«Διαζύγιο» από το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου θα ζητήσει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (video)

Newsroom
20/02/2021 04:29
 
 
 

 

Κατά πλειοψηφία και με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής αποφάσισε να ζητήσει «διαζύγιο» από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Σε μια μαραθώνια συζήτηση (που διήρκησε για πάνω από 5 ώρες) επί του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων και την παραμονή ή όχι του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Αιγαίου, η κάθε δημοτική παράταξη ψήφισε τη δική της πρόταση, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Μαργαρίτη ψήφισε «λευκό» ενώ υπερτέρησε η πρόταση του Δημήτρη Λιανού, δηλαδή να ζητήσει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «την κατάργηση/τροποποίηση της 1ης παρ. του άρθρου 226 ως και του άρθρου 226 Α του Ν. 4555/2018, ως προστέθηκαν με το άρθρο 93 του Ν. 4685/2020 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 92/07-05-2020), όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, άλλως την εξαίρεση του δήμου με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου».


Διαβάστε επίσης: Καυστική επιστολή Περιφερειάρχη στο Δημήτρη Λιανό για το ΦΟΔΣΑ: Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας


Η πρόταση της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου

1. Να προταθεί η κατάργηση των παραγράφων 7 και 9 του άρθρου 226Α του νόμου 4555/2018 ώστε να κατοχυρωθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου (η παράταξη του κ. Χατζηανδρέου συμφωνεί σε αυτό με την παράταξη του Βασίλη Βρούτση)
2. Να καθορίζει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη καθαριότητας και όχι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ όπως αναφέρει το άρθρο 237 του νόμου 4055
3. Να διασφαλιστεί η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με κάθε τρόπο «να μη ρισκάρουμε και να απενταχθεί το έργο, το οποίο θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί μέχρι το 2023 αλλιώς θα χαθεί».

«Θα ήταν πιο ορθό για όλους μας και δε θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη θέση εάν δεν υπήρχε για μήνες τώρα απόκρυψη στοιχείων και δεδομένων από το δημοτικό συμβούλιο» τόνισε ο κ. Χατζηανδρέου ο οποίος ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημοπράτηση του έργου της ΜΕΑ η οποία κινδυνεύει να απενταχθεί.
Ο κ. Χατζηανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Θα πρέπει να γεφυρώσει τη σχέση του με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι ο μεγάλος «κουμπαράς»

Η πρόταση της παράταξης του Βασίλη Βρούτση

1. Να προταθεί η κατάργηση των παραγράφων 7 και 9 του άρθρου 226Α του νόμου 4555/2018 ώστε να κατοχυρωθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου.
2. Να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων να επικοινωνήσει με τους δημάρχους των νησιών του νοτίου Αιγαίου ώστε να γίνει κοινό αίτημα από όλους τους δήμους και την περιφέρεια.
3. Μέχρι να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το αίτημα μας, θα πρέπει να συζητήσουμε σε μια διαπαραταξιακή ομάδα τα ουσιαστικά θέματα για το τι θέλουμε για τη διαχείριση απορριμμάτων και το ΠΕΣΔΑ.
4. Όλα αυτά να διεκδικηθούν μέσα από τα όργανα του ΦΟΔΣΑ όπου έχουμε ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον κ. Δημήτρη Λιανό, ο οποίος θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει και να μην παραιτηθεί, γιατί η θέση του εκεί είναι πολύ σημαντική.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

1. Κατάργηση όλων των νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και ειδικότερα κατάργηση των άρθρων 93,84,85 του πρόσφατου νόμου 4685/7-5-2020.
2. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να απαιτήσει και να διεκδικήσει δημόσιο φορέα με εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού να είναι:

• Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
• Επιλογή κατάλληλου μίγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
• Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
• Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης.
• Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
• Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
• Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
• Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν τα σχόλια και οι αναφορές στην ανοιχτή ρήξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με το Δημήτρη Λιανό και τη δημοτική αρχή και την επιστολή του κ. Χατζημάρκου λίγο πριν τη συνεδρίαση.

Επίσης δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες μεταξύ της διοίκησης του δήμου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με θέμα την καθυστέρηση (8 μηνών) της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και τη μη ενημέρωση των παρατάξεων και των δημοτών σχετικά με την ένταξη του δήμου στο ΦΟΔΣΑ, αλλά και στα όσα συζητήθηκαν το Σεπτέβριο «πίσω από κλειστές πόρτες» με τον πρόεδρο του Φορέα Γιώργο Χατζημάρκο.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση:

(Visited 629 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*