«Στον πάγο» η πρόταση Σκουρλέτη για τα σμυριδορυχεία

σμυριδορυχεία
admin
08/08/2016 07:53
 
 
 

Παρόλο που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για τα σμυριδορυχεία (δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης), ωστόσο οι σμυριδεργάτες εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την βιωσιμότητα της, γεγονός που τους έχει διχάσει.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Οικομουσείο Κορώνου, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε ένταση, με την πλειονότητα των εργατών να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αλλά και προβληματισμένοι για το μέλλον, καθώς όπως δήλωσε στον Aegean Voice 107.5 και την Πόπη Αλιμπέρτη ο πρόεδρος των σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Μιχάλης Πάσουλας, η πρόταση Σκουρλέτη δεν είναι λεπτομερής και συγκεκριμένη.

pasoulas

«Η πλειονότητα των εργατών είναι πολύ επιφυλακτικοί και με το δίκιο τους, γιατί είναι μια πρόταση “στον αέρα”. Το θέμα είναι ανοιχτό […] Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι εύκολο, χωρίς καμία υποδομή, να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό. Και έχουμε την πείρα ότι δεν “προχωρούν” όλοι οι συνεταιρισμοί» δήλωσε σχετικά ο κ. Πάσουλας, ο οποίος από την πλευρά του, πρότεινε το ίδιο το κράτος να είναι ο εργοδότης, προσφέροντας μόνιμη και σταθερή εργασία κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, με πληρωμή και ασφάλιση, προκειμένου να μείνει ο κόσμος στα χωριά και να αναπτυχθεί η ορεινή Νάξος.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της Πόπης Αλιμπέρτη, ο κ. Πάσουλας δεν διευκρίνισε αν το υπουργείο περιμένει το «πράσινο φως» από τους σμυριδεργάτες προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη των μελετών ή θα καταθέσει τις μελέτες στους εργάτες, προκειμένου στη συνέχεια εκείνοι να πάρουν την απόφαση τους.

«Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε, να αμειβόμαστε και να ασφαλιζόμαστε […] Για ό,τι και να συμβαίνει, οι μόνοι που δεν φταίνε οι σμυριδεργάτες, αλλά η πολιτική κατάσταση» κατέληξε ο πρόεδρος των σμυριδεργατών, υπερασπιζόμενος και όσους καταφεύγουν στη λύση τη δεύτερης δουλειάς, αφού «είναι λογικό όταν παίρνω 36 ευρώ το χρόνο, να κάνω και κάποια άλλη εργασία».
Σε ότι αφορά τις εκλογες ο κ. Πάσουλας είπε ότι αυτές θα γίνουν 20 ή 21 Αυγούστου (ανάλογα την ευκαίρια του Πρωτοδικείου), ενώ αποδεκτή εγινε η πρόταση του, για τη δημιουργία ενός και μόνο σωματείου σμυριδεργατών που θα περιλαμβάνει όλα τα σμυριδοχώρια και θα ονομαστεί “Σωματείο Σμυριδεργατών Ορεινής Νάξου”. 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*