ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του naxostimes: Παράνομη και καταχρηστική η άρνηση Μαυρομμάτη για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου – Η αντιπολίτευση πρέπει να προχωρήσει

σύγκληση δημοτικού συμβουλίου
Newsroom
02/08/2023 02:00
 
 
 

 

Η αυθαίρετη απόρριψη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του νόμιμου αιτήματος για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διέλευσης αγωγού ακαθάρτων από τον Άγιο Αρσένιο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της κοινότητας, παραβιάζει κατάφωρα το γράμμα και τον σκοπό του νόμου και τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, απαξιώνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, δείχνει περίτρανα τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διοίκησης του Δήμου και περιφρονεί τις ανάγκες και τα προβλήματα μιας μεγάλης ναξιακής δημοτικής κοινότητας.

Τι προβλέπει σχετικά η νομοθεσία;

To άρθρο 67 του νόμου 3852/2010, όπως ισχύει, που επικαλείται ο πρόεδρος, έχει τίτλο «Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου» και ορίζει μεταξύ άλλων:

«2. α. Ο Πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή η οικονομική επιτροπή ή η επιτροπή ποιότητας ζωής ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου…Αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.

β. Εφόσον ζητείται να συζητηθεί εκ νέου θέμα για το οποίο λήφθηκε απόφαση, υποβάλλεται άπαξ γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο».

Εδώ πρόκειται για περιγραφή του νόμου, αλλά και του κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 4 παρ.3δ) από τον πρόεδρο, δηλαδή αυτόν που πρέπει να τηρεί τη νομιμότητα και να σέβεται τη θεσμική λειτουργία του.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου και αντιμετωπίζεται με έωλους νομικούς ακροβατισμούς. Το θέμα του Αγερσανιού δεν ακουμπά τον γλιναδιώτη πρόεδρο, αλλά έχει εξεγείρει ένα ολόκληρο χωριό. Το νέο στοιχείο, το νέο γεγονός, είναι αυτό, τα προβλήματα που δημιουργεί το έργο, εκτός αν ήθελε η κυβέρνηση, που πρόσθεσε αυτή την υποπερίπτωση με τροπολογία το 2020, να αφοπλίσει πλήρως την αντιπολίτευση των Δήμων, έτσι ώστε να μην έχουν την πρωτοβουλία που τους παρείχε ο αρχικός «Καλλικράτης» και να ευνοήσει τις δικές της πλειοψηφίες.

Το έργο στο Αγερσανί εν τη εκτελέσει του έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα εν μέσω μάλιστα θέρους και πρέπει να αχθεί πάλι για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πρέπει να προχωρήσει σε νέα αίτηση με ανάπτυξη των νέων στοιχείων που καμώνεται πως αγνοεί ο εθελοτυφλών πρόεδρος και να συγκαλέσει αυτή Δημοτικό Συμβούλιο. Το νομικίστικο πραξικόπημα Μαυρομμάτη δεν πρέπει να περάσει!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 581 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*