Με ανάθεση για τη «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου» απαντά στο εξώδικο του ΦΟΔΣΑ ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Newsroom
04/02/2022 14:57
 
 
 

 

Κανονικά προχωρά ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία για την ανάθεση του έργου «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου» παρά το εξώδικο που πρόσφατα έλαβε από το ΦΟΔΣΑ και δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το naxostimes.gr.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου που συνεδρίασε την Τρίτη το πρωί, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανάθεση του έργου στην «Κ/ΞΙΑ ΜΤ ΑΤΕ – ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ» με τελική τιμή 1.004.400,00 ευρώ (για τρία χρόνια), προσφορά η οποία χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του δήμου ως «πλήρης, σύμφωνη με τους όρους διακήρυξης και τις τεχνικές προδιαγραφές της Μελέτης και η τιμή κρίνεται εντός λογικών πλαισίων για την Υπηρεσία».

Όπως ήταν φυσικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα που τέθηκε ήταν το εξώδικο που έλαβε ο δήμος για τον παραπάνω διαγωνισμό από το ΦΟΔΣΑ, που επεσήμαινε μεταξύ άλλων ότι: «Επειδή οι ενέργειές σας να δημοπρατήσετε έργο που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα σας συνίσταται πέραν του μη νόμιμου αυτής και ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία τιμωρείται κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία δημοπράτησης πρόσωπο».

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Βασίλης Καραμπίνης ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει παραλάβει το ΧΥΤΑ, επομένως ο δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να τον διαχειρίζεται. Όπως υπογράμμισε, το πρακτικό της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΦΟΔΣΑ αναφέρει ότι ο ΧΥΤΑ θα παραληφθεί από το Φορέα το 4ο τρίμηνο του 2022.

Με απαξιωτικά λόγια για τον «Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΦΟΔΣΑ)» μίλησε ο δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Λιανός ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι οι δήμαρχοι «έχουν προσκυνήσει το ΦΟΔΣΑ» γιατί περιμένουν έργα. Μάλιστα δεν παρέλειψε να πετάξει και τις «μπηχτές» του για την περιφέρεια αναφέροντας ότι «μια μέρα μετά το εξώδικο… η περιφέρεια δημοπράτησε το έργο «Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών – Β’ φάση».

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Λεονάρδος Χατζηανδρέου, που μειοψήφησε στην ανάθεση του έργου, πρότεινε να γίνει επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να λυθεί επιτέλους όλη αυτή η κόντρα που έχει ξεσπάσει με το ΦΟΔΣΑ.

«Υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μια περιπέτεια στην οποία μπαίνει ο δήμος» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου.

Μάλιστα, όπως και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Χατζηανδρέου επέμεινε πως ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα έπρεπε να διαχειρίζεται με δική του υπηρεσία τα απορρίμματα και να μην αναθέτει σε ιδιώτες τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

«Παρών» ψήφισε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που αντικαθιστούσε τον επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Βασίλη Βρούτση, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με το εξώδικο. Ο κ. Βασαλάκης σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στα μέλη της δημοτικής αρχής, ότι «βρισκόμαστε σε διαμάχη με την περιφέρεια μετά από τους δικούς σας χειρισμούς»

Υπέρ της ανάθεσης για τη «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου» στην εταιρεία «Κ/ΞΙΑ ΜΤ ΑΤΕ – ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ», τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός καθώς και οι αντιδήμαρχοι-μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Εν αναμονή των εξελίξεων…

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις οι οποίες είναι άκρως αντίθετες με τα όσα αναφέρονται στο εξώδικο που έλαβε πρόσφατα ο δήμος από το ΦΟΔΣΑ, αναμένονται περεταίρω εξελίξεις στην άγρια αυτή κόντρα που έχει ξεσπάσει.

Πάντως το εξώδικο έδινε προθεσμία 10 ημερών στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «να συμμορφωθεί» με τη νομοθεσία και να ανακαλέσει κάθε ενέργεια για τη δημοπράτηση του έργου «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου» κάτι το οποίο ο δήμος όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά αντιθέτως συνέχισε κανονικά στη διαδικασία και με την παραπάνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προχώρησε στην ανάθεση του έργου.

Συγκεκριμένα το εξώδικο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σας ΚΑΛΟΥΜΕ,
Α) πως εντός των επόμενων 10 ημερών από τη λήψη της παρούσης,
• ανακαλέσετε την ανωτέρω περιγραφόμενη με αριθμ. 146020 διακήρυξη και κάθε σχετική απόφαση που έχει ληφθεί για το σκοπό δημοπράτησης του έργου «Λειτουργία ΧΥΤΑ Νάξου 2022-2025», όπως για παράδειγμα με την αριθμ. 490/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,
• απόσχετε από κάθε περαιτέρω ενέργεια ή διαδικασία που αφορά την ως άνω παράνομη δημοπράτηση,
Β) όπως άμεσα καταβάλλετε το μετοχικό κεφάλαιο και τις εισφορές που σας αναλογούν.
Σε αντίθετη περίπτωση, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ πως επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας για τις ως άνω ενέργειές σας αυτές, καθώς και ότι θα στραφούμε σε βάρος σας με κάθε νόμιμο τρόπο δια της αστικής και ποινικής οδού, για κάθε αποκατάσταση της ζημίας μας καθώς και για κάθε άλλο νόμιμο δικαίωμά μας που απορρέει από την παραπάνω παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας».

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

(Visited 556 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*