VIDEO: Επίσκεψη Αρχιεπίσκοπου κ. Ιωσήφ, Μαργαρίτη και Ναυπλιώτη στα Καλαμίτσια …που «ελπίζουν» πλέον στην αποκατάσταση τους

Newsroom
03/02/2023 19:40
 
 
 

 

Τα Καλαμίτσια επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου κ. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Τίμιος Σταυρός» Ιάκωβος Ναυπλιώτης συνοδευόμενοι από τον π. Γεώργιο Παλαμάρη και την κ. Αγνή Πρίντεζη.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου κ. Ιωσήφ Πρίντεζης επισκέφτηκε τη Νάξο με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου και για πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, επισκέφτηκε και τη Μονή Ιησουϊτών στα Καλαμίτσια.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος «Τίμιος Σταυρός» και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξολοκλήρου χρηματοδότηση των μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου το οποίο να σημειωθεί, είναι υπό κατάρρευση.

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου κ. Ιωσήφ Πρίντεζης: «Έχω μείνει εντυπωσιασμένος από τα κτίρια που έχω δει»

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου κ. Ιωσήφ Πρίντεζης, μιλώντας στο naxostimes.gr, δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του από το μνημείο αυτό της Νάξου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συντέλεσαν ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση του ετοιμόρροπου κτηρίου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχω μείνει εντυπωσιασμένος από τα κτίρια που έχω δει. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τα Καλαμίτσια. Είμαι ευγνώμων προς την εξέλιξη των πραγμάτων από τους παράγοντες. Τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Τιμίου Σταυρού» την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού που κοίταξαν με ευνοϊκό μάτι την και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το κτήριο στο δυνατό βαθμό ώστε να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου. Ως καθολική εκκλησία ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και είμαστε ανοιχτοί για κάθε συνεργασία και κάθε προσφορά».

Γιάννης Μαργαρίτης: «Η Νάξος έχει μία ιδιαίτερη και διακριτή πολιτιστική ταυτότητα και μία πλούσια ιστορία την οποία όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε»

Για τη σημαντικότητα του μνημείου στα Καλαμίτσια αλλά και συμβολή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα καλύψει το σύνολο του ποσού που απαιτείται για τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου, έκανε λόγο ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης σε δηλώσεις του στο naxostimes. Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε παράλληλα ότι οι προσπάθειες πέντε ολόκληρων ετών που έκαναν μαζί με τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη, επιτέλους ευοδώθηκαν και ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση αυτού του εξαιρετικού μνημείου της Νάξου.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε το νησί μας έχει μία ιδιαίτερη και διακριτή πολιτιστική ταυτότητα και μία πλούσια ιστορία την οποία όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε. Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, μετά από προσπάθειες πέντε ολόκληρων ετών που κάναμε μαζί με τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ιδρύματος «Ο Τίμιος Σταυρός» για την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του Μεγάρου Ιησουιτών στα Καλαμίτσια» σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης και πρόσθεσε:

«Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλύπτει το σύνολο του ποσού που απαιτείται αποδεικνύοντας το ουσιαστικό και διαχρονικό ενδιαφέρον της για το νησί μας και την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού του χαρακτήρα. Πίστευα και πιστεύω ότι η ουσιαστική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την προώθηση πολιτικών που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών».

Ιάκωβος Ναυπλιώτης: «Αυτός ο ιστορικός χώρος άρχισε να ελπίζει ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες»

«Από αυτό το υπέροχο ερείπιο, από αυτό το θέρετρο των Ιησουιτών μοναχών, που κάποτε όταν το έφτιαχναν ονειρεύτηκαν ότι η Νάξος θα γινόταν ξανά πρωτεύουσα χριστιανικού κρατιδίου, εν μέσω της οθωμανικής αυτοκρατορίας…
Από αυτό τον ιστορικό χώρο που τον άφησαν να καταντήσει ερείπιο, ενώ ήταν ένα παλάτι… ήδη άρχισε να ελπίζει ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες κάποια στιγμή» σημείωσε στο naxostimes.gr ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών «Τίμιος Σταυρός» Ιάκωβος Ναυπλιώτης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ναυπλιώτης το γεγονός ότι πλέον το κτήριο ελπίζει στην αποκατάσταση του το οφείλει στην ευγενή προσφορά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Γιώργο Χατζημάρκο, το Γιώργο Λεονταρίτη και το Γιάννη Μαργαρίτη «που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν προβάλει και έχουν δώσει κάθε δυνατή αρωγή σε εμένα που αγωνίζομαι πάνω από 10 χρόνια για να σώσω ότι σώζεται ακόμη».

Όπως πρόσθεσε επίσης, «ευτυχώς, ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού η κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία ήρθε στη Νάξο και δήλωσε το ενδιαφέρον της, λύνοντας τα προβλήματα ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή την ευτυχή συγκυρία».

Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την περασμένη Τρίτη πήρε απόφαση (βλ. παρακάτω) και θα συνυπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα του «Τιμίου Σταυρού» ώστε να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που είναι απαραίτητες ώστε να σωθεί αυτό το υπέροχο μνημείο.

Η εισήγηση του κ. Γιώργου Λεονταρίτη:

 

(Visited 1.067 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*