Χαράλαμπος Πλάτσης: «Τα νησιά είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας»

platsis xaralampos
admin
09/06/2016 22:12
 
 
 

«Η μέριμνα που δείχνουν στο υπουργείο Υγείας για τα νησιά είναι στον υψηλότατο βαθμό, καθώς το υπουργείο πιστεύει ότι όποια δαπάνη γίνεται στα νησιά, αποτελεί επένδυση.

Τα νησιά είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας». Την άποψη αυτή διατύπωσε ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Χαράλαμπος Πλάτσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην Πόπη Αλιμπέρτη και στον AegeanVoice 107.5.

Ο κ. Πλάτσης επικεντρώθηκε στις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να λειτουργήσει (επιτέλους) η, κατά τα άλλα, πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Νάξου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κάνουμε σταθερά βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, «αλλά θα ήταν καλύτερα αν τα κάναμε πιο γρήγορα» και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει απολύτως η πολιτική βούληση από το υπουργείο Υγείας» για να διευθετηθεί το φλέγον αυτό ζήτημα για την ναξιώτικη κοινωνία.

Έτσι, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη η μετατροπή μίας από τις υφιστάμενες θέσεις στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου σε θέση νεφρολόγου (αφού λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορεί να ζητηθεί επιπλέον θέση) και προωθήθηκε αρμοδίως στο υπουργείο, ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί κι από τα επόμενα διοικητικά επίπεδα. Επίσης, το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Νάξου θα συμμετέχει σε σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που θα γίνει στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ θα εκπαιδευθεί και ένας από τους υπάρχοντες παθολόγους του νοσοκομείου της Νάξου για να είναι η εφεδρεία του νεφρολόγου.

«Όλοι θέλουν να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και το κάνουν στο νοσοκομείο της Νάξου» τόνισε ο κ. Πλάτσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και δημόσια τους κ.κ. Λάμπου, Βλασερό και Λ. Ανωμερίτη για τη συμβολή τους στην Μονάδα Αιμοδοσίας που ξεκίνησε να λειτουργεί από την Μ. Εβδομάδα και που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

 

«Οι γιατροί δεν προτιμούν τα νησιά»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών παραμένουν υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια, ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου αναγνώρισε την «πικρή αλήθεια», ότι δηλαδή «οι γιατροί δεν προτιμούν τα νησιά».

Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με τον κ. Πλάτση, το υπουργείο προτίθεται να δώσει επιπλέον κίνητρα, ενώ παράλληλα κάνει προσπάθειες για προσλήψεις σε διοικητικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι «η δημοσιονομική κατάσταση είναι τέτοια που μας περιορίζει πολύ».

Ειδικότερα, για το νοσοκομείο της Νάξου έχουν προκηρυχθεί θέσεις καρδιολόγου, παιδιάτρου και παθολόγου, ενώ υπάρχουν τρεις τρόποι που θα διευκολύνουν την διαδικασία πρόσληψης νεφρολόγου: 1ον η προκήρυξη μόνιμης θέσης, 2ον η προκήρυξη επικουρικής θέσης και 3ον η πρόταση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Στην τελευταία περίπτωση, όμως, θα πρέπει να βρεθεί το νομικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την ΥΠΕ, το νοσοκομείο αλλά και την ΕΑΣ.

 

Οργανισμός Γ.Ν. Νάξου και ΕΚΑΒ

Αναφορικά με τον Οργανισμό του νοσοκομείου, ο κ. Πλάτσης σημείωσε ότι «είναι δύσκολο σε αυτή την φάση να γίνει αλλαγή», αν και άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι «αν υπάρξει μια αιτιολογημένη και κοστολογημένη πρόταση, το υπουργείο θα την εξετάσει».

Τέλος, για τους οδηγούς ασθενοφόρων, έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία της 2ης ΥΠΕ, κατατέθηκε σχετική τροπολογία που επιτρέπει να διατεθούν στο ΕΚΑΒ οδηγοί από την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού (αν υπάρχουν), οι οποίοι μετά από «μια σύντομη, αλλά επαρκή» εκπαίδευση θα μπορούν να οδηγήσουν ασθενοφόρα. «Περιμένουμε την ανταπόκριση, αν υπάρχουν διαθέσιμοι» σημείωσε ο κ. Πλάτσης.

(φωτό: dimokratiki.gr)

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*