Γ. Χατζημάρκος: Τα νησιά μας στέλνουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στην τεράστια απειλή της κλιματικής αλλαγής

Άκης Αξαόπουλος
06/11/2021 20:10
 
 
 

 

«Η πολιτική που σε βγάζει μέσα από την καταιγίδα όχι απλώς αρτιμελή αλλά και έτοιμο να κερδίσεις ένα αύριο πολύ καλύτερο, πολύ φωτεινότερο και πολύ ποιο αισιόδοξο είναι η πολιτική που θέλω να υπηρετώ. Ναι,  θέλουμε να βελτιώσουμε την ταυτότητα μας την προσωπικότητα μας, να την εμπλουτίσουμε με νέα χαρακτηριστικά, αυτά της καινοτομίας, της πρωτοπορίας, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Το δικό μας μήνυμα απέναντι στην τεράστια απειλή της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την ομιλία του  στην εκδήλωση ένταξης  της Χάλκης στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο νησί,  παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, των Βουλευτών Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά και Μίκας Ιατρίδη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, του Δημάρχου Χάλκης Άγγελου Φραγκάκη, του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, της Γ.Γ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, των κατοίκων της Χάλκης και μεγάλου κοινού που ταξίδεψε στην Χάλκη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Πρόκειται για  στρατηγική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης στη μάχη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που στόχο έχει τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας.

Η Χάλκη γίνεται το πρώτο νησί της χώρας που μετέχει στην πρωτοβουλία  GR-eco islands  και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης, διεθνές υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογο πρόγραμμα συμμετέχει και η Αστυπάλαια, το “e-Astypalea”, γεγονός που καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην μετάβαση της χώρας σε μια εποχή πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, αειφορίας και καινοτομίας.

Η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island, όπως άλλωστε και της Αστυπάλαιας,  έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για  νησιά της Δωδεκανήσου, η οποία λόγω πλήθους και μεγέθους νησιών και απόστασης από την ηπειρωτική χώρα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον στην χάραξη νησιωτικής πολιτικής.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές επιδόσεις που έφεραν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου κατά την τουριστική περίοδο του 2021, τον δεύτερο χρόνο που επιχειρήθηκε τουρισμός εν μέσω πανδημίας:

«Βρισκόμαστε στον απόηχο ενός τουριστικού 2021, στο οποίο τα νησιά μας έφεραν πάρα πολύ υψηλά αποτελέσματα, κέρδισαν εμπιστοσύνη εκατομμυρίων επισκεπτών και νομίζω και την πρώτη θέση στον αγώνα για επανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού. Σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για  το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το κυβερνητικό σχέδιο, η συνεργασία του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, οριζόντια μαζί με τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και τους εργαζόμενους, αλλά και όλη την κοινωνία που ζει και αναπνέει τουρισμό, έφεραν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, καθιστώντας τα νησιά της Περιφέρειας μας, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου τον πολυτιμότερο παίχτη και σύμμαχο σε αυτό τον μεγάλο και ομαδικό αγώνα».

Αναφερόμενος στην επιλογή της Χάλκης για την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος, ο κ. Χατζημάρκος ανέδειξε την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου:

«Γιατί στη Χάλκη; Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί και όπως όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, ξέρουν από όρια. Όρια φυσικά, όρια αντοχών, οικοσυστημάτων, πόρων φυσικών, ανθρώπινων, οικονομικών.  Είναι τόποι και κοινωνίες που έχουνε μάθει να ζούνε με το όριο πάρα πολύ κοντά. Έχουν άλλο ένα χαρακτηριστικό: δεν ξέρουν μόνο από όρια τα νησιά. Τα νησιά μας ξέρουν και από εξωστρέφεια. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό που στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας τους έδωσε τη δύναμη να ανταπεξέλθουν, να κερδίσουν το μέλλον τους, να κερδίσουν οικονομία, γνώση, τη θέση τους στον κόσμο που ονειρεύτηκαν. Και σήμερα, από αυτό το μικρό νησί βγαίνει επίσης ένα υπέροχο μήνυμα για το αύριο. Ένα αύριο πιο φωτεινό, ένα αύριο πιο αισιόδοξο», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοφανώς δύσκολη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται η πρωτοβουλία GR-eco islands, η οποία ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε ανασταλτικά για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τη χώρα συνολικά:

«Θέλω να μιλήσω για τη χρονική στιγμή, τη χρονική περίοδο. Αυτό γίνεται μέσα στην πολύ μεγάλη αγωνία της πανδημίας, με σχεδόν ενάμιση χρόνο όλο τον πλανήτη να ζει σε αυτή την αβεβαιότητα. Και αυτή, για την Ελλάδα που ήταν κακόμοιρη, για την Ελλάδα που ήταν κοντή, θα ήταν μια ιδανική περίοδος αδράνειας, γιατί  θα υπήρχε το άλλοθι. Εδώ, σε περιόδους που δεν υπήρχε τόσο ισχυρό άλλοθι, μας είχε επικρατήσει η αδράνεια. Και όμως μέσα σε αυτή την καταιγίδα, τα νησιά μας βγήκανε όρθια.  Η Ελλάδα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε όρθια. Αυτό για μένα έχει μεγάλη αξία, αυτή είναι η πολιτική που θέλω να υπηρετώ. Η πολιτική που σε βγάζει μέσα από την καταιγίδα όχι απλώς αρτιμελή, αλλά και έτοιμο να κερδίσεις ένα αύριο πολύ καλύτερο, πολύ φωτεινότερο και πολύ πιο αισιόδοξο. Γιατί; Γιατί αυτή ακριβώς την πιο δύσκολη περίοδο έγινε συντονισμένη μεθοδική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, σχεδιάστηκε με αγάπη, υπηρετήθηκε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση  και τα αποτελέσματα της τα ζούμε όλοι, με πρώτους τους κατοίκους αυτών των νησιών.

Ναι θέλουμε να εμπλουτίσουμε την τουριστική ταυτότητα μας με νέα χαρακτηριστικά, αυτά της καινοτομίας της πρωτοπορίας, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Το δικό μας μήνυμα απέναντι στην τεράστια απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επίσης θέλουμε αυτό να μην είναι μόνο για τους επισκέπτες. Γιατί, είναι πρωτίστως για τους κατοίκους των νησιών, τη ζωή των οποίων θέλουμε να κάνουμε καλύτερη. Και ο απολογισμός των δυο δύσκολων τελευταίων ετών νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων, όταν δουλεύεις με αυτό το αίσθημα ευθύνης που δουλεύει η ομάδα που διοικεί σήμερα την Ελλάδα.

Και από τη Ρόδο σήμερα το πρωί κ. Πρωθυπουργέ,  στείλατε ένα υπέροχο μήνυμα, του πώς ξαναχτίζεται η χώρα. Η χώρα ξαναχτίζεται από  αυτούς που μπορούν. Και εσείς μπορείτε. Αυτόν τον κύκλο της ευθύνης και της δημιουργίας, ένα νέο κύκλο αναγέννησης τον υπηρετούμε με αγάπη και είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα GR-eco islands θα μας κάνουν όλους ακόμα πιο περήφανους, όχι μόνο τοπικά αλλά και εθνικά».

Εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands

H πρωτοβουλία των GR-eco islands στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε πρώτη φάση προτεραιότητα δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά.

Με την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας, η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων  του νησιού θα ανέλθει σε 180.000-250.000 ευρώ (ανάλογα με τις εκάστοτε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας). Παράλληλα, η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. Περαιτέρω, οι κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*