Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή της 78ης επετείου της Απελευθέρωσης της Νάξου

Newsroom
18/10/2022 01:10
 
 
 

 

Του Γιάννη Λογαρά

Με επιτυχία και σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και πνεύματος ενότητας τελέστηκαν στην πόλη της Νάξου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 οι εκδηλώσεις για την 78 επέτειο της Μάχης της Νάξου και της Απελευθέρωσης του νησιού από τον κατοχικό ζυγό.

Το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο (που εκείνη την ημέρα εόρταζε και τα ονομαστήριά του), τον Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο και τον ιερό κλήρο του νησιού, παρουσία των βουλευτών Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση και κ. Φίλιππου Φόρτωμα, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των αρχών του νησιού και πλήθους λαού. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο έφεδρος αξιωματικός κ. Γιώργος Μπάκαλος.

Στη συνέχεια τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο και δύο άλλους κληρικούς τρισάγιο για τα θύματα της μάχης της Νάξου και τους άλλους νεκρούς της Κατοχής στον χώρο του Ηρώου πεσόντων της πόλης της Νάξου, όπου και έγινε και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του νησιού και φορείς. Στο τέλος μετά από τήρηση ενός λεπτού σιγής, η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τον Εθνικό ύμνο και έληξε η σεμνή και συγκινητική αυτή τελετή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε μια σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε για την τοπική ηρωική επέτειο η δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση και το ΚΑΠΗ Νάξου στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Θεάτρου Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Την πανηγυρική ομιλία έκανε ο φιλόλογος κ. Γιάννης Λογαράς και στη συνέχεια τριμελής μουσική ομάδα με παραδοσιακά όργανα ερμήνευσε νησιώτικα τραγούδια που σχετίζονταν με την Κατοχή, Αντίσταση και Απελευθέρωση του νησιού. Στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Θεάτρου υπήρχε σε καλαίσθητους πίνακες (ταμπλώ) με ευθύνη των Γενικών Αρχείων (Ιστορικού Αρχείου) Νάξου μια αξιόλογη έκθεση με φωτοτυπίες εγγράφων, λοιπών δοκιμίων και εφημερίδων που κάλυπταν την κατοχική περίοδο, τη Μάχη και την Απελευθέρωση της Νάξου μαζί και με προβολή από οθόνη τηλεόρασης σκηνών από κινηματογραφική λήψη της κατοχικής περιόδου με θέμα τη Νάξο.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα που συμπλήρωσε το όλο γιορτινό κλίμα της εκδήλωσης και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις με συμπολίτες τους και με τις αρχές του νησιού στον χώρο του αιθρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου και να αποχωρήσουν ικανοποιημένοι από το όλο πνεύμα και τη σωστή διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ήταν η πρώτη φορά που, με τόση επισημότητα και με σημαντική παρουσία λαού, γιορτάστηκε η σημαντική τοπική επέτειος της Μάχης της Νάξου και ήταν σπουδαία ευκαιρία να θυμόμαστε σημαντικές ιστορικές στιγμές και να τιμούμε αυτούς που έδρασαν υπέρ της της πατρίδας κι εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και να παραδειγματιζόμαστε (ιδίως η νέα γενεά) από τις ηρωικές πράξεις των αγωνιστών της περιόδου εκείνης, σε ένα αγώνα που διεξήχθη με θαυμαστή ενότητα αγωνιστών και λαού.

(Visited 172 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*