Νάξος: Τι λένε Χατζηανδρέου, Βρούτσης και Κορρές για τη συνέντευξη Λιανού και το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (video)

Newsroom
24/02/2022 14:07
 
 
 

 

Σκληρή κριτική στη στάση του δημάρχου Δημήτρη Λιανού στο θέμα που αφορά το ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ασκούν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη τύπου του δημάρχου οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, Βασίλης Βρούτσης και Γιάννης Κορρές, μιλούν στο naxostimes.gr, σχολιάζουν τα λεγόμενα του κ. Λιανού και τις σχέσεις με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επίλυση του ζητήματος.

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «Η πολιτική της δημοτικής αρχής έχει βάλει τον Δήμο σε περιπέτειες

Αποκλειστικά στον Δημήτρη Λιανό επέρριψε την ευθύνη για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

Σε δηλώσεις του στο naxostimes.gr, ο κ. Χατζηανδρέου υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή «έχει βάλει τον Δήμο σε μια περιπέτεια» με άγνωστο οικονομικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για ασάφειες και ανακρίβειες του Δημάρχου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει ο Δήμος Νάξου τόσο με τους υπόλοιπους δήμους, όσο και με την Περιφέρεια βλάπτουν τα συμφέροντα του, γεγονός που τον ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε» εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Λιανός «θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά» το όλο ζήτημα και αντί να προβεί σε παραίτηση από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, να συνεχίσει να συμμετέχει, με την αρωγή και τις κατευθύνσεις του Δημοτικού Συμβούλιου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «μεγάλο λάθος» την παραίτηση του κ. Λιανού, καθώς – όπως είπε – στερεί τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες από τις αναπτυξιακές και χρηματοδοτικές προοπτικές και ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργή συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. «Κάτι που παραβλέπουμε αυτή τη στιγμή ή θέλουν κάποιοι να το παραβλέψουν» τόνισε.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε ότι ο δήμαρχος «δεν μπορεί να κάνει αντάρτικο ούτε εναντίον της εθνικής νομοθεσίας, ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής» και κατέρριψε το επιχείρημα του κ. Λιανού ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη από τη συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αφού τα δημοτικά τέλη σχετίζονται με το πόσες και ποιες υπηρεσίες προσφέρει ο φορέας αυτός στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες και είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

«Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καμία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική πέρα από τη συνηθισμένη» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η παράταξη του είναι εκείνη που σε όλα τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια ζητούσε τη μείωση τους.

Τέλος, ως μοναδική λύση για να βγει ο Δήμος από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, πρότεινε την ομαλοποίησή των σχέσεων του με τον ΦΟΔΣΑ, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο για τη Νάξο. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη και μελών του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, ώστε «να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση» και να πάψει η κόντρα που υπάρχει σήμερα.

Βασίλης Βρούτσης: «Να σταματήσει ο κ. Λιανός να κάνει τον αντάρτη»

Στην πλήρη απαξίωση του Δήμου από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους άλλους ΟΤΑ και κυρίως από τους πολίτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων οδηγεί η εμμονή του κ. Λιανού να μην συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με τον Βασίλη Βρούτση.

Σχολιάζοντας την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» δήλωσε στο naxostimes.gr ότι «όταν δεν καταλαβαίνει κανείς πια τα όσα λέει ο κ. Δήμαρχος, δεν τίθεται θέμα διατύπωσης για το πώς τα λέει, αλλά τι λέει» και πρόσθεσε ότι, για ακόμη μια φορά, δεν έγιναν πλήρως κατανοητοί οι λόγοι άρνησης του κ. Λιανού, καθώς και γιατί η δημοτική πλειοψηφία υποστηρίζει αυτή τη συμπεριφορά.

Επιπλέον, άσκησε κριτική στις, μέχρι σήμερα, ενέργειες των κ.κ. Λιανού, Μαυρομάτη και Πολυκρέτη, επικεντρώνοντας τα βέλη του στον Δήμαρχο, για τον οποίο είπε ότι δείχνει έλλειψη ωριμότητας και συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί «που του πήραν το παιχνίδι».

«Αν είναι να κάνει αντάρτικο, να μας το πει να φωνάξουμε τον κόσμο να τον κατεβάσουμε στους δρόμους να κάνουμε επανάσταση» τόνισε.

Όσον αφορά στις σχέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τον ΦΟΔΣΑ, επισήμανε ότι ο Δήμος έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, διευκρινίζοντας ότι ο φορέας είναι μία εταιρεία ιδιωτικού δικαίου δημοσίου συμφέροντος (με εταίρους τους ΟΤΑ) και όχι ιδιωτική εταιρεία, όπως παραπλανητικά λέει ο κ. Λιανός.

Ειδικά δε, για τα δημοτικά τέλη, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ο ισχυρισμός του Δημάρχου περί αύξησης τους σε περίπτωση που συμμετέχει ο Δήμος στον ΦΟΔΣΑ, είναι εντελώς αβάσιμος και χωρίς αποδείξεις.

Για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής, ο κ. Βρούτσης πρότεινε «να σταματήσει ο κ. Λιανός να κάνει τον αντάρτη», να συζητήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές και να γίνει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ένας «συνεπής εταίρος» του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

«Ο Δήμαρχος έπρεπε να παραμείνει μέλος του Δ.Σ. του φορέα, όπως τον παρακαλούσαμε τότε, προκειμένου μέσα από εκεί και με βάση τις αποφάσεις που θα παίρναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατόν για την Νάξο και τα υπόλοιπα νησιά που έχουν μείνει ήδη πίσω. Απαξίωσε αυτή την πρόταση, ακόμα και προχθές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, απαξιώνοντας όλους τους θεσμούς στους οποίους συμμετείχε» κατέληξε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος υπενθύμισε την πρόταση της παράταξής του να μην παραχωρηθούν κατά κυριότητα τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου που είναι σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ, αλλά να παραχωρηθούν με ένα χρησιδάνειο, κάτι που θα δεχόταν ευκολότερα και το αρμόδιο υπουργείο.

Γιάννης Κορρές: «Μόνο όταν δεν μπαίνει στη μέση το κέρδος, θα βρεθεί βιώσιμη λύση»

Τις κυβερνητικές επιλογές και τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εφαρμόζουν τόσο ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, όσο και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Γιάννη Κορρέ.

Μιλώντας στο naxostimes.gr, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υποστήριξε ότι στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου κ. Λιανού ήταν αναμενόμενο ότι δεν ακούστηκε κάτι καινούριο και πρόσθεσε ότι είναι υποκριτικό – από όλες τις πλευρές – να μην αναδεικνύουν την πραγματική αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Γεγονός για το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κορρέ, είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, με το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν διαχρονικά.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη παράταξη (σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμου, αλλά και στη Βουλή ως ΚΚΕ) που δεν νομιμοποίησε τον ΦΟΔΣΑ, καθώς θεωρεί πως «η ίδρυσή του και ο σκοπός του ήταν στο να εμπλακούν μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, με το κέρδος των ιδιωτών να το πληρώνει ο λαός του κάθε Δήμου και του Δήμου μας, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας».

Ο κ. Κορρές επανέλαβε την πάγια και ξεκάθαρη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία – κατά την άποψή του – είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση, δηλαδή η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει:

*Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
*Χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με γνώμονα τα επιστημονικά κριτήρια που θα προστατεύουν την υγεία των κατοίκων και θα δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον.
*Απαγόρευση της καύσης.
*Έμφαση στην ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή.
*Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και των πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
*Ασφαλής διαχείριση των βιομηχανικών, ιατρικών κ.λπ. αποβλήτων.

Επιπλέον, τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πάλης από τους κατοίκους, τους φορείς, το δημοτικό συμβούλιο», το οποίο «έπρεπε να αντιπολιτευθεί αυτές τις πολιτικές και να απαιτήσει αυτές τις λύσεις από το κράτος». «Πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτές τις πολιτικές που επιβάλλει η Ε.Ε. Για να βρεθεί βιώσιμη λύση, τότε θα πρέπει να μην μπαίνει στη μέση το κέρδος» κατέληξε ο κ. Κορρές στις δηλώσεις του.

(Visited 619 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*