Ηλεκτρολόγος: επάγγελμα ευθύνης

admin
19/05/2016 13:27
 
 
 

Ακούγοντας ηλεκτρολόγος, το μυαλό σας πηγαίνει σε κάποιον τεχνίτη που απλά και μόνο σκάβει τοίχους για να περάσει σωλήνες και καλώδια; Λάθος!

Αυτά είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος από τα τμήματα μιας εγκατάστασης, την οποία ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος καλείται να κατασκευάσει. Μερικά από τα υπόλοιπα είναι ο υπολογισμός των φορτίων, η σωστή διακλάδωση, η επιλογή των σωστών καλωδίων ανάλογα με την απόσταση, η επιλογή του μέρους που εγκαθίσταται η γραμμή, η διατομή ανάλογα με το φορτίο, το είδος του καλωδίου, το σύστημα γείωσης, η πραγματοποίηση μετρήσεων στις γραμμές και στην γείωση και φυσικά πολλά άλλα που άπτονται ακόμη και της φυσικής.

Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ο επαγγελματίας ηλεκτρολόγος οφείλει διαρκώς να διαβάζει και να συμβουλεύεται την ηλεκτροτεχνία, να είναι συγκεντρωμένος και γνώστης της δουλειάς του, να παρακολουθεί σεμινάρια και να ενημερώνεται για τους νέους κανόνες ασφαλείας, μιας κι από αυτόν εξαρτάται η ασφαλή κατασκευή μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου Χαράλαμπο Μικέ, οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να προβλέπουν όλους εκείνους τους παράγοντες (κυρίως τους απρόβλεπτους), ώστε ο χρήστης να μπορεί να χειρίζεται την εγκατάσταση με ασφάλεια τόσο ο ίδιος, όσο και τα μικρά παιδιά που ζουν μέσα σε αυτήν.

«Το ρεύμα δεν είναι νερό, να σπάσει μια σωλήνα και να τρέξει, με αποτέλεσμα να πάρει ένας τοίχος υγρασία ή να χαλάσει ένα έπιπλο και να μας ξεβολέψει με την αναστάτωση. Αν σπάσει μια σωλήνα, δεν θα πνιγεί κάποιος, αλλά αν υπάρξει ένα λάθος στην ηλεκτρική εγκατάσταση από κακοτεχνία ενός λαθρεγκαταστάτη ή από φθορά του χρόνου τότε μπορεί να χαθεί μια ζωή!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μικές.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι γνωρίζουν την σχετική νομοθεσία που προβλέπει τα πάντα γύρω από τους κανονισμούς στην κατασκευή μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης, διότι με την υπογραφή τους στην Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (σχέδιο, πιστοποιητικό) παίρνουν την ευθύνη για τις ζωές εκείνων που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση.
«Δεν είναι ούτε υπάλληλοι του δημοσίου, ούτε ιδιωτικοί υπάλληλοι. Έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, πληρώνουν ΟΑΕΕ, εφορία, τέλος επιτηδεύματος κ.α. και είναι μέλη του τοπικού σωματείου» κατέληξε ο κ. Μικές, ο οποίος απευθύνει την εξής ερώτηση προς όλους μας: «Ο ηλεκτρολόγος σου έχει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος που του δίνει την άδεια να υπογράφει για την ασφαλή ηλεκτρική εγκατάστασή σου;».

Ειδήσεις: Νάξος

(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*