Συνεχίζει τη «μάχη» με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η ορεινή Νάξος – «Τόσο χιόνι είχαμε να δούμε από το 1967»

Newsroom
30/01/2022 17:47
 
 
 

 

Συνεχίζει τη «μάχη» με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η ορεινή Νάξος που δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα εδώ και μία εβδομάδα.

Πρώτα οι σφοδρές χιονοπτώσεις και τώρα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες…

χιόνια Νάξος
(φωτό: από την πρόσφατη χιονόπτωση)

Όπως αναφέρουν κάτοικοι και κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών στο naxostimes.gr «είχαν πάρα πολλά χρόνια τα ορεινά χωριά να βιώσουν μια τέτοια κακοκαιρία» όπως η «Ελπίς» με το χιόνι να φτάνει σε πολλές περιοχές τα 2 μέτρα.


Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Νάξο λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί 


Κτηνοτρόφοι εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να πάνε να φροντίσουν τα ζώα τους και εύχονται …όταν θα πάνε να τα μετρήσουν να μην λείπουν και να μην έχουν πεθάνει λόγω του παγετού και του χιονιού.

«Πολύ φοβάμαι ότι εκατοντάδες ζώα θα έχουν χαθεί από την κακοκαιρία και τα χιόνια» σημειώνει κτηνοτρόφος στο naxostimes.gr.

κατολισθήσεις ορεινή Νάξος

Μετά τα χιόνια οι ισχυρές βροχές. Οι βροχές βοηθούν το χιόνι -που ακόμα βρίσκεται στα ορεινά- να λιώσει και οι μεγάλοι όγκοι νερού δημιουργούν πλημμύρες και κατολισθήσεις από το Σάββατο στις ορεινές περιοχές της Νάξου.

κατολισθήσεις ορεινή Νάξος

Πεζούλια γκρεμίζονται, δρόμοι κλείνουν από βράχους και τα ορμητικά νερά παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

(φωτό: από την πρόσφατη χιονόπτωση)

«Ωραίο το χιόνι, ναι, και φυσικά το έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, όμως μιλούσαμε για χιόνι 10-20 εκατοστά… άντε μισό μέτρο το πολύ. Τόσο χιόνι και χιονοθύελλα όπως την τωρινή έχουμε να δούμε από το 1967» τονίζει κτηνοτρόφος και αγρότης.

Οι καταστροφές τεράστιες και η ταλαιπωρία των ανθρώπων της υπαίθρου μεγάλη.

(φωτό: από την πρόσφατη χιονόπτωση και τις συνεννοήσεις του επάρχου Νάξου με το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ)

Ο μηχανισμός ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί… «Και πάλι καλά να λέμε που έγιναν προσπάθειες από το επαρχείο και το δήμο ώστε, έστω να ανοίγουν κάποιοι κεντρικοί δρόμοι και να μπορούν να περάσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και να μας συνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί μέσα σε όλα είχαμε και τις διακοπές ρεύματος».

κατολισθήσεις Ορεινή Νάξος

Μετά τις χιονοπτώσεις τώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Νάξου βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πλημμύρες, τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τις κατολισθήσεις από τους μεγάλους όγκους νερού.

κατολισθήσεις Ορεινή Νάξος

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής μηχανήματα του επαρχείου και του δήμου καθαρίζουν τους δρόμους Κορώνου-Σκαδού-Κωμιακής- Απόλλωνα-Μέσης και Σταυρού Κεραμωτής-Απειράνθου από καταπτώσεις φερτών και βράχων μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Είμαστε, όπως οφείλουμε στους πολίτες, συνεχώς παρόντες και σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουμε την κάθε πρόκληση όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι σημειώνει ο έπαρχος Νάξου και Αμοργού Γιάννης Μαργαρίτης.

κατολισθήσεις Ορεινή Νάξος

(Visited 1.018 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*