Περιβάλλον και Πολιτισμός στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζημάρκου με τον Γάλλο Πρέσβη

Newsroom
21/09/2021 10:45
  •  
  •  
  •  

Τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonave δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Τον Γάλλο πρέσβη, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο για τα εγκαίνια του Καταλύματος της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, συνόδευαν η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή- Gauguet, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Nicolas Eybalin, η Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα Nadia Sartawi και η αναπληρώτρια Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Δ. Μίχου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής και Μετανάστευσης Στράτος Καρίκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρέσβη, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, σε πολλά επίπεδα, με τον πολιτισμό να είναι παραδοσιακά από τους σημαντικότερους και την συνεργασία για το άνοιγμα του Καταλύματος της Γαλλίας, να τους ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ευχαρίστησε τον κ. Maisonave για την προτίμηση των Γάλλων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική στο να καταγράψουν εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο πέρυσι εν μέσω πανδημίας, αλλά και φέτος, με το νησί της Ρόδου να έχει ξεπεράσει τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου διεθνών αφίξεων και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά τα 2,7 εκατομμύρια.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από θέματα περιβαλλοντικά, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι στην κρίσιμη και οριακή περίοδο που διέρχεται η ανθρωπότητα, όσον αφορά στο περιβάλλον, τα ζητήματα αυτά αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Γάλλος Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η υδροδότηση και η ενεργειακή επάρκεια, σε ένα πλαίσιο πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το καινοτόμο project “Greco – island” που ξεκίνησε πιλοτικά από τη Χάλκη, υλοποιείται σε συνεργασία με γαλλικές εταιρείες, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γαλλίας για έξυπνες και πράσινες επενδύσεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση αλλά και εγγύηση για την επέκταση του project και στα υπόλοιπα νησιά, η επιτυχία του προγράμματος της Χάλκης, η οποία εξαρτάται από τον τρόπο που οι κάτοικοι του νησιού θα το αγκαλιάσουν, αντιλαμβανόμενοι τόσο τα μεσοπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχουν στην καθημερινότητά τους, από την μετατροπή του νησιού τους σε «έξυπνο νησί». Παράλληλα, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που έχει δρομολογήσει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου για την οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά της Περιφέρειας, όπως και για τα έργα που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επάρκειας και της καταλληλότητας του νερού.

Στην σημασία του σχεδιασμού ποιοτικών επενδύσεων πράσινης ενέργειας αναφέρθηκε και ο κ. Πάππου, ενώ ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στη προσαρμογή του τουριστικού κλάδου στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, με την μετατροπή τους σε «έξυπνα ξενοδοχεία», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε συντονισμένα στην προ covid-19 περίοδο και αναμένεται να συνεχιστεί με το τέλος της πανδημίας.

Η κα Μοσχή – Gauguet αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την λειτουργία του Καταλύματος της Γαλλίας, για την πρωτοβουλία με κεντρικό τίτλο «Ανοίγοντας ξανά τις πόρτες της Ιστορίας», που αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού χώρου, ο οποίος συνδυάζει τα στοιχεία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης με την φημισμένη ροδίτικη κεραμική παράδοση. Τόνισε ότι μια μονιμότερη συνεργασία των τριών συμβαλλομένων πλευρών, θα έδινε τη δυνατότητα για συνεχή λειτουργία του Καταλύματος, με φιλοξενίες καλλιτεχνών από τις δύο χώρες που θα εξελίξουν την παραδοσιακή τέχνη της αγγειοπλαστικής σε πιο καινοτόμες τεχνικές.

Με το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε στα γραφεία μας στη Ρόδο τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonave και τους συνεργάτες του. Κτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, ξεκινώντας με τον Πολιτισμό, που οι δύο λαοί υπηρετούμε με σεβασμό και πάθος. Στη σημερινή σύσκεψη διαπιστώσαμε την κοινή αγωνία για το μεγάλο στοίχημα ολόκληρου του πλανήτη, που δεν είναι άλλο από την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι υπερήφανος, που σε αυτήν την δύσκολη αλλά και υπέροχη Περιφέρεια των 50 κατοικημένων νησιών, σε συνεργασία με εξειδικευμένες, κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού, υλοποιούνται, πιλοτικά για όλη τη χώρα, τα πιο προηγμένα, τα πιο καινοτόμα «έξυπνα» προγράμματα, βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης. Αυτά που μας επιτρέπουν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, να οραματιζόμαστε ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Με τα νησιά μας να πρωτοπορούν και να πρωταγωνιστούν στην διαμόρφωση απαντήσεων στα μεγάλα ερωτήματα που θέτουν οι προκλήσεις της νέας εποχής».

(Visited 24 times, 1 visits today)