Νάξος: Ο εορτασμός της Παναγίας στη Μονή της Φανερωμένης (πρόγραμμα)

Newsroom
11/08/2022 11:48
 
 
 

 

Λίγες μόνο ημέρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, το Πάσχα του καλοκαιριού και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου γίνεται με λατρευτικές εκδηλώσεις.

Στη Νάξο, όπως και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων η Παναγία γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε κάθε γωνιά και χιλιάδες πιστοί σπεύδουν να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της με μια ευχή και την ελπίδα εκπλήρωσης αυτής.

Στο νησί, ο Δεκαπενταύγουστος μεταξύ άλλων γιορτάζεται και στο μοναστήρι της Φανερωμένης.

Πρόγραμμα εορτασμού 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
8.00 μ.μ. – 1.30 π.μ.
Μικρός Παρακλητικός Κανών, Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Η Αγρυπνία θα τελεσθεί κατά το Αγιορειτικό Τυπικό.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
8.30 π.μ. (2η) Θεία Λειτουργία
7.30 μ.μ. Εσπερινός και Λιτάνευση της Παναγίας.

Λίγα λόγια για τη Μονή της Φανερωμένης

Η Μονή της Φανερωμένης βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου και διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Κορωνίδας. Γιορτάζει κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 και 23 Αυγούστου. Σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται ως «Πεφανερωμένη», «Ακρωτηριώτισσα» ή «εις άσπρα χρώματα κείμενη».
Πανέμορφο κτήριο, σχεδόν παραθαλάσσιο, που αγναντεύει το γαλάζιο ελληνικό Αιγαίο και τα γύρω Κυκλαδονήσια.

Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής

Με ένα αχρονολόγητο συμβάν ξεκινά η ιστορία της Μονής. Τρεις ναυτικοί είχαν πέσει σε μεγάλη θαλασσοταραχή κοντά στην ΒΑ ακτή της Νάξου, όταν αγωνιώντες και προσευχόμενοι για τη σωτηρία τους είδαν ένα φως να φέγγει από την ακτή. Μόλις κατάφεραν να πλησιάσουν και να αποβιβασθούν στο σημείο αυτό, βρήκαν μια μικρή εικόνα της Παναγίας. Την εικόνα αυτή αρχικώς τοποθέτησαν στο ναΐδριο του Προφήτη Ηλία, ωστόσο δεν μπορούσαν να αποπλεύσουν, έως ότου υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν και θα ιδρύσουν μονή στη χάρη της. Κάπως έτσι χάνεται στα βάθη του χρόνου η ίδρυση της μονής, με ένα θαύμα.

Κοινόβιο και Σταυροπήγιο

Το παλαιότερο σωζόμενο επί περγαμηνής έγγραφο που αναφέρεται στην Μονή βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Υπογράφεται από τον διάσημο πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελέτιο Πηγά, επιτηρητή τότε του Οικουμενικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και φέρει τη χρονολογία 1537. Ο πατριάρχης αναφέρεται στο «σεβάσμιον μοναστήριον, το πατριαρχικόν σταυροπήγιον, το επ’ ονόματι τιμώμενον της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης, το ον εν τη νήσω Ναξία, εν τόπω Ακρωτηρίω καλουμένω».

Το έγγραφο επιβεβαιώνει το κοινοβιακό καθεστώς της Μονής και επικυρώνει τα προνόμια αυτής ως πατριαρχικού σταυροπηγίου, τα οποία περιλαμβάνουν την εκλογή του ηγουμένου από την αδελφότητα, τη μνημόνευση του οικουμενικού πατριάρχη και την πρόσκληση αρχιερέων για τις χειροτονίες, ώστε να παραμένει ανεπηρέαστη, ακαταπάτητη και αδούλωτη από κάθε ιερωμένο ή λαϊκό. Οι εθνομάρτυρες πατριάρχες Γρηγόριος Ε΄ (1798) και Κύριλλος ΣΤ΄ (1816) επιβεβαιώνουν την πατριαρχική αξία της Μονής.

Σήμερα, «ζωντανό» ξανά  το Μοναστήρι της Φανερωμένης

Η Μονή επανδρώθηκε τον Απρίλιο του 2021 με μικρή συνοδεία που φέρει την Αγιορείτικη παράδοση. Η ζωή είναι κοινοβιακή, και εκτυλίσσεται γύρω από την κοινή λατρεία, την κατ’ ιδίαν προσευχή, τη μελέτη, το διακόνημα, την πνευματική παραγωγή και τη φιλοξενία, έχοντας στόχο την ένωση πάντων με τον Θεό.
Παρά τις πολλαπλές δοκιμασίες η Μονή έχει εισέλθει σε φάση παλινορθώσεως. Το καινούργιο κινείται γύρω από τους παλαιούς άξονες και όλα αντιμετωπίζονται με μια νέα δυναμική στην ανανεωτική πνοή της Ορθόδοξης παράδοσης.

(Visited 1.282 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*