Νάξος: «Λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» – Από το 2014 …στο 2022 (video)

Newsroom
07/03/2022 12:54
 
 
 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το έργο και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μία σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Για το καλοκαίρι του 2022 το Υπουργείο έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων σε συνεργασία με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου Ιάκωβος Καμπανέλλης, συναυλίες, αναγνώσεις, εργαστήρια, παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου -στη Νάξο, τόπο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η αργοπορημένη σύσταση της επιτροπής για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Μάλιστα την Τρίτη (08-03-2022) αναμένεται από το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να οριστικοποιηθεί η εν λόγω επιτροπή και στη συνέχεια να συνεδριάσει ξανά (ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση) ώστε να καταλήξει για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν… και να πάρουμε κάποιες ιδέες
Από το 2014 …στο 2022

«Έτος Καμπανέλλη» είχε χαρακτηριστεί το 2014 στη Νάξο, από τον τότε πρόεδρο του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ Ιάκωβο Ναυπλιώτη, έτος κατά το οποίο διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στη μνήμη του μεγάλου θεατρικού μας συγγραφέα και ακαδημαϊκού.

Στις 25 Απριλίου 2014, ο ΝοΠΠΑΠΠΠΑ πραγματοποίησε την εναρκτήρια εκδήλωση για τα «Καμπανέλλεια» στη Νάξο. Ήταν μια εορταστική βραδιά -όπως την είχε χαρακτηρίσει στην ομιλία του ο τότε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Ιάκωβος Ναυπλιώτης- που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκ.Καμπανέλλης», την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ναυπλιώτης είχε ανακοινώσει τη δημιουργία και λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στην περιοχή της Γρόττας, περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος Θεατρικός μας Συγγραφέας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Δρ Σταύρο Σπηλιάκο και στη συνέχεια η Χορωδία των Βετεράνων του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ παρουσίασαν τραγούδια σε στίχους του Καμπανέλλη.

Μάλιστα, την ίδια χρονιά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Καμπανέλλεια 2014» προστέθηκαν και αθλητικές όπως Πανκυκλαδικοί Αγώνες Πετοσφαίρισης αλλά και ο 1ος Καμπανέλλειος Μαραθώνιος δρόμος που περιλάμβανε τρεις ιδιαίτερα όμορφες διαδρομές (α) Χώρα-Αμπράμ-Χώρα, β) Χώρα-Εγγαρές-Χώρα και γ) ο γύρος της Χώρας).

Έτος Καμπανέλλη από το 2014 στο 2022 λοιπόν, με ένα μεγάλο κενό …στο ενδιάμεσο…

(Visited 439 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*