Εξώδικο απέστειλε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Σε αδιέξοδο πλέον η διαχείριση του ΧΥΤΑ

Newsroom
19/01/2022 23:21
 
 
 

 

Την εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλε στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στον εκπρόσωπό του δήμαρχο Δημήτρη Λιανό ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. ΟΤΑ φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το naxostimes.gr.

Το εξώδικο απέστειλε ο ΦΟΔΣΑ για τη διακήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου της υπηρεσίας με τίτλο «Λειτουργία ΧΥΤΑ νήσου Νάξου» παρά το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα γι αυτό αφού με νόμο του κράτους ο ΧΥΤΑ του νησιού ανήκει στο ΦΟΔΣΑ.

Σε σκληρό ύφος ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ότι δεν τηρεί τη νομοθεσία παρά το γεγονός ότι ο κ. Λιανός συμμετείχε στο Δ.Σ. ως μέλος του και γνωρίζει το καταστατικό, αλλά και μετά από επιστολές που έχουν σταλεί από το Φορέα προς το δήμο καθώς και την από 8 Μαρτίου 2021 εξώδικη διαμαρτυρία που έχει σταλεί.

Μέτοχος στο ΦΟΔΣΑ ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όσο και αν αρνείται τις υποχρεώσεις του

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρότι βάση νομοθεσίας ανήκει -όπως όλα τα νησιά-δήμοι του Νοτίου Αιγαίου- στον «Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία» και ενώ αρχικά ο ίδιος ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποτελούσε μέλος του Δ.Σ. του (γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ενημερωμένος και σύμφωνος με τη συγκεκριμένη νομοθεσία), στη συνέχεια άλλαξε τακτική αναφέροντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα «πάρει διαζύγιο» από το ΦΟΔΣΑ ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αφού δεν «τον έχει ανάγκη» και πώς μπορεί μόνος του να διαχειριστεί τα απορρίμματα του, κάτι όμως το οποίο είναι μόνο στα λόγια αφού δεν μπορεί να ισχύσει.

Ο Δημήτρης Λιανός στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Με λίγα λόγια, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «επαναστάτησε» λίγο αργά και πλέον δεν είναι δυνατόν -όπως όλα μέχρι σήμερα δείχνουν- να τραβήξει τη δική του πορεία στο θέμα των απορριμμάτων. Και αυτό συνεπάγεται μετά και από τις επαφές που είχε ο κ. Λιανός για το συγκεκριμένο θέμα με αρμόδιους φορείς, όπως ο ίδιος έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση απορριμμάτων ανήκουν αποκλειστικά στο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Ωστόσο ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Φορέα που σημαίνει ότι χρωστάει χρήματα (περίπου 250.000 ευρώ) αλλά και τις σχετικές διαδικασίες ώστε ο ΧΥΤΑ να περάσει και ουσιαστικά στα χέρια του ΦΟΔΣΑ κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Όπως συγκεκριμένα επισημαίνεται στο εξώδικο, «ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συνεχίζει να αρνείται την καταβολή για λογαριασμό του μετόχου δήμου Νάξου που εκπροσωπεί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που αναλογεί στο δήμο, καθώς και των ετήσιων εισφορών. Επίσης ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέχρι σήμερα δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΦΟΔΣΑ προς εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας, σε αντίθεση τόσο με την πρόβλεψη του νόμου, του καταστατικού αλλά και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας».

Η «ανταρσία» και η «ποινικά κολάσιμη πράξη» του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αντιθέτως ο δήμος μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που καταψήφισε την τιμολογιακή πολιτική του Φορέα, πρόσφατα προχώρησε σε διακήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού με την ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου της υπηρεσίας με τίτλο «Λειτουργία ΧΥΤΑ νήσου Νάξου» με προϋπολογισμό 1.022.256,00 ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να είναι στην αρμοδιότητα του.

«Επειδή οι ενέργειές σας να δημοπρατήσετε έργο που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα σας συνίσταται πέραν του μη νόμιμου αυτής και ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία τιμωρείται κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία δημοπράτησης πρόσωπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Πλέον το θέμα δείχνει να έχει φτάσει στην κόψη του ξυραφιού αφού ο ΦΟΔΣΑ με το εξώδικο που απέστειλε προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση (στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στην Υπηρεσία Επιτρόπου Κυκλάδων, στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο) προσβάλει ουσιαστικά ως παράνομες, τις όποιες ενέργειες και αποφάσεις του δήμου.

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Από την άλλη πλευρά, η σύμβαση του εργολάβου που διαχειρίζεται σήμερα τα απορρίμματα και το ΧΥΤΑ Νάξου λήγει σε περίπου ένα μήνα (16 Φεβρουαρίου) κάτι που σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ θα βρεθεί στον αέρα, εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και εάν ο δήμος Νάξου επιμείνει στην «ανταρσία» από το ΦΟΔΣΑ.

Η κατάσταση πλέον, μετά τους παραπάνω χειρισμούς, έχει φτάσει σε αδιέξοδο και θα πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις, προτού να δούμε τα νησιά του δήμου γεμάτα με σκουπίδια…

Μπορεί ο δήμος να πληρώσει τα χρήματα που επιβάλλονται, στο ΦΟΔΣΑ;

Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί μεταξύ άλλων σημαντικών ερωτημάτων που έχουν δημιουργηθεί, από τον κ. Δημήτρη Λιανό, ο οποίος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για το αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο δήμος καθώς και για το «που θα βρεθούν τα χρήματα» και εάν θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν το «μάρμαρο».

Το να συμβεί πάντως το «θαύμα» και να αλλάξει η νομοθεσία αποκλειστικά για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θεωρείται μάλλον αδύνατον.

Δείτε αποκλειστικά στο naxostimes.gr το εξώδικο του ΦΟΔΣΑ στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στο δήμαρχο εκπρόσωπό του, Δημήτρη Λιανό:

 

(Visited 1.099 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*