Ορεινή Νάξος: Προσοχή! Μετά τα χιόνια ισχυρές βροχές και κίνδυνος για πλημμύρες και κατολισθήσεις

χιόνια Νάξος
Newsroom
29/01/2022 12:55
 
 
 

 

Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τα νησιά των Κυκλάδων τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ. Σε ότι αφορά τις περιοχές που τις προηγούμενες ημέρες είχε χιονίσει, όπως την ορεινή Νάξο όπου ακόμα τα χιόνια δεν έχουν λιώσει, υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας και κατολισθήσεων και για το λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου (29-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις, βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Λόγω της πρόβλεψης βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων και σε συνδυασμό με τις σφοδρές χιονοπτώσεις που προηγήθηκαν, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων κυρίως στην ορεινή Νάξο.

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εφιστά την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις βασικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση πλημμύρας:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Μη διασχίζετε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, τόσο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου αλλά και για αρκετές ώρες μετά. Σε περίπτωση πλημμύρας ακολουθείτε πιστά τις υποδείξεις των οδικών σημάνσεων και εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί από το νερό, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
– Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
– Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
– Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
– Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος και αποφύγετε νερά που ρέουν.
– Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

(Visited 526 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*