VIDEO-Νάξος: Όλα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το εξώδικο στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και το θέμα της Λαγκούνας

Newsroom
26/10/2022 02:56
 
 
 

 

Το θέμα της Λαγκούνας αλλά και το εξώδικο στην εφημερίδα ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ συζητήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κανένα νέο στοιχείο δεν ακούστηκε από το δήμαρχο για τα παραπάνω θέματα ούτε δόθηκε καμία απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Ωστόσο, σε ότι αφορά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το εξώδικο στην τοπική εφημερίδα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Πολυκρέτης αποκάλυψε ότι αυτή ήταν παράνομη, αφού μετρήθηκε ως θετική ψήφος αυτή του κ. Δημήτρη Μανιού ο οποίος -όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε- απουσίαζε από τη συνεδρίαση την ώρα της ψηφοφορίας του θέματος.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Μανδηλαράς, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εμφανίστηκε μετανοιωμένος για τη θετική ψήφο του, λέγοντας ότι αιφνιδιάστηκε από το δήμαρχο και εκ των υστέρων μετά από αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ήταν σωστό».

Ουσιαστικές ήταν οι τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου όσο και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Κορρέ. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η «σιωπή» της παράταξης Δύναμη Δημιουργίας κατά τη συζήτηση του θέματος.

Χαρακτηριστικό της συζήτησης οι ειρωνείες και τα γέλια του δημάρχου Δημήτρη Λιανού, σε κάποιες αναφορές των Μανώλη Πολυκρέτη και Λεονάρδου Χατζηανδρέου για το θέμα.

Υπερασπιστής του «εξώδικου» και του δημάρχου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης.

Τι ειπώθηκε

Δημήτρης Λιανός: «…Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν έδωσε καμία άδεια»

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός ανοίγοντας πρώτος το θέμα είπε ότι προχώρησε στο εξώδικο διότι θεωρούσε ότι με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της η ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ (ότι δηλ. ο δήμος έδωσε άδεια να καταστρέψουν το βιότοπο), ήθελε «να προστατέψει την αξιοπιστία και τη φήμη του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων»
«Καταθέσαμε εξώδικο, διότι ήταν και είναι ένα ψευδές και εσκεμμένο δημοσίευμα που βλάπτει την υπόληψη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» είπε.
Ο Δημήτρης Λιανός παραδέχτηκε ότι ήταν παρών σε αυτοψία που έγινε από την Εισαγγελέα. «Κλήθηκα από την Εισαγγελέα και τον Αστυνόμο και παρουσία της Εισαγγελέως έγινε αυτοψία. Μου έκανε μία ερώτηση… αν ως δήμαρχος του νησιού γνώριζα ή με δική μου εντολή κάποιος έβγαλε τις πέτρες και άνοιξε το δρόμο. Από κει και πέρα μετακινήθηκαν οι πέτρες και η οδός άνοιξε» απάντησε επί λέξη ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι: «Θέλω να πω, ότι θεωρώ, είμαι πεπεισμένος δηλαδή ότι εμείς, ο δήμος Νάξου δεν έδωσε καμία άδεια»!
Μάλιστα στη συνέχεια σημείωσε ότι ο ίδιος και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατέψουν το περιβάλλον «ακόμα και την ερειπωμένη οικοδομή που ήταν εκεί στη Λαγκούνα 40 χρόνια την απομακρύναμε» είπε.

Γιάννης Κορρές: «Εάν ο δήμος δεν είχε ανάμειξη, θα έπρεπε να παρέμβει άμεσα»

«Εκεί είναι μία προστατευμένη περιοχή και αν ο Δήμος δεν είχε καμία ανάμειξη έπρεπε να παρέμβει άμεσα για να διασφαλίσει και να προστατέψει την περιοχή» σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές και πρόσθεσε:
«Εμείς καταδικάζουμε την ενέργεια του δήμου για εξώδικο στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ. Δεν μπορεί να φιμώνεται ο τύπος. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να προσπαθήσει να αντικρούσει όλα αυτά που ειπώθηκαν ή γράφτηκαν με επιχειρήματα και όχι να προχωρήσει σε εξώδικο».

Μάλιστα ο κ. Κορρές μίλησε και για τα αναπάντητα ερωτήματα των δημοσιογράφων, «δημιουργούνται και έχουν κατατεθεί εύλογα ερωτήματα από τους δημοσιογράφους» είπε.
Σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθησία του δήμου πρόσθεσε ότι «ο δήμος λέει ότι νοιάζεται για το περιβάλλον αλλά το αποχετευτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και διαιωνίζεται η κατάσταση στα περισσότερα χωριά».

Γιώργος Μανδηλαράς: «Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας ήταν σωστό»

Μετά την θετική του ψήφο για το εξώδικο στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ο Γιώργος Μανδηλαράς εμφανίστηκε «μετανοιωμένος» στο δημοτικό συμβούλιο αφού όπως είπε μετά από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι «το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ήταν σωστό».

Συγκεκριμένα είπε ότι: «Στην οικονομική επιτροπή στις 11 Οκτωβρίου ο κ. δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής έφερε ένα θέμα σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ, εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση προς εμένα. Εκ των υστέρων, με δική μου έρευνα διαπίστωσα ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας ήταν σωστό».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αντέδρασε όπως και ο κ. Λιανός που ρώτησαν πολλές φορές τον κ. Μανδηλαρά, αν επιμένει ότι ήταν σωστό το δημοσίευμα. 
«Το πρωτοσέλιδο της Κυκλαδικής ότι με την άδεια του δήμου καταστράφηκε ο βιότοπος είναι αλήθεια;» ρώτησε ο κ. Μαυρομάτης για να πάρει την απάντηση από τον κ. Μανδηλαρά ότι «αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, δηλαδή αν έδωσε την άδεια ο Δήμος…».

Φώτης Μαυρομμάτης: «Ο δήμαρχος έκανε εξώδικο δεν έκανε ούτε αγωγή ούτε μήνυση»

«Ο δήμαρχος έκανε εξώδικο δεν έκανε ούτε αγωγή ούτε μήνυση» τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης ο οποίος στηρίζοντας τον κ. Λιανό είπε ότι «αυτή η περιοχή δεν ανήκει στο δήμο αλλά ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο… Ο δήμαρχος έχει πει σε προηγούμενο συμβούλιο ότι δεν έδωσε άδεια πουθενά αφού δεν είναι αρμοδιότητα του και δεν έχει δώσει άδεια σε κανένα».

Μάλιστα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και αντικειμενικοί. Όλοι έχουν δικαιώματα αλλά υπάρχουν και υποχρεώσεις».

Ωστόσο ο κ. Μαυρομμάτης δεν έκανε καμία αναφορά στην απειλή προς την ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ, ότι εάν δε συμμορφωθεί, ο δήμος θα προχωρήσει σε υποβολή μήνυσης και άσκησης αγωγής κατά της εφημερίδας.

Μανώλης Πολυκρέτης: «Παράνομη η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Πολυκρέτης αφού ενημέρωσε το σώμα ότι ήταν παρών στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής είπε ότι η απόφαση που λήφθηκε για το εξώδικο στην εφημερίδα, ήταν παράνομη.

«Ήταν παράνομη η απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Δηλαδή ξεκινάει ο πρόεδρος εισηγείται ένα θέμα, λέει “ομόφωνα” και προχωράμε. Μέσα λοιπόν στην Οικονομική Επιτροπή υπήρχε μέλος που αρχικά μπήκε στην αίθουσα και υπήρχε απαρτία, όμως κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία για το εξώδικο δεν ήταν παρών. Είχε βγει έξω και γράφτηκε στα πρακτικά ότι έχει ψηφίσει! Αυτό είναι μία παράνομη απόφαση» είπε και πρόσθεσε: «Ρωτάω. Εάν ένα μέλος της Επιτροπής που δεν ψηφίζει και γράφουν ότι ψηφίζει είναι νόμιμο; Ο Δημήτρης ο Μανιός ήταν έξω την ώρα της ψηφοφορίας και γράψατε ότι ψήφισε».

Μάλιστα ο κ. Πολυκρέτης υπενθύμισε ότι στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται ότι αν δεν ανακαλέσει η εφημερίδα, θα ακολουθήσει μήνυση.

«Δεν τα λέτε πολύ καλά κύριε πρόεδρε. Η απόφαση λέει ότι εάν εντός 10 ημερών δεν πει η ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ “συγγνώμη έκανα λάθος” και δεν ανακαλέσει, θα της γίνει μήνυση. Να τα πούμε όλα».

«Γιατί δεν το είπατε στην Οικονομική Επιτροπή αφού ήσασταν παρών» τον ρώτησε ο κ. Μαυρομμάτης ενώ ο Δημήτρης Λιανός αναρωτήθηκε αν ο κ. Μανιός είπε ότι δεν ήθελε να ψηφίσει, αφήνοντας μάλιστα και κάποια υπονοούμενα για τον κ. Πολυκρέτη.

«κ. Λιανέ, όχι υπονοούμενα σε μένα. Είστε πολύ μικρός για να κάνετε υπονοούμενα σε μένα» του είπε ο Μανώλης Πολυκρέτης.

Δημήτρης Μανιός: «Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία έτυχε και βγήκα έξω»

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Δημήτρης Μανιός ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν στην αίθουσα κατά την ψηφοφορία του θέματος και δεν ψήφισε, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με το εξώδικο στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ.

«Εγώ πάντα είμαι υπέρ στις ήρεμες καταστάσεις ούτε θέλω δικαστικές διαμάχες με κανένα Μέσο Ενημέρωσης ούτε τίποτα. Όμως στη συγκεκριμένη ψηφοφορία έτυχε και βγήκα έξω εκείνη τη στιγμή, αλλά ήμουνα θετικός, δηλαδή υπέρ της απόφασης του δημάρχου».

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «Δεν θα πρέπει να έχουμε τέτοιου είδους αντιδικίες με τα Μέσα Ενημέρωσης»

«Συζητάμε ένα θέμα που είναι σοβαρό και έχει να κάνει με το κύρος και το ύφος του δήμου και κυρίως της διοίκησης του Δήμου. Έχει να κάνει με το κατά πόσο η διοίκηση έχει μία σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης -είτε είναι έντυπος τύπος είτε ηλεκτρονικός-, σε σχέση με δημοσιεύματα που μπορεί να ενοχλούν ή να μην ενοχλούν το δήμαρχο ή τη διοίκηση του δήμου» είπε ο κ. Χατζηανδρέου που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «μαύρο» πρωτοσέλιδο της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ.

«Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες κάποιων μαύρων σελίδων. Αυτή η μαύρη σελίδα ήταν μία απάντηση της Κυκλαδικής που έπαιξε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας» είπε και ο κ. Λιανός αφού του υπενθύμισε ότι και το προηγούμενο πρωτοσέλιδο έπαιξε σε μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, ειρωνικά και προσβλητικά του απάντησε ότι …«σας αρέσει το μαύρο κ. Χατζηανδρέου».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι ο δήμος εξαιτίας του εξώδικου έγινε αντικείμενο αρνητικών σχολίων.

«Κατά την άποψή μου ήταν λαθεμένη η εκτίμηση ότι επειδή έγραψε κάτι ένα Μέσο Ενημέρωσης, αμέσως εμείς του επιτεθήκαμε αρνητικά, ζητώντας του με ένα εξώδικο να ανακαλέσει διαφορετικά θα προβούμε σε οποιεσδήποτε νόμιμες ενέργειες… Αυτό που ανέφερε επίσης ο δημοσιογράφος, ο οποίος είναι και επώνυμος, είναι ότι είχε ζητήσει την άποψη του δήμου».

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακούγοντας τα όσα έλεγε ο κ. Χατζηανδρέου …γελούσε και μάλιστα σε κάποια στιγμή τον ρώτησε «…γιατί οι άλλοι δημοσιογράφοι δεν είναι επώνυμοι;».

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηανδρέου σημείωσε επίσης:

«Εάν λοιπόν κ. δήμαρχε στο ρεπόρτερ που σας κάλεσε, δίνατε τις οποίες εξηγήσεις, το θέμα αυτό θα είχε κλείσει χωρίς να πάμε σε μαύρες σελίδες και χωρίς ο δήμος Νάξου να γίνει περίγελο σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η λογική πρέπει να φύγει από την διοίκηση του δήμου και από όλους μας. Θα μπορούσατε κ. δήμαρχε να έχετε δώσει συνέντευξη την άλλη μέρα και να πείτε όλα αυτά που θέλατε. Αυτό θα σας συνιστούσα εγώ».

Κλείνοντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε υποχρέωση ως δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιζόμαστε όλα τα κομμάτια του νησιού μας είτε αυτό είναι δική μας ιδιοκτησία είτε είναι του Ελληνικού Δημοσίου είτε είναι ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Το περιβάλλον, εμείς θα πρέπει να το προστατέψουμε. Εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο και εσείς ως δήμαρχος, έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Δήμου της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Δεν πρέπει με τίποτα να έχουμε μία τέτοιου είδους αντιδικία με τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρέπει να τα βοηθάμε έτσι ώστε κι αυτά να συμβάλλουν με τον τρόπο τους και με μια ορθή κριτική στο να γινόμαστε σωστότεροι στην διοίκηση και στην αντιπολίτευση».

Δείτε το video

(Visited 514 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*