Στην Λάρνακα βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ενεργειακής Α.Ε. και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης κ. Χρήστος Μπάρδος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην ημερίδα της Πράξης ΝΑΥΣ.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΕΙΠΛ), σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), στο πλαίσιο της Πράξης «ΝΑΥΣ: Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας», όπου Δικαιούχος είναι και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επενδύσει στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που τις παρέχονται, ώστε τα οφέλη για τα 48 νησιά που εποπτεύει να είναι εφαρμόσιμα και λειτουργικά. «Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο στηρίζει πρωτοποριακά έργα, όπως το ΝΑΥΣ» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.
Η αξιοποίηση των ναυτιλιακών πληροφοριών για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της Κρουαζιέρας στους Ελληνικούς και Κυπριακούς λιμένες αποτελεί την αφετηρία της πράξης ΝΑΥΣ.
Ο τομέας της κρουαζιέρας έχει δυναμική ανάπτυξη με θετική συμβολή σε εθνικό / περιφερειακό επίπεδο. Στην Ελλάδα και την Κύπρο οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσιάζουν σημαντικές διμερείς επαφές κρίσιμες για τον κλάδο. Η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων, των προμηθειών των κρουαζιερόπλοιων και η δημιουργία προϋποθέσεων και εργαλείων συμμέτοχης των τοπικών αγορών στον εφοδιασμό αποτελεί βασικό στόχο ενίσχυσης της κρουαζιέρας και ένα αντικείμενο που μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει προσοχής.
Σε Ελλάδα και Κύπρο η συμβολή της Κρουαζιέρας στις τοπικές οικονομίες είναι συγκριτικά περιορισμένη. Κοινή πρόκληση και ταυτόχρονα στόχος της Πράξης είναι η συμβολή αυτή να αυξηθεί σημαντικά, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο ΝΑΥΣ θα αναλυθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες της Κρουαζιέρας και θα αναπτυχθεί πλατφόρμα υποστήριξης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών (e-Marketplace).
Η πλατφόρμα θα παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής προσφορών μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών κρουαζιέρας, τοπικών παραγωγών και εφοδιαστών, ιδιαιτέρα για προϊόντα τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες κρουαζιέρας εφοδιάζονται τοπικά, ενώ θα επικοινωνεί με τα συστήματα Μοναδικών Ηλεκτρονικών Θυρίδων των δύο χώρων, τα πληροφοριακά συστήματα παραγγελιών / διαχείρισης αποθεμάτων των εταιρειών κρουαζιέρας και των τοπικών πρακτόρων τους και τα πληροφοριακά συστήματα των παραγωγών και εφοδιαστών.
Η προσέγγιση αυτή για πρώτη φορά υιοθετείται στον κλάδο της Κρουαζιέρας και έχει σκοπό να συνδυάσει την παρακολούθηση της ναυτιλιακής πλευράς της δραστηριότητας κρουαζιερόπλοιων με τις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τις συνθήκες εξυπηρέτησης στους λιμένες κρουαζιέρας, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για το χρονικό περιθώριο εξυπηρέτησης εφοδιασμού των πλοίων με θετικές συνέπειες για τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, μέσω των ανοικτών πληροφοριών της πλατφόρμας, δίνεται η δυνατότητα εμπορικής προώθησης των τοπικών προϊόντων που αφορούν τους επιβάτες -επισκέπτες.
Οι εκροές που θα προκύψουν από τις δράσεις του ΝΑΥΣ αφορούν σε:
*Μελέτη δικτύων κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, με έμφαση σε Ελλάδα και Κύπρο.
*Ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων κρουαζιέρας και του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι Ναυτιλιακές πληροφορίες.
*Πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών (e-Marketplace).
*Διαλειτουργικό́ σύστημα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης της εξυπηρέτησης των εφοδιαστικών αλυσίδων της κρουαζιέρας.
*Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος.
*Ανάλυση της αγοράς λειτουργίας του συστήματος.
Η προσέγγιση αυτή για πρώτη φορά υιοθετείται στον κλάδο της Κρουαζιέρας και έχει σκοπό να συνδυάσει την παρακολούθηση της ναυτιλιακής πλευράς της δραστηριότητας κρουαζιερόπλοιων με τις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τις συνθήκες εξυπηρέτησης στους λιμένες κρουαζιέρας, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για το χρονικό περιθώριο εξυπηρέτησης εφοδιασμού των πλοίων με θετικές συνέπειες για τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, μέσω των ανοικτών πληροφοριών της πλατφόρμας, δίνεται η δυνατότητα εμπορικής προώθησης των τοπικών προϊόντων που αφορούν τους επιβάτες – επισκέπτες.
Βασική πρόκληση της Πράξης είναι η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων διαχείρισης των λιμένων με παροχή καινοτόμων υπηρεσιών διαχείρισης, υποστήριξής και εξυπηρέτησης των εφοδιαστικών αλυσίδων της κρουαζιέρας αναλύοντας τις ανάγκες των διάφορων εμπλεκομένων και πιο συγκεκριμένα, των λιμένων, των παραγωγών/προμηθευτών και των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων.
Ο 1ος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ και εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νίκος Παπασταματίου, εισηγήθηκε στην ημερίδα την δράση “Aegean Cuisine”, την οποία σύνδεσε με την πλατφόρμα τροφοδοσίας της κρουαζιέρας. Οι ερωτήσεις που απαντήθηκαν, πιστοποίησαν την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία.
Ο Χρήστος Μπάρδος δήλωσε: «Μετέφερα τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος αντιμετωπίζει την πανδημία του covid-19, όχι σαν δικαιολογία, αλλά σαν πρόκληση. Η συμμετοχή και τα παραδοτέα των συνέδρων και ερευνητών, στην ημερίδα, ακριβώς αυτό δηλώνουν. Το μήνυμα της συνέχισης της καθημερινότητας κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι ορατό και οφείλεται στους συνεργάτες μου, που χειρίζονται το πρόγραμμα. Αυτούς που δεν τους πτόησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλά και επιτελέσαν το καθήκον τους στο έπακρο. Δύο λέξεις περιγράφουν πλήρως το πρόγραμμα: αναβάθμιση και ποιότητα. Ξεκολλάμε επιτέλους από την σφαίρα της μιζέριας και δημιουργούμε πρότυπα. Η πατρίδα της υπερηφάνειας επιστρέφει».
Στο περιθώριο της ημερίδας ο Χρήστος Μπάρδος είχε συνομιλία με τον υφυπουργό Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα του έργου.