Νάξος: Τα παιδιά γνώρισαν την Αλυκή και τους «θησαυρούς» της – Τι λέει ο «ξεναγός» τους Γιάννης Κοντόπουλος (video+φώτος)

Newsroom
21/04/2023 15:50
 
 
 

 

Ένα όμορφο και διδακτικό απόγευμα πέρασαν παιδιά αλλά και μεγάλοι της Νάξου σε μια εκπαιδευτική βόλτα στην περιοχή της Αλυκής, που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου. Στη βόλτα είχε κληθεί και παρέστη ο εκπαιδευτικός, γνωστός για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του, Γιάννης Κοντόπουλος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά σχετικά με τον υγρότοπο της Αλυκής, τους «θησαυρούς» της και τα πουλιά που φιλοξενεί.

Μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση, και παρατήρησαν με προσοχή τα πουλιά.

poylia4

Μιλώντας στο naxostimes.gr ο κ. Κοντόπουλος αφού ευχαρίστησε τον Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου για την πρωτοβουλία, σημείωσε ότι η παραπάνω δράση ήταν μια ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά για την ιστορία της περιοχής με αναφορές στη μυθολογία, στην αρχαία ιστορία και την ενετοκρατία και πώς συνδέονται με την περιοχή της Αλυκής.Αλυκή Κοντόπουλος

Αλυκή Κοντόπουλος

Ειδικότερα, ο κ. Κοντόπουλος έκανε αναφορά για το νότιο τμήμα, τις Αυλές που γινόταν η παραγωγή αλατιού για εκατονταετίες ως σταθμός του Βενετσιάνικου εμπορίου αλατιού, για την χρήση της Αλυκής ως φυσικό ιχθυοτροφείο, για το νησάκι της Παναγιάς με το γκρεμισμένο εκκλησάκι αλλά και «το σπιτάκι του φύλακα».

Αλυκή Κοντόπουλος

Τα παιδιά ενημερώθηκαν επίσης για το τι είναι υγρότοπος, ποια τα φυσικά του οφέλη για το μικροκλίμα της περιοχής, για τα νερά για την οικονομία, τα βιολογικά οφέλη και τα κοινωνικά ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής. Ο κ. Κοντόπουλος, τους μίλησε επίσης για της αξίες της Αλυκής και την σπουδαιότητά της, για τη μετανάστευση των πουλιών ως σταθμός ανάγκης στη μέση του Αιγαίου πελάγους, για την ανάκτηση δυνάμεων με τροφή και ανάπαυση, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τα παιδιά που παραβρέθηκαν στη δράση, παρατήρησαν με κιάλια και μεγάλη χαρά, τα διάφορα είδη πουλιών που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή.

Αλυκή Κοντόπουλος

Ο κ. Γιάννης Κοντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και τις αιτίες υποβάθμισης της Αλυκής και αναζητήθηκαν οι τρόποι για την προστασία της.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο naxostimes.gr:
«Μου δόθηκε η ευκαιρία από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια και την δραστηριότητα με τις περιβαλλοντικές ομάδες, να αναφέρω κάποιες προτάσεις τις οποίες και σας καταθέτω, μήπως, μιας και είναι προεκλογική περίοδος, ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και ενεργήσουν».

Αλυκή κτίσμα

Οι προτάσεις που καταθέτει ο κ. Κοντόπουλος είναι:

• Τοπογράφηση, κτηματογράφηση και οριοθέτηση του υγρότοπου
• Ξεμπάζωμα, απομάκρυνση των σκουπιδιών και περίφραξη της περιοχής
• Δημιουργία ενημερωτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού
• Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και παρατηρητηρίου πουλιών
• Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση μονοπατιών
• Υπογείωση των καλωδίων σ όλο το μήκος του φράγματος
• Στο «νησάκι της Παναγιάς» να αποπερατωθεί ο ναός και το σπιτάκι του φύλακα να γίνει μουσείο με την ιστορία της περιοχής
• Αποπεράτωση κτίσματος μαγγανομηχανής
• Να αποκατασταθεί η επικοινωνία με την θάλασσα
• Σεμινάρια εκπαίδευσης οικοξεναγών για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού και του οικοτουρισμού στην περιοχή.

Στη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων της απογραφής πληθυσμού της Ελλάδας για το 2021, προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 άτομα, εκ των οποίων τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%). Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των πολιτών έχει μειωθεί συγκριτικά με την απογραφή του 2011 κατά 3,1%. Σχετικά με τις περιφέρειες της χώρας, στις περισσότερες εξ αυτών παρατηρείται μείωση του πληθυσμού, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου κατά 2,2%. Αντίθετα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέγραψε αύξηση πληθυσμού 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης κατέγραψε πληθυσμιακή αύξηση, αν και οριακή, ύψους 0,2%. Αναφορικά με τους Δήμους που αποτελούν πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων, οι 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση στο σύνολο της επικράτειας, ενώ παρατηρείται αύξηση και σε μια σειρά από Δήμους τουριστικών περιοχών, όπως αυτοί των Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων. Στο μεταξύ, το Λεκανοπέδιο Αττικής κρατά σχεδόν σταθερό τον πληθυσμό του (μείωση 0,4%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις στις κατά τόπους περιοχές του. Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, την ίδια ώρα που στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5%. Πτώση και για τον Δυτικό Τομέα, 2,2%, ενώ σχεδόν σταθερός παρέμεινε ο Νότιος Τομέας με πτώση 0,1%. Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, 3,3%, ενώ άνοδο 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Οριακή πτώση 0,2% για Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακή Ενότητας Νήσων.

«Το ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στις πολιτικές αποφάσεις, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του υγρότοπου. Η αδιαφορία και η άναρχη ανάπτυξη με στόχο την ιδιωτική κερδοσκοπία ή η ανάπτυξη με βάση τις αρχές της αειφορίας; Η άποψη ότι “το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές”, ο ωχαδερφισμός ή η αφύπνιση και η αισιοδοξία;» υπογραμμίζει και τέλος προσθέτει ότι:

«Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την διατήρηση, αναβάθμιση του υγροβιότοπου της Αλυκής και επιβάλλεται όχι για λόγους ρομαντικούς, αλλά από ανάγκη αειφορικής διαχείρισης της περιοχής, για την πρόοδο και ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Το οφείλουμε στη λιμνοθάλασσα που πληγώσαμε, στη λιμνοθάλασσα που εκτιμούμε, σεβόμαστε και διαφυλάττουμε για τις μελλοντικές γενιές».

Η Αλυκή και το νησάκι της Παναγιάς

(Visited 1.211 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*