Πρόταση Χατζημάρκου για θεσμοθέτηση Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων σε Σύρο και Ρόδο

Newsroom
22/03/2021 4:14
  •  
  •  
  •  

 

Την ικανοποίησή του για την θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Παράλληλα, καταθέτει πρόταση για την σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο και Ρόδο, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεσμικής αυτής παρέμβασης, προκειμένου να καταστεί λειτουργική στον ιδιαίτερο και δύσκολο νησιωτικό χώρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε.ΕΠ.ΕΤ.»), ζήτημα συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί και με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την προώθησή του.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελής Ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Ειδικότερα για ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου συστήνεται μια Ειδική Επιτροπή με έδρα τη Μυτιλήνη, για την οποία ο Περιφερειάρχης επισημαίνει στην επιστολή του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από τη Μυτιλήνη μέχρι τη Μήλο ή από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο, αλλά και τον πολύ μεγάλο όγκο των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Χατζημάρκος προτείνει – στο πλαίσιο του άρθρο 101 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων – να θεσμοθετηθούν άλλες δύο Ειδικές Επιτροπές, μια για τις Κυκλάδες, με έδρα τη Σύρο και μία για τα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο και η Επιτροπή της Μυτιλήνης να καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς το επιστημονικό προσωπικό και στα τρία νησιά είναι επαρκέστατο.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εκφράζει την ελπίδα η παραπάνω πρόταση να γίνει αποδεκτή, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση προς όφελος του Πολιτισμού και του Πολίτη.

Επισυνάπτεται η επιστολή του Περιφερειάρχη στους Υπουργούς:

 

(Visited 27 times, 1 visits today)