Οριστικό: Χωρίς ναυαγοσώστες φέτος η Νάξος – Τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής

Newsroom
05/07/2022 22:43
 
 
 

 

Χωρίς ναυαγοσώστες θα μείνει τελικά φέτος η Νάξος χάρη στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής να φροντίσει εγκαίρως ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη των διαγωνισμών της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών ή τη δημιουργία της δικής της υπηρεσίας για το σκοπό αυτό.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του naxostimes.gr με κινήσεις της τελευταίας στιγμής μέσα στο καλοκαίρι, θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Νάξου, με σημαντικές επιπτώσεις για το νησί.

Το θέμα συζητήθηκε και πάλι σήμερα (05-07-2022) στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και όπως είπε ο κ. Κατσαράς, πλέον δεν έχει νόημα να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός αφού οι δύο προηγούμενοι, Μάιο και Ιούνιο απέβησαν άκαρποι.

Έτσι οι πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου θα παραμείνουν για ολόκληρο το καλοκαίρι, χωρίς ναυαγοσώστες και κατ’ επέκταση η Νάξος χωρίς γαλάζιες σημαίες για το 2022.

Το θέμα όμως δε σταματά εκεί, αφού η τουριστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και οι χιλιάδες λουόμενοι θα είναι χωρίς την προστασία που παρέχουν οι ναυαγοσώστες.

Ημίμετρα

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά η δημοτική αρχή θα λάβει κάποια μέτρα όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση σημαδούρων (των οποίων η τοποθέτηση ξεκίνησε από χθες), ώστε να μην πλησιάζουν στην ακτή τα σκάφη αναψυχής. Επίσης όπως είπε έχει μιλήσει και με τους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σπορ ώστε να μην πλησιάζουν τους λουόμενους τα jet ski ή άλλου τύπου παρόμοια σπορ.

Για το θέμα των ναυαγοσωστών ο κ. Κατσαράς τοποθετήθηκε και στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο αντιδήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυαγοσωστικής κάλυψης σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση της Νάξου και ότι τα ποσά που ζητούν είναι υπέρογκα. Μάλιστα ζήτησε από τον υπουργό να οριστεί πλαφόν στα χρήματα που θα μπορούν να ζητούν οι εταιρείες. Επίσης όπως είπε «δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες» και ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί ώστε οι παραλίες να είναι ασφαλείς (σημαδούρες, ενημέρωση στους ιδιοκτήτες θαλάσσιων σπορ, σωσίβια, λέμβους).

Η ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία καλείται κάθε εβδομάδα να πληρώνει πρόστιμα αφού η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών είναι υποχρεωτική, είναι τεράστια.

Επίσης μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός της άρνησης των εταιρειών να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς της Νάξου, ακόμα κι αν προκηρύχθηκαν καθυστερημένα και την ίδια στιγμή να δίνουν «πράσινο φως» σε άλλους δήμους όπως για παράδειγμα της Μυκόνου, όπου εγκαταστάθηκαν άμεσα.

Η τοποθέτηση του κ. Βαγγέλη Κατσαρά για τους ναυαγοσώστες στη σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη:

(Visited 1.076 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*