Λαμπρό τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κόρωνο

Newsroom
24/08/2023 10:16
 
 
 

 

Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση και συμμετοχή των εξαιρετικά επιτυχημένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε στο χωριό και τον Λυώνα από την Πέμπτη 17 Αυγούστου ως την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το βράδυ στο Οικομουσείο Κορώνου, ο γιατρός Παναγιώτης Πατσαούρας (χειρουργός-εντατικολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας), παντρεμένος με Κορωνιδιάτισσα, παρέδωσε μαθήματα πρώτων βοηθειών στους πολυπληθείς Κορωνιδιάτες που γέμισαν την αίθουσα. Είχε γίνει παρόμοια παρουσίαση και πριν από τον κορωνοϊό. Αναφέρθηκε επί δίωρο και πλέον με γλαφυρότητα και κατανοητό τρόπο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να δώσει κάποιος άμεση βοήθεια για να σώσει ζωές ανθρώπων και απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι του χρόνου, ύστερα από ανάλογη παρουσίαση και πρακτική άσκηση, θα είναι σε θέση να δώσει πιστοποίηση παροχής πρώτων βοηθειών σε Κορωνιδιάτισσες και Κορωνιδιάτες.

Την επόμενη ημέρα έγινε πάλι η αναπαράσταση παλιών, παραδοσιακών παιχνιδιών στην πλατεία του Λυώνα. Συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του προέδρου του Συλλόγου Νίκου Στεφ. Χουζούρη. Σκοπός της εκδήλωσης που πραγματοποιείται επί σειρά ετών στην Κόρωνο είναι να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νεότεροι πώς έπαιζαν και διασκέδαζαν στο χωριό ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1970. Είναι μια πολιτισμική κληρονομιά που διδάσκει και στα σημερινά παιδιά την ανάγκη συμμετοχής, συνεργασίας, άμιλλας, σκέψης, ευρηματικότητας, μέσω του παιχνιδιού, αλλά και δείχνε τις συνθήκες ζωής και διασκέδασης στο χωριό στο άμεσο μόλις παρελθόν.
Το Σαββατόβραδο ο Σύλλογος διοργάνωσε τον παραδοσιακό χορό του στο χώρο της παιδικής χαράς, στην ταβέρνα του Ντάλλα, στην πλάτσα του χωριού. Η συμμετοχή ήταν μαζική, τα όργανα μόνο παραδοσιακά και το γλέντι ικανοποίησε μικρούς και μεγάλους, Κορωνιδιάτες και επισκέπτες. Ευχαριστούμε και όσους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και μαζικά στην πλούσια λαχειοφόρο αγορά της χοροεσπερίδας μας.

Το τετραήμερο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του τοπικού Συλλόγου του χωριού έκλεισε με την παρουσίαση την Κυριακή το βράδυ της ανανεωμένης δεύτερης έκδοσης του βιβλίου της Κυριακής Ψαρρού, φιλολόγου και του Γιώργου Ψαρρού, δασκάλου στο κατάμεστο Οικομουσειο Κορωνου. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ταξίδι στις μνήμες-Λαογραφία της Κορώνου» και την παρουσίαση έκανε με πληρότητα και κριτική προσέγγιση ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος. Ακολούθως μίλησαν οι συγγραφείς και ενδιαμέσως ποιήματα του Γ. Ψαρρού απήγγειλαν οι Κική Μαγγιώρου, Δημήτρης Μανδηλαράς και Γιάννης Δρακόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνου Νίκος Στεφ. Χουζούρης και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γιάννης Κωνσταντάκης, ενώ παρέστη ο ιερέας του χωριού και η Κατερίνα Ανδρούτσου-Κουτελιέρη, εκδότρια και ιδιοκτήτρια εταιρείας Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων και Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΚΙΝΗΜΑ για την προστασία του οικοσυστήματος στα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Ευχαριστούμε και πάλι όλους όσοι συνέβαλαν, οργανωτικά και συμμετοχικά με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Ο Σύλλογος είναι ενεργός και δραστήριος όλο τον χρόνο και δίνει ραντεβού με τους επισκέπτες και φίλους του και όλους τους Κορωνιδιάτες για τις επόμενες καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις.

Από τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνου

Ο Πρόεδρος

Νίκος Στεφ. Χουζούρης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 631 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*