Σε οκτώ μήνες η ολοκλήρωση της μελέτης για το σμυριδικό

emery 01
admin
22/11/2016 11:25
 
 
 

Την είδηση ότι από μέρα σε μέρα επίκειται η επιλογή του μελετητή που θα προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης, η οποία θα εξετάζει όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους του σμυριδικού ζητήματος έδωσε μέσα από την εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 o Μιχάλης Φραγκίσκος, Απεραθίτης μεταλλειολόγος μηχανικός και μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκίσκο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο εταιρείες και η χρηματοδότηση της μελέτης (η οποία ανέρχεται στα 72.540 ευρώ) προέρχεται από το ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες από σήμερα. Όπως εξήγησε, «η μελέτη θα δείξει με νούμερα» αν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση για το σμυριδικό, ενώ θα εξεταστεί ενδελεχώς και η περίπτωση συγκρότησης ΚΟΙΝΣΕΠ, που αποτελεί βασικό άξονα της πρότασης Σκουρλέτη. Κατά την άποψη του κ. Φραγκίσκου, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη μελέτη δεν είναι δεσμευτικά, καθώς οι σμυριδεργάτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον του σμυριδικού. «Το θέμα είναι αν μπορεί να υπάρχει μια βιώσιμη λύση. Πιθανόν θα είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα απευθύνεται συνολικά σε όλη την κοινωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Το μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου απάντησε και στα όσα του «χρέωσε» ο κ. Μπάκαλος αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη Γενική Συνέλευση των εργατών στην Απείρανθο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ειπώθηκε τίποτα εναντίον του σωματείου, ούτε υπήρξε επέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα του. Αντίθετα, τόσο εκείνος, όσο και το έτερο μέλος της Τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βερύκοκκος, παρέστησαν στη συνέλευση γιατί η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, ενώ αυτό που θέλησαν να κάνουν ήταν να εξηγήσουν την λειτουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ, πριν τεθεί το συγκεκριμένο θέμα προς ψηφοφορία.
Δεν δίστασε, μάλιστα, να περάσει στην «αντεπίθεση» και να αναρωτηθεί πού ήταν όλοι αυτοί που σήμερα δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για το σμυριδικό, ενώ ήταν απόντες σε κρίσιμες στιγμές του παρελθόντος. «Το σωματείο έπρεπε να το είχαν από χρόνια, αλλά τώρα το θυμήθηκαν; Πού ήταν το 2011 που έμειναν ανασφάλιστοι οι εργάτες; Το 2014 που “περνούσε” ο νόμος που έκλεινε τα ορυχεία; Δεν θέλουμε να πούμε για τα όσα έγιναν στο παρελθόν και πού ήταν όλοι αυτοί τότε» ανέφερε ο κ. Φραγκίσκος, τονίζοντας στη συνέχεια: «Δεν είμαστε άσχετοι. Και επιστημονικά είμαστε επαρκείς, αλλά και κοινωνικά συμμετέχουμε χρόνια», ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι «πράγματι υπάρχουν προβλήματα και μακάρι να λυθούν».
Τέλος, έκανε γνωστό ότι ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος, ο οποίος θα βρεθεί στη Νάξο το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα επισκεφθεί τα χωριά προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή Νάξος. Επίσης, θα δώσει απαντήσεις και διευκρινίσεις για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που θα ισχύσει εκεί.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*