“Invest in South Aegean. A Sea of Opportunities”: Το μήνυμα του Νοτίου Αιγαίου σε επενδυτές

Newsroom
05/08/2021 12:04
 
 
 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας για την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο με θέμα “Invest in South Aegean. A Sea of Opportunities” και με βασικό κοινό τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, στο πλαίσιο της 13ης γενικής τους συνέλευσης.

Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, μεταξύ των κεντρικών ομιλητών της Ημερίδας ήταν ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα Geoffrey R. Pyatt και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μετά την πρόσφατη διάγνωση του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη με κορωνοϊό.


Κατά την εναρκτήρια ομιλία της Ημερίδας, ο οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι «στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν επιτρέπουμε καμία μέρα χαμένη. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης. Σε αυτό, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παίξει ζωτικό και καθοριστικό ρόλο». Απευθυνόμενος στους δεκάδες Έλληνες ομογενείς, που παρακολουθούσαν την Ημερίδα, δήλωσε: «Αγαπητοί συμπατριώτες, σήμερα, σε αυτό το συνέδριο που έρχεται ως συνέχεια της συνολικής στρατηγικής για εξωστρέφεια της οικονομίας μας και επενδύσεις, σας καλώ να επενδύσετε όχι για συναισθηματικούς λόγους. Σας προσκαλώ να επενδύσετε στο Νότιο Αιγαίο, γιατί έχει νόημα με όρους επιχειρηματικούς και γιατί πλέον αυτό συνιστά μια αξιόπιστη και αμοιβαίως επωφελής ευκαιρία».

O Πρέσβης Pyatt έδωσε έμφαση στη μεγάλη προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις επενδύσεις στην ναυτιλία, που παραμένουν ως ένα ζωηρό επενδυτικό πεδίο και με τα Ναυπηγεία Σύρου. Τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών στο τομέα της διατροφής και γαστρονομίας, αλλά και τη διασύνδεση που ήδη υπάρχει μεταξύ ελληνικών και αμερικάνικων πανεπιστημίων, η οποία θα συνεχίσει και θα ενταθεί περαιτέρω, γεγονός που συνυπέγραψε και η Πρυτάνισσα του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη στη δική της τοποθέτηση. Τέλος, ο Πρέσβης Pyatt εξήρε το σχέδιο του
εμβολιασμού της Ελλάδας, που προχωράει πολύ καλά και επεσήμανε ότι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, επενδύουν στην χώρα σε πολλούς τομείς – και ετοιμάζονται κι άλλες, κάνοντας αναφορά στη Microsoft & Pfizer.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο, που καθιστά την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις, αναφέροντας τα ποσοστά επιδότησης και τις διευκολύνσεις που συνθέτουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης διαβεβαίωσε ότι τώρα έχει ανοίξει ο μεγαλύτερος επενδυτικός κύκλος στην ιστορία της χώρας και ότι οι επενδυτές θα έχουν σύμμαχο την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), ομογενής Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης (Lou Raptakis) που βρισκόταν σε συνεχή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας καθώς και του Συνεδρίου, την 1η Αυγούστου, στο Καστελλόριζο για το Δίκαιο της Θάλασσας, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε μόνο στην αρχή. Αυτή η Περιφέρεια διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο είτε είναι τουρισμός, είτε ενέργεια και πρέπει να το επεκτείνουμε. Οι εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει εδώ, είναι μόνο η αρχή». Τόνισε επίσης τον δεσμό που είναι ισχυρότερος από ποτέ, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων, όχι μόνο μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ των ανθρώπων της Ελλάδας και των Η.Π.Α.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες και το επενδυτικό περιβάλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Πάππου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Κ2» Α.Ε. και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νίκος Μπόνης και η Σύμβουλος του Επιμελητηρίου και υπεύθυνη της πρωτοβουλίας “Aegean Cuisine” Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, όπου αποτυπώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον των ομογενών για το πώς μπορούν να κινηθούν και από πού θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες. Απαντώντας σε αυτό το ενδιαφέρον, η Περιφέρεια σκοπεύει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού, να κρατήσει αυτό το νήμα που δημιούργησε η Ημερίδα για μια σταθερή από εδώ και εμπρός συνεργασία και διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Εκτός των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε., την ημερίδα παρακολούθησαν από τον επιχειρηματικό κόσμο μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και CEO της ONNEX Group Πάνος Ξενοκώστας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρίνας Ρόδου Θωμάς Τριανταφύλλου, ο Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» Σάκης Ανυφαντής κ.α., καθώς και οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ρόδου Αντώνης Γιαννικουρής και άλλοι τοπικοί φορείς.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*