VIDEO: Υπό τη σκιά της πυρκαγιάς …αλλά με βεγγαλικά ο εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου (φώτος)

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου
Newsroom
15/07/2023 02:59
 
 
 

 

Υπό τη σκιά της μεγάλης πυρκαγιάς στην ορεινή Νάξο, αλλά με βεγγαλικά, μεγαλοπρέπεια και την παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε φέτος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ με τη λιτανεία των εικόνων και των ιερών λειψάνων των οσίων Πατέρων Νικοδήμου του Αγιορείτη και Αρσενίου του εν Πάρω. Πολλοί περίμεναν ότι λόγω των δύσκολων στιγμών που ζουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, στον εορτασμό δεν θα περιλαμβάνονταν βεγγαλικά, αυτό ωστόσο δε συνέβη.

Θρησκευτικές εκδηλώσεις

Τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, στις μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω του Θαυματουργού στα προπύλαια του Ιερού ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η οποία θα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Χριστού (Δάσους) Πάρου. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στις 10.00 μ.μ. τελέστηκε ιερά Αγρυπνία.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Την Παρασκευή το πρωί, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικοδήμου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στη Χώρα Νάξου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολουθία Μεθέορτου Αρχιερατικού Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου. Η λιτανεία ξεκίνησε στις 9:00 το βράδυ όπου δια της κεντρικής παραλιακής οδού κατέληξε στον Μητροπολιτικό ναό όπου τελέστηκε η παράκληση της Παναγίας.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Στην κεντρική πλατεία της παραλίας μίλησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Τα βεγγαλικά φώτισαν φαντασμαγορικά τον ουρανό της Νάξου ενώ πλήθος κόσμου ακολούθησε την πομπή.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Εκεί ήταν και η φιλαρμονική του Λιμενικού παιανίζοντας εμβατήρια καθόλη τη διάρκεια της λιτανείας.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού, ο έπαρχος Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης, η αντιπεριφερειάρχης Ευδοκία Κατσάνη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, αντιδήμαρχοι, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Πολυκρέτης, και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων του νησιού.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός του φαντασμαγορικού εορτασμού του Αγίου Νικοδήμου με τα δεκάδες βεγγαλικά, την ώρα που καίγονταν τεράστιες εκτάσεις της ορεινής Νάξου και οι κάτοικοι των χωριών ζούσαν την αγωνία της απώλειας των περιουσιών και των ζώων τους ακόμα και την απειλή καταστροφής των χωριών τους και οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες.

«Στη Χώρα της Νάξου γιορτάζουν με βεγγαλικά και τύμπανα, ενώ την ίδια στιγμή στην ορεινή Νάξο καίγεται ο κόσμος και καταστρέφονται ζωές!» γράφουν οι πολίτες στα social media.

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Παροναξίας δεν έμεινε αμέτοχος σε αυτό αφού από την κεντρική πλατεία της παραλίας ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν για τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα ορεινά χωριά και αγωνιούν για τη ζωή και την περιουσια τους.

Περισσότερες φωτογραφίες

Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου Γιορτή Αγίου Νικοδήμου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.581 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*