Γενική Συνέλευση στο Σαγκρί: Αναγκαιότητα να λειτουργήσει το ΚΕ.Γ.Ε. στη Νάξο (φώτος)

syneleysi sagri 3
admin
30/10/2016 22:41
 
 
 

Εν μέσω αντιπαραθέσεων και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της βουλής, του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου το μεσημέρι, Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Σαγκρί Νάξου με θέμα την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.) στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γενική Συνέλευση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο προϊστάμενος εκπαίδευσης-κατάρτισης και νομικός σύμβουλος του Ο.Γ.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Μαυρομάτης, αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Νίκος Μαϊτός και Βασίλης Βρούτσης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”, ο πρόεδρος Σαγκρίου Στέλιος Σκορδιαλός και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου του χωριού, ο πρόεδρος και άλλοι εκπρόσωποι της ΕΑΣ Νάξου, εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων Σαγκρίου και της ΟΝΑΣ, μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου και αρκετοί πολίτες.

syneleysi sagri 5

Η τοπική Κοινότητα Σαγκρίου είχε αναρτήσει πανό, το οποίο έγραφε: “Θέλουμε στήριξη στον Πρωτογενή Τομέα. Θέλουμε την αγροτική σχολή στο νησί μας”.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναδρομή στο παρελθόν και στην ιστορία της “ανταλλαγής” με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δώρισε στο δήμο Νάξου (το 2001, με Υπουργό το Γιώργο Ανωμερίτη) το οικόπεδο του ΚΕΓΕ στην πόλη της Νάξου προκειμένου να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο, (όπου εκεί χτίστηκαν το Λύκειο Νάξου και δύο παιδικοί σταθμοί), με αντάλλαγμα ο δήμος να οικοδομήσει, σε δικό του οικόπεδο, το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης. Η περιοχή που επιλέχτηκε για την οικοδόμηση του ΚΕ.Γ.Ε. στη Νάξο είναι το Σαγκρί και πιο συγκεκριμένα 8 στρέμματα στην περιοχή “Κανκάδο”.
Από τότε (2001) έως σήμερα, σχεδόν τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση δημιουργίας του ΚΕ.Γ.Ε. Νάξου…

syneleysi sagri 6

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων στη Συνέλευση είναι ότι ναι μεν έχουν γίνει παραλείψεις κυρίως από τις δημοτικές αρχές του τόπου, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο έχει τις δικές του ευθύνες για την 15χρονη καθυστέρηση στην ίδρυση του ΚΕΓΕ στη Νάξο. Αυτό που ωστόσο εκφράστηκε από όλες τις πλευρές, είναι η αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα όποια λάθη και εμπόδια του παρελθόντος και με αφετηρία τη Γενική Συνέλευση του Σαγκρίου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η ίδρυση του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης στο Σαγκρί.

Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα, αντιπροσωπεία από τη Νάξο να επισκεφτεί τον αρμόδιο Υπουργό και να συζητηθεί εκ νέου το θέμα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Να σημειωθεί, ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι – πολίτες κυρίως – που απαίτησαν από τους αρμόδιους να δεσμευτούν “εδώ και τώρα” για τη δημιουργία του ΚΕΓΕ και μάλιστα να ορίσουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις ενέργειες τους. 

syneleysi sagri 2

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης οι αρμόδιοι, μετά από δυόμισι περίπου ώρες συζήτησης, σε οξυμένο κλίμα αρκετές φορές, σημείωσαν τα εξής:

Αθανασόπουλος: “Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχετε κάνει κινήσεις”

syneleysi sagri 1

“Το νόημα της σημερινής συνέλευσης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως πρέπει” σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να ενισχυθεί η Νάξος ως “κεντρικός πυρήνας Γεωργικής Ανάπτυξης”. Ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι ο ίδιος και πάλι θα συντάξει μια “έκθεση” σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις από την πλευρά του δήμου κατά τα έτη από το 2013 έως το 2016. “Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσει το έργο” σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του δήμου.

Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “Είμαστε υπέρ της κατασκευής του ΚΕΓΕ στο Σαγκρί”

syneleysi sagri 7

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης στο τέλος της συζήτησης τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει γεωργική εκπαίδευση στη Νάξο και ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ΚΕΓΕ στο Σαγκρί. “Να κάνουμε επιτροπή και να συναντήσουμε άμεσα τον Υπουργό” τόνισε.
Σε ότι αφορά τη Γεωργική Εκπαίδευση, σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, και ο δήμος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει κατάλληλο χώρο στο Σαγκρί κατά προτεραιότητα, αλλά και αλλού, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του ΚΕΓΕ τώρα και μέχρι να ανεγερθεί το κτήριο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης στην περιοχή. Σε ότι αφορά την ανέγερση του κτηρίου, σημείωσε ότι ο δήμος δεν διαθέτει τόσο μεγάλο ποσό για την υλοποίηση του έργου, αλλά υποσχέθηκε ότι θα εντάξει στον προϋπολογισμό του 2017 το ποσό που χρειάζεται προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και αμέσως μετά θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο.

Νίκος Μανιός: “Το Υπουργείο είναι δύσπιστο πλέον”

 manios nikos sagri 1

Ο κ. Νίκος Μανιός κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι το μείζον θέμα δεν είναι η συνάντηση με τον Υπουργό, αλλά να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από το δήμο. “Θα πρέπει να δείξουμε ότι έχουν πάρει μπροστά οι μηχανές” τόνισε και υπογράμμισε ότι μετά από 15 χρόνια απραξίας το Υπουργείο είναι πλέον δύσπιστο… “Πρέπει από το δήμο να γίνουν ενέργειες και αμέσως μετά να πάμε στον Υπουργό και είμαι σίγουρος ότι αν δει ενδιαφέρον θα πει “ναι, προχωράμε”. Η βούληση και η θέληση υπάρχουν, δεν μένει παρά να γίνουν και οι διαδικασίες”. Κλείνοντας ο κ. Μανιός και απευθυνόμενος προς το Μανόλη Μαργαρίτη σημείωσε: “Παντοδύναμε δήμαρχε, θα πιεστείς από το λαό και θα το κάνεις”.

*(Θα ακολουθήσει, αναλυτικότερο ρεπορτάζ και βίντεο με ολόκληρη τη Γενική Συνέλευση)

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*