Νάξος: Με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινίας ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη (video+φώτος)

Newsroom
05/06/2022 20:34
 
 
 

 

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Νάξος» ήταν το θέμα της τρίτης και τελευταίας βραδιάς του αφιερώματος στον Ιάκωβο Καμπανέλλη που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο στις 2, 3 και 4 Ιουνίου 2022, που σήμανε και την έναρξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο νησί στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στον ατμοσφαιρικό, ανοιχτό κινηματογράφο Cine Naxos, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Η Νάξος του Ι. Καμπανέλλη» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Κιτσικούδη, όπου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ταξιδεύοντας στη γενέτειρα του, διηγείται τα τρυφερά χρόνια που έζησε εκεί.

Στη Νάξο βίωσε μια ανακάλυψη και αποκάλυψη του κόσμου και έχτισε την παιδική του μυθολογία γεμάτη ιστορίες δέους από τα στοιχεία της φύσης, γεμάτη από παραστάσεις, φαντασιώσεις και συμβάντα στα σοκάκια του νησιού και τα σπίτια της μεσαιωνικής πόλης, στις εκκλησίες, στις γύρω ακρογιαλιές και στα πήγαινε-έλα των καραβιών. Ο Καμπανέλλης, «συμβουλεύει» τον επισκέπτη της Νάξου να μην την αναζητά μόνο στις νησιωτικές γραφικότητες αλλά να τη γυρέψει «με τα μάτια της ψυχής του» και μόνο τότε θα του αποκαλυφθούν ομορφιές και αξίες που δεν θα ξεχάσει ποτέ…

Να αναφερθεί ότι παρών στην εκδήλωση ήταν και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Κιτσικούδης ο οποίος και το προλόγισε.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Σκιές στην άμμο» (1970). Παραγωγή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρομάτη και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
(Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης – Μουσική: Γιάννης Σπανός – Παίζουν: Καίτη Χωματά, Βασίλης Μαυρομάτης, Μιχάλης Βιολάρης, Τρύφων Καρατζάς, Γιάννης Τότσικας, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Αλέξης Γεωργίου).

Δείτε την έναρξη του αφιερώματος 

(Visited 308 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*