Πού πήγε το σύστημα καθαρισμού επιφάνειας υδάτων SeaBin από τη μαρίνα Νάξου;

Newsroom
27/11/2022 20:22
 
 
 

 

«Φτερά» έκανε από τη μαρίνα της Νάξου το σύστημα καθαρισμού επιφάνειας υδάτων SeaBin που είχε δωρίσει στο Λιμενικό Ταμείο το Cyclades Preservation Fund τον Ιούλιο του 2021.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του naxostimes.gr το SeaBin έβαλε πλώρη για την Αμοργό και μάλιστα τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο αλιευτικό καταφύγιο Καταπόλων Αμοργού, αφού οι αρμόδιοι του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν τήρησαν τη συμφωνία της δωρεάς ώστε να αδειάζουν τα απορρίμματα που συλλέγονταν από αυτό και να φροντίζουν για τη συντήρηση του.

Η θέση στην οποία ήταν τοποθετημένο το SeaBin στη μαρίνα Νάξου σήμερα είναι κενή και …γεμάτη σκουπίδια

Το βραβευμένο σύστημα αυστραλιανής επινόησης και παραγωγής SeaBin, που είχε δωρίσει στη Νάξο το Cyclades Preservation Fund (CPF), δωρεά που ομόφωνα το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Νάξου είχε κάνει αποδεκτή στις 13 Ιουλίου 2021, είχε τοποθετηθεί στη γωνία δεξιά και αριστερά του Αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών λιμένα Νάξου «για λόγους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και λόγω του ότι στα σημεία αυτά συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος απορριμμάτων». Το σύστημα SeaBin είχε τη δυνατότητα να συλλέξει περίπου 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών, καθώς επίσης και έλαια πετρελαίου και απορρυπαντικών που χρησιμοποιούν τα σκάφη, αλλά και χιλιάδες αποτσίγαρα.

Ωστόσο όμως το SeaBin είχε ανάγκη και από τακτική παρακολούθηση και άδειασμα από τα απορρίμματα (φυσικά), καθώς και από τη στοιχειώδη συντήρηση του… κάτι που δεν έπραξαν οι αρμόδιοι του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Μάλιστα η αποδοχή της δωρεάς σήμαινε και υποχρέωση του Λιμενικού Ταμείου και των αρμοδίων υπηρεσιών του, «για την ορθή λειτουργία, την ασφάλεια και τη συντήρησή του συστήματος SEABIN καθώς και την τακτική παρακολούθηση αλλά και την αναφορά προς το CPF ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικότητάς του καθώς και μέριμνα για τη τελική διάθεση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ ή τη διάθεσή τους για περαιτέρω αξιοποίηση (ανακύκλωση)» όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Λιανός είχε πει στην εισήγηση του.

Τα παραπάνω μάλιστα αποτελούσαν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δωρεά από το Cyclades Preservation Fund, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε το Λιμενικό Ταμείο και ο πρόεδρός του, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν.

Έτσι κι ενώ δεν προλάβαμε καλά-καλά να …πανηγυρίσουμε για το SeaBin που δωρήθηκε στη Νάξο και θα αξιοποιούνταν, μαζεύοντας ένα σεβαστό όγκο απορριμμάτων από τη θάλασσα, το Cyclades Preservation Fund το πήρε από το νησί, ώστε να δωρηθεί κάπου αλλού που θα αξιοποιηθεί όπως θα πρέπει.
Το SeaBin έκανε «φτερά» λοιπόν από τη Νάξο και …πέταξε για το αλιευτικό καταφύγιο Καταπόλων Αμοργού.

Το σύστημα SeaBin στο αλιευτικό καταφύγιο Καταπόλων Αμοργού

 

(Visited 553 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*