Νάξος – Δημοτικό συμβούλιο: Απέρριψε την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ …αλλά παραμένει μέλος του (όλα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση)

Newsroom
14/12/2021 00:48
 
 
 

 

Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το «Σχέδιο Τιμολογιακής Πολιτικής – Εισφορών και Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος Μελών ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε έτους 2022».

Μετά από πολύωρη συζήτηση του θέματος το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε «όχι» στην τιμολογιακή πολιτική και στο τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στον οποίο υπάγεται και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Την τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ καταψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι σύμβουλοι της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου. «Παρών» δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Βασίλη Βρούτση, κατά της εισήγησης ο Γιάννης Κορρές της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε την πρόταση της παράταξης του.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός εξήγησε ότι το συμφέρον του δήμου είναι να αναλάβει ο ίδιος (ο δήμος) με εργολαβία τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Νάξου και όχι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, αφού έτσι τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα. Όπως είπε εάν αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών των δημοτών.

«Δεν μπορούν να αποφασίζουν επτά άτομα από αλλού, τι θα κάνουμε εμείς με το δικό μας ΧΥΤΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης.

Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης εξήγησε ότι μέχρι σήμερα για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ ο δήμος πλήρωνε τον εργολάβο 180.000 ευρώ (+ΦΠΑ), η νέα σύμβαση (που θα περιλαμβάνει περισσότερες παροχές) θα είναι 274.000 ευρώ (+ΦΠΑ) και ο ΦΟΔΣΑ ζητάει 480.000 ευρώ (+ΦΠΑ).

Την ανάγκη να μπορεί να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ με μόνιμο προσωπικό του δήμου υπογράμμισε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης που ρώτησε το δήμαρχο «γιατί τόσα χρόνια ο δήμος δεν έχει προσλάβει προσωπικό ώστε να μην «κρεμόμαστε» από τον εκάστοτε εργολάβο-ιδιώτη».

Χατζηανδρέου: Παντρευτήκαμε, χωρίσαμε αλλά διαζύγιο δεν έχουμε πάρει…

«Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπάγεται στο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και μάλιστα ο δήμαρχος κ. Λιανός ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του» σημείωσε ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου και πρόσθεσε:

«Είπατε «παντρευτήκαμε» αλλά μετά «χωρίσαμε», ωστόσο όμως …δεν έχουμε πάρει «διαζύγιο». Άρα είμαστε μέλος του ΦΟΔΣΑ και ως εκ τούτου έχουμε κάποιες υποχρεώσεις όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι στο Νότιο Αιγαίο. Εμείς, ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε ήδη πάρει δύο αποφάσεις στις 19-2-2021 και 04-08-2021 και έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Ωστόσο, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι το αίτημα μας για ανεξαρτητοποίηση από το ΦΟΔΣΑ δεν έχει γίνει δεκτό, αφού όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση για να εξαιρεθεί ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ ενεργεί ερήμην μας γιατί εμείς δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» τόνισε ο κ. Χατζηανδρέου ο οποίος άσκησε κριτική στο Δημήτρη Λιανό που παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ. «Κακώς παραιτηθήκατε κ. δήμαρχε γιατί θα είχαμε έναν άνθρωπο εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Χατζηανδρέου προ της συνεδρίασης της Δευτέρας, είχε ζητήσει από τον κ. Λιανό να βρίσκεται ένας εκπρόσωπος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ώστε να ενημερώσει διεξοδικά το σώμα για όλα αυτά τα θέματα και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Μας είπατε να κάνουμε δημοπρασία και να αναλάβει ένας άλλος εργολάβος για 36 μήνες. Πάμε να μπλέξουμε και μια νέα εταιρεία τη στιγμή που είμαστε ήδη ενταγμένοι στο ΦΟΔΣΑ. Επίσης με τα τρία χρόνια, δεσμεύετε και την επόμενη δημοτική αρχή» πρόσθεσε ο κ. Χατζηανδρέου.

Επίσης αυτό του υπογράμμισε είναι ότι ο δήμος με τον κατάλληλο χειρισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει με ίδια μέσα το ΧΥΤΑ και να μην χρειάζεται η εγκατάσταση εργολάβου.

«Εάν θεωρείτε, όπως λέτε, παράνομα όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, τότε ελάτε να βγούμε στους δρόμους» κάλεσε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μειοψηφίας ο οποίος αναφέρθηκε και στα «θετικά» του ΦΟΔΣΑ όπως οι χρηματοδοτήσεις έργων με πολλά εκατ. ευρώ όπως τα παραδείγματα της Άνδρου και της Τήνου.
«Εδώ και ένα χρόνο δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση για να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ΦΟΔΣΑ. Εμείς σήμερα θα καταψηφίσουμε την τιμολογιακή του πολιτική μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα» κατέληξε.

Βρούτσης: Έχουμε μπει σε μια κατάσταση ανταρσίας

«Είναι λίγο άβολο να αντιπολιτεύεστε τον κ. Χατζημάρκο και την κυβέρνηση και να λέτε ότι θέλετε υπαλλήλους και μόνιμο προσωπικό… Γιατί δε γίνεστε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι άλλο» σημείωσε ο Βασίλης Βρούτσης σχολιάζοντας τα όσα νωρίτερα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από μέλη της δημοτικής αρχής.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε μπει σε μια κατάσταση ανταρσίας και μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα… 10 μήνες τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Είμαστε βαλτωμένοι και περιμένουμε, σε βάρος του δικού μας συμφέροντος. Ο δήμος μας θα μπορούσε να έχει το δικό του εκπρόσωπο στο ΦΟΔΣΑ και να συμμετείχε στην απόφαση της τιμολογιακής πολιτικής αλλά ο κ. Λιανός παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία χωρίς καν τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που αγγίζει την «παράβαση καθήκοντος». Γιατί;» σημείωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι «μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια παντελής ασάφεια για το τι κάνουμε εμείς και τι ο ΦΟΔΣΑ».

«Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης θα περιμέναμε μια γραπτή και ξεκάθαρη εισήγηση για το σημερινό θέμα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας».

Κορρές: Το θέμα είναι ποιος θα επιβάλει τα χαράτσια;

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της νομοθεσίας της κυβέρνησης. Εμείς λέμε είναι «Δούρειος ίππος» για να πάρουν οι εργολάβοι τα απορρίμματα. Δεν είσαστε άμοιροι των ευθυνών αφού στηρίζετε αυτή την κυβέρνηση… Το κεφάλαιο θέλει τα απορρίμματα και επενδύει σε αυτά. Τον ΦΟΔΣΑ τον νομιμοποιήσατε όλοι σας. Εμείς απείχαμε και αντιπαρατεθήκαμε σε αυτό το φορέα από την αρχή. Το ποιος θα επιβάλει τα χαράτσια είναι το θέμα; Εμείς ή ο ΦΟΔΣΑ; Απορρίπτουμε το ΦΟΔΣΑ» είπε ο κ. Γιάννης Κορρές και διάβασε την πρόταση της παράταξης του που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου φορέα με μόνιμο προσωπικό την οποία και τελικά ψήφισε.

Μπερτσιάς: Ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει το ΧΥΤΑ είτε το θέλουμε είτε όχι

«Η οδυνηρή κατάσταση που θα περιέλθει ο δήμος με τους χειρισμούς σας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα έχει μελανά γράμματα και το ονοματεπώνυμο σας» σημείωσε ο κ. Μπερτσιάς ο οποίος ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος για την ανεξαρτητοποίηση από το ΦΟΔΣΑ και γιατί έγιναν κινήσεις «εν κρυπτώ».

«Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι θα κινηθούμε νομικά για να απαγκιστρωθούμε από το φορέα. Ποιες κινήσεις κάνατε; Ποια είναι τα αποτελέσματα; Σε ποιο δικηγορικό γραφείο απευθυνθήκατε; Κάνατε συναντήσεις με αρμόδιους του ΦΟΔΣΑ χωρίς ποτέ να ενημερώσετε τους επικεφαλής ή το δημοτικό συμβούλιο…» σημείωσε ο κ. Μπερτσιάς παρατηρώντας επίσης ότι ο ΦΟΔΣΑ, βάση του εγγράφου της τιμολογιακής του πολιτικής «αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς» και ότι «θα αναλάβει το ΧΥΤΑ είτε το θέλουμε είτε όχι» αφού δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για το αντίθετο.

Μαράκης: Σταματήστε πια τις εν κρυπτώ κινήσεις

«Ο δήμαρχος έκανε πολλά λάθη και γι αυτό βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο. Εδώ και ένα χρόνο παίρνουμε αποφάσεις του αέρα, όπως και η σημερινή. Το κακό ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος πήγε εν κρυπτώ και ψήφισε το καταστατικό του ΦΟΔΣΑ. Αφού είδε τις αντιδράσεις …είπε «παντρευτήκαμε… χωρίσαμε». Και σήμερα τι θα πούμε; Ότι δεν συμφωνούμε; Ε και; Τι θα αλλάξει; Κάνατε παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση; Τι σας είπαν; Εάν θέλουμε να πετύχουμε κάτι θα πρέπει οι αποφάσεις μας να πάρουν το φως της δημοσιότητας. Ελάτε να κάνουμε μια επιτροπή και όλοι μαζί να βγούμε να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό και να του εξηγήσουμε την κατάσταση. Ελάτε να βρούμε κι άλλους τρόπους αντιδρασης και σταματήστε τις εν κρυπτώ κινήσεις» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαράκης.

Πολυκρέτης: Του χρόνου θα έρθει ο ΦΟΔΣΑ και ο δήμος θα κοιτάει με το κιάλι

Θα έπρεπε όλα αυτά τα ζητήματα να τα είχαμε βάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχε οριστεί δικηγορικό γραφείο για την υπόθεση για να μπορέσει να παρέμβει. Σήμερα πρέπει ο δήμος να αναθέσει σε γραφείο… γιατί του χρόνου θα έρθει ο ΦΟΔΣΑ και ο δήμος μας θα κοιτάει με το κιάλι» σημείωσε ο κ. Μανώλης Πολυκρέτης.

Λιανός: Δεν θα δεχτούμε την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ

«Ο νόμος για το ΦΟΔΣΑ έγινε νύχτα… Δεν ήθελα να συμμετέχω στο διοικητικό του συμβούλιο αλλά συνομίλησα με δημάρχους και θεώρησα θα υπάρχει δημιουργική συνεργασία όμως στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει αυτό και παραιτήθηκα» σημείωσε ο κ. Δημήτρης Λιανός και πρόσθεσε:

«Δεν θα δεχτούμε την τιμολογιακή πολιτική. Θα την απορρίψουμε τεκμηριωμένα μιας και οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε και να ενημερώσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Μαυρομάτης: Θα τα βάλουμε με όποιον να ‘ναι. Πρέπει να προάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών

«Νύχτα πέρασε η διάταξη, ερήμην μας. Από τις 13 περιφέρειες της Χώρας στους δήμους του Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου αφαιρεί την αρμοδιότητα να ορίζουν τα απορρίμματα τους και τα αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία παράνομα και αντισυνταγματικά» σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης.

«Μπήκαμε υποχρεωτικά στο ΦΟΔΣΑ. Οι αποφάσεις μας κοινοποιήθηκαν και κανένας δεν αντέδρασε. Ούτε το υπουργείο ούτε ο ΦΟΔΣΑ. Φτιάξαμε ένα ΧΥΤΑ υπόδειγμα και τώρα ο κ. Χατζημάρκος εποφθαλμιά το ΧΥΤΑ… ήθελαν να φέρνουν απορρίμματα από άλλα νησιά στη Νάξο… Θα τα βάλουμε με όποιον να ‘ναι. Πρέπει να προάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών» υπογράμμισε.

Σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής και Εισφορών μελών Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου ΑΕ οικονομικού έτους 2022

Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου Α.Ε, οικονομικού έτους 2022

(Visited 348 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*