VIDEO: Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η γιορτή του Αγίου Νικοδήμου στη Νάξο

Newsroom
15/07/2022 11:31
 
 
 

 

Με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και όλες τις τιμές γιορτάστηκε φέτος στη Νάξο ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Φέτος μεγαλύτερη λαμπρότητα στη γιορτή έδωσε η εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας η οποία μεταφέρθηκε στη Νάξο από τη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από ενέργειες της Μητρόπολης Παροναξίας και του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ. Η υποδοχή της εικόνας έγινε με όλες τις τιμές, την Τετάρτη το βράδυ, στον ιερό ναό του Αγίου Νικοδήμου στη Χώρα Νάξου.

Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, φέτος παρατηρήθηκε κοσμοπλημμύρα στις εκδηλώσεις ενώ τα βεγγαλικά ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Οι εκδηλώσεις, «Νικοδήμεια 2022», ξεκίνησαν από την Πέμπτη 7 Ιουλίου και κορυφώθηκαν ανήμερα της γιορτής του Νάξιου Αγίου την Πέμπτη 14 Ιουλίου το βράδυ με τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης Θηβών, Λιβαδειάς και Αυλίδας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.
Την παραμονή της γιορτής το βράδυ αμέσως μετά την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Βουρλιώτισσας» τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο και συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών Θηβών, Λιβαδειάς και Αυλίδας κ. Γεωργίου, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ καθώς και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου το πρωί οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου με τη θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά τη λειτουργία, ξεκίνησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» καθώς και της εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό στη Χώρα Νάξου.

Τα βεγγαλικά φώτισαν φαντασμαγορικά τον ουρανό της Νάξου ενώ πλήθος κόσμου ακολούθησε την πομπή.

Εκεί ήταν και η φιλαρμονική του Λιμενικού παιανίζοντας εμβατήρια καθόλη τη διάρκεια της λιτανείας.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο έπαρχος Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρώην δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο πολιτευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων του νησιού.

Περισσότερες φωτογραφίες

(Visited 658 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*