Την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί για την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε υπεράκτιες (Off Shore), καθώς και την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ζητούν με κοινό ψήφισμά τους το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου.
Το ζήτημα τέθηκε σε ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου, με τηλεδιάσκεψη, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Αντώνη Καμπουράκη.
Στην κοινή συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές των Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ενώ τη στήριξή τους δήλωσαν – παρότι για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η φυσική τους παρουσία – οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Γιάννης Παππάς.
Συμμετείχαν, επίσης, 19 Δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής και ο Οικονομικός Επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Φώτης Κασσέκας.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, το ζήτημα εισηγήθηκε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης. Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κ. Χατζημάρκος ανέπτυξαν μια σειρά από καίρια επιχειρήματα, όπως η ανάγκη να διαφυλαχθεί η τουριστική οικονομία των νησιών, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις των νησιών.
Κατέστησαν, επίσης σαφές, ότι τάσσονται υπέρ των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με επενδύσεις το μέγεθος των οποίων είναι συμβατό με την περιορισμένη έκταση και το ανάγλυφο των νησιών, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία τους στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών που θα μετατρέψουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο, προτείνοντας την αξιοποίηση των εκατοντάδων νησίδων του Νοτίου Αιγαίου ως τόπους εγκατάστασης ΑΠΕ δίνοντας στην χώρα οφέλη με περιβαλλοντικό, δημοσιονομικό και εθνικό πρόσημο, καθώς και την μεταφορά των επίγειων ανεμογεννητριών των νησιών στην θάλασσα (off shore).
Οι συμμετέχοντες που τοποθετήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση καταδίκασαν κάθε έργο, δράση και πρωτοβουλία που απειλεί τα νησιά με περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή.
Κατόπιν αυτών, το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητείται:
*Η αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε Off Shore, με σχετική πρόβλεψη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
*Η αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
*Όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι πάρκων ανεμογεννητριών να περνούν από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.
*Περιφερειακό Συμβούλιο και ΠΕΔ τάσσονται υπέρ της χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε νησίδες με εθνικό πρόσημο.