Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο: Μετά από πολλές δεκαετίες, ξεκλείδωσαν οι βαριές πόρτες της ιστορίας

Newsroom
22/09/2021 17:21
 
 
 

«Θέλαμε από αυτόν τον δρόμο, την οδό Ιπποτών, να στείλουμε το μήνυμα, της σύγχρονης Ελλάδας, της σύγχρονης Ρόδου, που, όσο σύγχρονο κι αν είναι, έρχεται μέσα από την ιστορία της, σέβεται και υπηρετεί την ταυτότητά της . Είναι το μήνυμα της συνάντησης, της κατανόησης, της συνεργασίας μεταξύ λαών, θρησκειών, γλωσσών , που πίσω από αυτές τις βαριές μαύρες πόρτες που μέχρι τώρα ήταν ερμητικά κλειστές, μιλούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα».

Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία με κεντρικό τίτλο «Ανοίγοντας ξανά τις πόρτες της Ιστορίας», στη διάρκεια των εγκαινίων του ισόγειου χώρου του Καταλύματος της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και αφού ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonave και ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ξεκλείδωσαν τις βαριές μαύρες σιδερένιες πόρτες, που χαρακτηρίζουν την οδό Ιπποτών και παρέμειναν για δεκαετίες ερμητικά κλειστές.

Στην οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τους πιο όμορφους και ιστορικούς δρόμους της Ευρώπης, σταυροδρόμι λαών, θρησκειών, πολιτισμών για εκατοντάδες χρόνια, το Κατάλυμα της Γαλλίας φιλοξενεί πλέον ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο σύγχρονης κεραμικής δημιουργίας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μια πρωτοβουλία της επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή- Gauguet. Ήδη από το 2020 οι ανακαινισμένοι χώροι του ισογείου φιλοξένησαν τρεις καλλιτέχνες σε καλλιτεχνική διαμονή, από Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο για δύο ολοκλήρους μήνες, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του κεραμίστα καλλιτέχνη Κώστα Νεοφύτου μυήθηκαν στην ροδίτικη κεραμική παράδοση.

Στα εγκαίνια, τα οποία έγιναν με περιορισμένη συμμετοχή λόγω των υγειονομικών μέτρων, παρέστησαν:
*ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonave,

*ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης,

*ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης,

*η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή- Gauguet, η οποία είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του εργαστηρίου,

*ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας Mehmet Αtif Sekercioglu,

*η επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας Μαίρη Μοσχή-Στάθη,

*ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Nicolas Eybalin,

*η Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα Nadia Sartawi ,

*η αναπληρώτρια Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Δ. Μίχου,

*ο Εντεταλμένος Τουρισμού Δωδεκανήσου Κώστας Χρυσοχοΐδης,
*η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου,

*ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Διοικητού 95 ΑΔΤΕ Χρήστος Κυρατσάκης,

*ο Διοικητής Τροχαίας Ρόδου Γιώργος Στέργου,

*ο τέως Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης,

*ο τέως νομάρχης Δωδεκανήσου Σάββας Καραγιάννης,

*ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου,

*ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γαννικουρής, 7

*ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου Αγαπητός Ξάνθης,

*η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος – Κολοσσός Έλενα Γιαννίκη,

*η Πρόεδρος Εικαστικών Δωδεκανήσου Σταματία Στεργενάκη,

*ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος και

* ο Γιώργος Διακοσάββας, συγγραφέας, ο οποίος έδωσε το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από την επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας, έγινε στην παρουσία του Γιάννη Δαστερίδη, της μεγάλης χορηγού των εργασιών αποκατάστασης του Καταλύματος της Γαλλίας, DASTERIA.E., ο οποίος ήρθε στη Ρόδο από την Αλεξανδρούπολη, ειδικά για να παραστεί στην εκδήλωση.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonave, στον χαιρετισμό του, στάθηκε στη γεωπολιτική σημασία της Ρόδου, λέγοντας μεταξύ άλλων, τα εξής: «Παρόλο που δεν είναι πολιτικό το πλαίσιο της επίσκεψής μου, το γεγονός ότι βρίσκομαι στη Ρόδο, μια περιοχή όπου είναι πάρα πολλά τα διακυβεύματα σε επίπεδο πολιτικό και γεωστρατηγικό, είναι βέβαιο ότι έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για μένα αυτή η επίσκεψη. Η Γαλλία είναι μια δύναμη ειρήνης, υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο και είναι πάντα πιστή στο πλευρό της συμμάχου Ελλάδας.

Αυτός ο χώρος είναι από μόνος του υπέροχος και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, προκειμένου να δώσουμε περαιτέρω έμφαση αλλά και μια συνέχεια σε αυτό το υπέροχο Κατάλυμα της Γαλλίας. Πιστεύω πάρα πολύ στην καλλιτεχνική διαμονή σε αυτόν τον χώρο, είναι ένας πολύ δυνατός συνδετικός κρίκος μεταξύ μας. Πιστεύω στη δυναμική της Ρόδου και στην αποστολή της να ξαναγίνει ένα κέντρο των επαγγελμάτων Τέχνης. Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ρόδος μπορεί να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ακόμα πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο τόπος μπορεί να ευδοκιμήσει η προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά τις δύο όχθες της Μεσογείου, μέσα από τον Πολιτισμό, γιατί ο Πολιτισμός «υδροδοτεί» τις σχέσεις των λαών, σε αυτή τη Μεσόγειο που συχνά είναι θέατρο συγκρούσεων. Εμείς, μέσα από την Τέχνη, θέλουμε να την κάνουμε μια θάλασσα ειρήνης που ενώνει τους λαούς της».

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είναι ιστορικής σημασίας αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Θέλαμε από αυτόν τον δρόμο, την οδό Ιπποτών, να στείλουμε το μήνυμα, της σύγχρονης Ελλάδας, της σύγχρονης Ρόδου. Ένα μήνυμα, που όσο σύγχρονο κι αν είναι, έρχεται μέσα από την ιστορία της, σέβεται και υπηρετεί την ταυτότητά της . Είναι το μήνυμα της συνάντησης, της κατανόησης, της συνεργασίας μεταξύ λαών, θρησκειών, γλωσσών , που πίσω από αυτές τις βαριές μαύρες πόρτες που μέχρι τώρα ήταν ερμητικά κλειστές, μιλούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν γνώσεις και συναισθήματα.

Αυτό είναι το είδος της πολιτικής που απευθύνεται στην καρδιά του ανθρώπου, στο μυαλό όσων αισθάνονται πολίτες ενός κόσμου, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν για να κάνουν τη δική τους «γειτονιά», είτε είναι το Αιγαίο, είτε είναι η Μεσόγειος, είτε ο κόσμος ολόκληρος, να είναι μια γειτονιά ασφαλέστερη.

Είμαι πραγματικά συγκινημένος, διότι αυτό που ήταν πάντα η Ρόδος, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θα συνεχίσει και αύριο και για πάντα , να υπηρετεί την προσωπικότητά της. Σε αυτόν εδώ τον χώρο, δύο λαοί που υπηρετούν με σεβασμό και πάθος τον Πολιτισμό, την Παράδοση, το Διεθνές Δίκαιο, θα δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και πίσω από αυτές τις βαριές πόρτες της ιστορίας που άνοιξαν πια, θα βγαίνει ένα μήνυμα που θα μεταφέρεται σε όλον το πλανήτη, ένα μήνυμα που λέει ότι οι κίνδυνοι, η αγωνία αυτής της περιόδου λόγω της πανδημίας, δεν είναι παρά μία ακόμη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Να υπηρετούμε την ταυτότητα του τόπου μας, να συνεργαζόμαστε να έχουμε ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Το ανθρώπινο μέτρο το βρίσκουμε όταν συναντιόμαστε με άλλους λαούς που μοιράζονται κοινές αγωνίες, κοινές αξίες . Η Τέχνη είναι το ισχυρότερο πεδίο στο οποίο μπορούμε να ασκήσουμε και πολιτική».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κα Αλίκη Μοσχή, ψυχή του όλου εγχειρήματος καθώς και την οικογένεια Δαστερίδη, μεγάλο χορηγό της αποκατάστασης του Καταλύματος της Γαλλίας, στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Δαστερίδη.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, δήλωσε:
«Εγώ θα σας μιλήσω για πολιτική η οποία χαράσσεται αυτή τη στιγμή και αυτή η στιγμή σήμερα , αυτό το μέρος σήμερα, αυτές οι δράσεις που εκτυλίσσονται εδώ, είναι μια μικρογραφία της μεγάλης εικόνας που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού ως προς τη χειροτεχνία.

Η χειροτεχνία είναι μια ζώσα δραστηριότητα οικονομική και καλλιτεχνική, δημιουργική και αναπτυξιακή και επιχειρηματική και αυτό είναι που θέλουμε όχι μόνο σαν Υπουργείο Πολιτισμού αλλά συνολικά σαν κυβέρνηση μέσα από μια διυπουργική πρωτοβουλία να επιτύχουμε. Αυτό είναι που θέλουμε να επιτύχουμε ξανά, την αναβίωση της χειροτεχνίας με σύγχρονους όρους, με τους όρους με τους οποίους πραγματικά , μπορούν μέρη όπως η Ρόδος να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης.

Για αυτό είμαι εδώ, γιατί θέλουμε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια, η Γαλλική Πρεσβεία και η πρόξενος, να την στηρίξουμε, να συνεργαστούμε μαζί τους για να την πάμε ακόμη παραπέρα και ουσιαστικά η Ρόδος να αποτελέσει μια από τις βασικές εστίες της χειροτεχνίας στην Ελλάδα στα χρόνια που έρχονται.

Με τον περιφερειάρχη συζητάμε και ένα άλλο μεγάλο project που αφορά το Ανατολικό Αιγαίο που έχει να κάνει με το πώς ακριβώς ο πολιτισμός και η πολιτιστική αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να κρατήσει εδώ κόσμο, μπορεί να φέρει κόσμο, να αναπτύξει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και ουσιαστικά να αποτελέσει ένα εναλλακτικό βιώσιμο μοντέλο πολιτιστικό, κυρίως όμως αναπτυξιακό και κοινωνικό.

Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο project πάνω στο οποίο θα συνεργαστούμε πολύ στενά και με την περιφέρεια και με τους νησιωτικούς δήμους του Ανατολικού Αιγαίου ακριβώς γιατί πιστεύουμε στη δυναμική του πολιτισμού. Επομένως εσείς με αυτό το κατάλυμα δίνετε τον δρόμο, δίνετε το φως για το πώς πρέπει να ακολουθήσουμε με τις υπόλοιπες δράσεις στην χειροτεχνία».

Η πρωτοβουλία με κεντρικό τίτλο «Ανοίγοντας ξανά τις πόρτες της Ιστορίας» αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού χώρου, ο οποίος συνδυάζοντας τα στοιχεία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης με την φημισμένη ροδίτικη κεραμική παράδοση θα συμβάλλει, ώστε η Ρόδος να γίνει εκ νέου τόπος καλλιτεχνικής αναφοράς, συνάντησης και συνδημιουργίας καλλιτεχνών από όλη τη Μεσόγειο, όπως υπήρξε στο παρελθόν.Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής διαμονής το οποίο θα επαναληφθεί και φέτος με νέους καλλιτέχνες, από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισιού και τη γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου.

Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό
υλικό αφιέρωμα στον ΙCΑRΟ -ΙΚΑΡΟΣ (1927-1987) με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάκου Τσιμέττα.
Οι δράσεις αυτές αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Μνημονίου Αλληλοκατανόησης που
υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γαλλικής Πρεσβείας τον Ιούλιοτου 2020 στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησηςσυνυπέγραψαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η έκθεση θα διαρκέσει από σήμερα 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή το κοινό καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*