Να αποτρέψουν την καταστροφή της περιοχής Πλατιά Ράχη ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου

Newsroom
30/08/2022 02:36
 
 
 

 

Να σεβαστούν τόσο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων του Σαγκρίου και «να αποτρέψουν την καταστροφή της περιοχής Πλατιά Ράχη» με την παραχώρηση σχετικής άδειας λατόμευσης σε ενδιαφερόμενη εταιρεία, ζητά ο Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου «Η Πρόοδος», με επιστολή του σε αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τονίζει ότι είναι ενάντια στην περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρίας στη «μοναδικού κάλους» περιοχή και ζητά να περιοριστεί η λειτουργία της μόνο ως σπαστηροτριβείο.

Αναλυτικά αναφέρει:

Θέμα: Λατόμευση στην Πλατιά Ράχη

1. Η περιοχή κάμπου (Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Αλυκό, Πυργάκι) είναι σπάνια περιοχή με διαμαντένιες παραλίες (δίνεται η δυνατότητα επιλογής τους, ανάλογα με τη διεύθυνση του ανέμου), με εναλλασσόμενα τοπία, με λίμνες, με σπάνιο κεδροδάσος και τέλος με όμορφες λοφοσειρές (Πλατιά Ράχη, Καλαμαύκες, Πυργακιού) που την αγκαλιάζουν και την προστατεύουν. Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πλήθος παλαιών ιστορικής αξίας εκκλησιών, αλλά και ο τεράστιας σημασίας για το νησί μας αρχαιολογικός χώρος του ΓΥΡΟΥΛΑ (Ναός της Δήμητρας).

2. Εμείς θέλουμε αυτήν, την σπάνια κάλλους περιοχή να την διαφυλάξουμε και να την δούμε αξιοποιημένη βάσει προγραμματισμού (χωροταξικός σχεδιασμός) και όχι να καταστρέφεται.

3. Στην περιοχή ΠΛΑΤΙΑ ΡΑΧΗ, δραστηριοποιείται η εταιρεία ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. η οποία παράγει αδρανή υλικά.

4. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Δήμο, κατάφερε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να περιορίσει τις δραστηριότητες της εταιρίας να λειτουργεί μόνο ως σπαστηροτριβείο, με άδεια μέχρι τέλος του 2015.

5. Πληροφορούμεθα ότι η εν λόγω εταιρεία ζητά την άδεια λατόμευσης και έρευνας, στην εν λόγω περιοχή και ότι σε πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε και έγινε σχετική πρόταση προς την αρμόδια υπηρεσία για έγκριση.

6. Εκτιμούμε ότι δεν εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την λατόμευση στην περιοχή και να περιορίσει την εταιρεία να λειτουργεί ως σπαστηροτριβείο.

7. Ύστερα από τα παραπάνω ζητούμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια και από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να σεβαστούν τόσο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων του Χωριού και να αποτρέψουν την καταστροφή της ΠΛΑΤΙΑΣ ΡΑΧΗΣ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Βερνίκος

H Γεν. Γραμματέας
Κατερίνα Δράγαζη

(Visited 276 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*