Σαγκρί: Κάτοικοι «ασπίδα» ενάντια στην παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης σε λατομική εταιρεία

Newsroom
26/08/2022 14:02
 
 
 

 

Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους του Σαγκρίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να παραχωρήσει δημοτική έκταση 25 στρεμμάτων σε λατομική εταιρεία «για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών».

Οι κάτοικοι έχουν ήδη προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, από την οποία ζητούν να μην εγκρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τονίζουν ότι η συγκεκριμένη έκταση πρέπει να περιφραχθεί και να προστατευθεί, καθώς αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων κι απαγορεύεται το κυνήγι.

Μάλιστα, δηλώνουν ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις, καλώντας τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας που δεν ψήφισαν την απόφαση, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους της Νάξου να σταθούν στο πλευρό τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι του Σαγκρίου:

ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ
Πρόσφατα (20-7-2022) ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να εγκρίνει αίτημα λατομικής εταιρίας για «τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, για διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου σε δημοτική έκταση 145.114,73 τ.μ.».

Με την απόφαση του αυτή ο Δήμος, αφενός παραχωρεί τα 25 στρέμματα Δημοτικής έκτασης, για έρευνα (μήπως και για εκμετάλλευση) και αφετέρου φαίνεται να δηλώνει την πρόθεση του να παραχωρήσει ολόκληρη τη δημοτική έκταση (145 στρ.), για την επέκταση του παρακείμενου λατομείου. Με απόφαση της, η Κοινότητας Σαγκρίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) στη δημοτική έκταση (25.759,20 τ.μ.) στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων η ιδιωτική εταιρία έχει καταπατήσει παράνομα δημοτική έκταση. Αντί λοιπόν να την σταματήσουν και δικαστικά να διεκδικήσουν αποζημίωση και αποκατάσταση της ζημιάς, που έχει προκαλέσει, παραχωρούν την έκταση για να συνεχίσει ανενόχλητη την καταστροφική για το περιβάλλον της περιοχής δραστηριότητα.

Με την απόφαση του Δήμου διαφωνούμε πλήρως, διότι παραχωρείται δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρία, η οποία θα την καταστρέψει , επεκτείνοντας το υφιστάμενο παρακείμενο λατομείο. Η έκταση αυτή είναι δασική και αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων. Απαγορεύεται το κυνήγι σε αυτή την περιοχή.

Τέτοιες δασικές εκτάσεις πρέπει να προστατεύονται και όχι να εκχωρούνται για εκμετάλλευση, ιδιαίτερα για εξόρυξη πέτρας. Θεωρούμε ότι η έκταση αυτή πρέπει να περιφραχθεί, προκειμένου να προφυλαχθεί και από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία και να αφεθεί να δασωθεί ακόμη περεταίρω.

Η Κοινότητα Σαγκρίου έχει μία μακρά παράδοση στη διαφύλαξη και στην αναδάσωση κοινοτικών εκτάσεων. Χαρακτηριστικά στο νησί είναι τα αλσύλλια πευκοδάσους στην περιοχή του Σαγκρίου, που ξεκίνησαν να φυτεύονται από την δεκαετία του 1930.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ενώ ο Δήμος δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δεν συμφωνούσε με την παραχώρηση των λιμνών του Αγίου Προκοπίου στο ΤΑΙΠΕΔ, τώρα παραχωρεί δική του έκταση σε βαριά και οχλούσα βιομηχανία.

Στη Νάξο, με τη μεγάλη ανοικοδόμηση που πραγματοποιείται, πρέπει οι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις να προστατεύονται και να αναδασώνονται, ώστε η ανθρωπογενής αδρανής ύλη (σκυρόδεμα, τούβλα, πλαστικά κλπ) που αναπτύσσεται στο δομημένο περιβάλλον της, να εξισορροπείται, έστω και μερικώς, από ανθρωπογενή βιο-ύλη (δάση, καλλιέργειες κλπ)..

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

1. Από τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση του και να σταματήσει την διαδικασία παραχώρησης της έκτασης.

2. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να μην εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στην οποία αναφέρεται ότι έχουν διαπραχθεί και παρανομίες.

3. Από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, που δεν ψήφισαν την απόφαση και από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η διαδικασία παραχώρησης.

4. Από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους της Νάξου να αναδείξουν το θέμα και να συνδράμουν στο σταμάτημα της διαδικασίας.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι τώρα ξεκινάει η κινητοποίηση μας, για να αποτρέψουμε την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης σε ιδιωτική εταιρία για λατόμευση. Ήδη, κάτοικοι του Σαγκρίου έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του ΔΣ του Δήμου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Κάτοικοι του Σαγκρίου

(Visited 1.831 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*