες περιεχόμενο του δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου:

Στη συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για άλλη μια φορά μπαίνει το ερώτημα: ανάπτυξη για ποιον;

Η απάντηση είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή βαδίζει στις ίδιες ράγες με την κυβέρνηση, δίνοντας πολύτιμη βοήθεια για να αποκτήσει «πόδια» και στηρίγματα η αντιλαϊκή πολιτική της.

Σε αντίθεση, σαν Λαϊκή Συσπείρωση, αναδείξαμε την αιτία των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους νησιώτες και όλο το λαό. Αντιταχθήκαμε στις επιλογές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συμπληρώνει το κρατικό παζλ της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων. Συνεχίζουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνονται έργα με γνώμονα τις ανάγκες των νησιωτών και την καλυτέρευση της ζωής τους.

Ειδικά το 2020 που οι νησιώτες, όπως και οι υπόλοιποι στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, αφού η οικονομία των νησιών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και οι δημόσιες υποδομές υγείας στα νησιά απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε μέσα στη δίνη της πανδημίας να μειώσει τον προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 96 εκατομμύρια ευρώ… έχοντας στα σχέδιά της την μεταφορά αρμοδιότητας στη τοπική διοίκηση, άρα να μετακυλιστεί το «κόστος» στον ασθενή, συνολικά στο λαό. Η Περιφερειακή Αρχή πρόσφερε από τον προϋπολογισμό της τα αυτονόητα για τη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που και εμείς ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως δεν στάθηκε δίπλα στις διεκδικήσεις των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και ΚΥ των νησιών. Όποιος το αμφισβήτησε, δέχθηκε την ανεκδιήγητη επίθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα απέναντι στην πανδημία και τις συνέπειές της για τους κατοίκους των νησιών, δεν ξεπεράστηκαν αλλά έχουν ενταθεί, γιατί δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που τις προκαλούν.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε στην Εκπαίδευση.

Δεν πάρθηκαν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, δεν εξασφαλίστηκαν περισσότερες σχολικές αίθουσες και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τις αυξημένες ανάγκες. Δεν πάρθηκαν μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στις μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία. Η Περιφερειακή Αρχή στο κάλεσμα των φορέων των γονέων για στήριξη και μέτρα προστασίας, απάντησε με απαράδεκτο τρόπο.

Λοιδορώντας πρόσωπα, καταγγέλλοντας υποκινητές όσους έθεταν ζητήματα διεκδίκησης και μέτρα προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί των πολιτικών της ευθυνών. Δεν μπορεί να επικαλείται επί 5 χρόνια το ίδιο κονδύλι κι αυτό ανεπαρκές για όλα τα νησιά, που αφορά επισκευές στα σχολεία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων είναι προβληματική – στις σημερινές συνθήκες και επικίνδυνη – και να δηλώνει αναρμόδια.

Στο κείμενο του απολογισμού είναι παντελώς απών ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Η σημαντική έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από την παράθεση των αναγκαίων έργων καθαρισμού των ρεμάτων. Οι συνέπειες βέβαια καταγράφονται κάθε χρόνο και είναι βαριές. Η κατάρρευση της γέφυρας του Μάκκαρη δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της πολιτικής που βάζει στα αζήτητα τα αντιπλημμυρικά έργα, την πυροπροστασία και την αντισεισμική θωράκιση.

Όπως η κυβέρνηση για το τουρισμό πέρσι λειτούργησε με «πρωτόκολλα» – ελατήρια, ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα στις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων. Την αμέριστη στήριξη βέβαια είχαν οι τουριστικοί όμιλοι για άλλη μια χρονιά από την Περιφέρεια, με χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι σταθερά πρώτο στις προτεραιότητές της, συμπληρώνοντας τον πακτωλό της κυβέρνησης προς τους ομίλους στο τουρισμό. Σε αντίθεση οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα νησιά που έμειναν έξω από κάθε επίδομα ή αποζημίωση με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης.

Επίσης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες στα νησιά έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν ανεπαρκή και προβληματικά. Το ίδιο έγινε και με αυτά που πραγματοποιήθηκαν μέσω περιφερειών με λεφτά από τη φορολογία των λαών της ΕΕ.

Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή, δίνουν γη και ύδωρ κυριολεκτικά στους επενδυτές. Επί τάπητος βρίσκονται οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη πράσινη ενέργεια, στις μεταφορές, το τουρισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων με τον ΦΟΔΣΑ, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.α.

Ο όγκος δουλειάς στον οποίον κλήθηκαν ν’ ανταποκριθούν οι υπάλληλοι, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες λόγω υποστελέχωσης και αρκετοί με παράλληλη χρέωση άλλων καθηκόντων, φανερώνει τον κρίσιμο ρόλο των υπηρεσιών της περιφέρειας προς τους πολίτες. Φανερώνει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών διοικήσεων για την απαξίωση της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών υπηρεσιών. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που έσπευσε πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δημιουργήσει, είναι η απόδειξη της επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης των τεχνικών υπηρεσιών, μακριά από δημόσιο έλεγχο και με κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας.

Πολιτικά συμπεράσματα για μας πρέπει να βγάλει ο ίδιος ο λαός σήμερα, που δέχεται πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο και με κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα επίθεση στα δικαιώματά του.

Σήμερα πρέπει να μπουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο, να μην υπάρχει οικογένεια στα νησιά χωρίς εισόδημα, να μην προχωρήσουν πλειστηριασμοί, να μην επιτρέψουμε διακοπές ρεύματος, επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, υγειονομική θωράκιση των νησιών, μέτρα προστασίας για όλο το λαό.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*