Νάξος: Νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ – Δίνει παράταση στην υπάρχουσα εργολαβία

Newsroom
09/02/2022 12:14
 
 
 

 

Μία νέα απόφαση σχετικά με το ΦΟΔΣΑ και την «Λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου» λήφθηκε την Τρίτη από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η νέα απόφαση έχει να κάνει με τον εργολάβο, του οποίου η σύμβαση είναι ενεργή και διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ τους τελευταίους μήνες στην οποία τελικά δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου. Η απόφαση λήφθηκε με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και του κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου, ο οποίος μάλιστα είχε προτείνει αυτή τη λύση, ενώ ο κ. Βασίλης Βρούτσης ψήφισε «παρών».

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την ανάθεση του έργου σε νέο εργολάβο -παρά το σχετικό εξώδικο στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων- έναντι του ποσού 4.004.400 ευρώ. Σε αυτή την απόφαση είχε μειοψηφίσει ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου και «παρών» είχε δηλώσει ο κ. Αντώνης Βασαλάκης.

Η αιτιολογία για τη νέα απόφαση ήταν να μη μείνει ο ΧΥΤΑ χωρίς ανάδοχο για τη λειτουργία του αφού σε λίγες ημέρες θα λήξει η σύμβαση του εργολάβου που τον διαχειρίζεται σήμερα, ενώ οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου από το νέο εργολάβο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (εάν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν, μετά το τελεσίγραφο του ΦΟΔΣΑ).

Η εισήγηση και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ: Παράταση χρόνου ισχύος της Σύμβασης για την: «Λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νάξου» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

την Παράταση της ως άνω αρχικής σύμβασης από την λήξη της, έως τρεισήμισι (3,5) μήνες, ήτοι έως 31-05-2022, με τους ίδιους όρους και στα ίδια οικονομικά πλαίσια (ίδιο μηνιαίο κόστος για τη λειτουργία, ήτοι κόστος 54.060,00€, πλέον ΦΠΑ, δηλ. συνολικό κόστος 67.034,40€), για τους ακόλουθους επιτακτικούς και πραγματικούς λόγους:

– Η υπογραφή νέας σύμβασης, σύμφωνα με την διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη (με αρ. πρωτ.: 23087/14-12-2021 -ΑΔΑΜ: 21PROC009793132 2021-12-21) προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο θεωρούμε έως τέλος Μαΐου 2022 και εφόσον δεν υπάρξουν άλλου είδους καθυστερήσεις ή κωλύματα.

– Η αύξηση της τιμής δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής σύμβασης

– Συνεχίζεται το πρόβλημα της πανδημίας του COVID-19, με όλα τα γνωστά ιδιαίτερα και συνεχή προβλήματα που έχει δημιουργήσει, την υπολειτουργία των υπηρεσιών, τις καθυστερήσεις ενεργειών και δράσεων κλπ έτερων θεμάτων δυσλειτουργικότητας, αλλά και την άμεση ανάγκη για λήψη και εφαρμογή συνεχών μέτρων και δράσεων προστασίας σε κάθε περίπτωση, της δημόσιας υγείας.

– Η συνέχιση της ομαλής καθημερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είναι εξαιρετικά μείζονος σημασίας για Περιβαλλοντικούς λόγους και κυρίως για λόγους Δημόσιας υγείας. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μέσα από μια επίπονη και συνετή διαχείριση μιας δεκαετίας περίπου και σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας και προϋποθέσεις του ΠΕΣΔΑ, έχει κατορθώσει να έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό ΧΥΤΑ στο νησί της Νάξου και παράλληλα αντίστοιχα καθημερινά να τον λειτουργεί, ενώ καλύπτει τις περιφέρειες όλων των νησιών (μικρές Κυκλάδες) του δήμου μας, που μαζί με τα συστήματα ανακύκλωσης έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από τους φορείς πιστοποίησης. Δεν επιτρέπεται πλέον η λειτουργία οπουδήποτε ΧΑΔΑ.

– Παρά την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ με το άρθρο 93 Ν.4685/2020, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξακολουθεί να είναι αρμόδιος για την διαχείριση των απορριμμάτων του. Αφενός διότι, δεν έχει υπάρξει παράδοση – παραλαβή του ΧΥΤΑ στον ΦΟΔΣΑ ΑΕ και αφετέρου, διότι σύμφωνα με το άρθρο 102 Σ και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 75 Ν.3463/06, όπως ισχύει), μια από τις βασικότερες αρμοδιότητες των Δήμων είναι η Διαχείριση των στερεών αποβλήτων τους, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφιστάμενων χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.).

– Υφίσταται επίσης, η σύμφωνη γνώμη του αναδόχου για την παράταση αυτή.

Η ομόφωνη απόφαση

*(Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Βρούτσης Βασίλειος ψήφισε «ΠΑΡΩΝ»)

Εγκρίνει τη χρονική παράταση ισχύος της από 23-01-2019 (αρ. πρ. 1200/31-1-2019) σύμβασης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την Κοινοπραξίας ΜΤ Α.Τ.Ε. – ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. για την «Λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Νάξου» από την λήξη της έως τρεισήμισι (3,5) μήνες, ήτοι έως 31-05-2022, με τους ίδιους όρους και στα ίδια οικονομικά πλαίσια της αρχικής σύμβασης, για τους λόγους που αναφέρονται στην αναλυτικά καταχωρημένη στο ιστορικό της παρούσας απόφασης σχετική εισήγηση.

 

(Visited 444 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*