Συνάντηση του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» με την Εισαγγελέα

Newsroom
27/08/2023 23:09
 
 
 

 

Ενημέρωση του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» για συνάντηση αντιπροσωπείας με την Εισαγγελέα Νάξου

Στις 07 Aυγούστου 2023 κατέθεσαν τέσσερις εκπρόσωποι του Κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» την καταγγελία μας στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, η οποία τους δέχθηκε προσωπικά και μίλησε μαζί τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για περίπου μισή ώρα. Η Εισαγγελέας σημείωσε ότι οι πολίτες καλά κάνουν και καταγγέλλουν την παρανομία και η καταγγελία προς την Εισαγγελία τη βοηθάει να κάνει τη δουλειά της. Η απλή διαμαρτυρία στα κοινωνικά μέσα χωρίς να δίνονται στοιχεία δεν μπορεί να αξιολογηθεί γρήγορα και σωστά. Η Εισαγγελέας θα απευθυνθεί για περαιτέρω διευκρινήσεις στους καταγγέλλοντες μέσω των παρευρισκόμενων συγκαταγγελόντων, και ιδιαίτερα του παρευρισκόμενου νομικού.

Η Εισαγγελέας ήταν ενημερωμένη για την κατάσταση και τα προβλήματα κι ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι από την αρχή της τουριστικής σεζόν και μετά την αποστολή της εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (04/05/2023) έχουν γίνει ενέργειες για την δημιουργία δικογραφίας. Επίσης ότι έχουν γίνει καταγγελίες και άλλων πολιτών και τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό και οι ενέργειές της ξεκίνησαν από την αρχή του καλοκαιριού. Η δικογραφία δημιουργήθηκε τελικά 21/07/2023 και τα στοιχεία της καταγγελίας του κινήματος θα συμπεριληφθούν στην ήδη αυτή σχηματισμένη δικογραφία και αξιολογηθούν συνδυαστικά.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κλήθηκε από την Εισαγγελία τον Ιούνιο για το θέμα και όταν ερωτήθηκε για τις ανακλήσεις αδειών, απάντησε ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί τα έγγραφα και πρότεινε να μη γίνουν ακόμα έλεγχοι, κάτι που η Εισαγγελέας δεν δέχθηκε ως αίτημα. Η Εισαγγελέας ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τη διενέργεια αυτοψιών αλλά και για το γεγονός ότι παρά τις παραβάσεις δεν υπάρχουν πρωτόκολλα απομάκρυνσης σε κανένα από τα νησιά αρμοδιότητας της. Τα πρωτόκολλα απομάκρυνσης είναι απαραίτητα για την ανάκληση των αδειών των παραβατών και αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η Εισαγγελέας ενημέρωσε περαιτέρω ότι για να γίνει απομάκρυνση από την ίδια, χωρίς πρωτόκολλα απομάκρυνσης από την Κτηματική Υπηρεσία, μπορεί ο Δήμος να ανακαλέσει τις άδειες των παραβατών, αφού διενεργήσει έλεγχο στις άδειες που έχει παραχωρήσει ο ίδιος. Τα αυτόφωρα και οι φυλακές με αναστολή είναι το μόνο μέσο αυτή τη στιγμή της Εισαγγελίας, αφού δεν έχουν γίνει ανακλήσεις αδειών και χωρίς ανάκληση αδειών δε λύνεται το πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει όπως ενημέρωσε η Εισαγγελέας και για τις παράνομες κατασκευές στους αιγιαλούς και τις παραλίες. Γι αυτό το θέμα η Εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιούνιο μικτό κλιμάκιο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία. Η γραπτή απάντηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι ότι λόγω φόρτου εργασίας στη Μύκονο δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εξειδικευμένου προσωπικού για έλεγχο.

Η Εισαγγελέας ερώτησε κι ενημερώθηκε και για το θέμα ιδιοκτητών που ιδιαίτερα στις ανατολικές παραλίες έχουν κλείσει την πρόσβαση στην παραλία.

Επίσης η Εισαγγελέας έθιξε το θέμα της μη μυστικότητας της άφιξης κλιμακίων ελέγχου και οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν ότι σε λίγες μέρες θα καταθέσουν συμπληρωματικό φάκελο γι αυτό το θέμα αποτυπώνοντας και αυτήν την εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Οι ενέργειες απομάκρυνσης μέρα και νύχτα των επιχειρηματιών από τις παραλίες πριν την άφιξη του κλιμακίου ελέγχου δείχνουν ενοχή, σημείωσε.

Η Εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της νομιμότητας των παραχωρήσεων απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως και του στρωσίματος παράνομων δρόμων στις αμμοθίνες που χρησιμοποιεί και το ΚΤΕΛ, γεγονός το οποίο καταγγέλλει το Κίνημα της Νάξου. Γι αυτό το θέμα που δεν απευθύνεται στην Εισαγγελία, χρειάζεται να προσφύγουν οι πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ελεγχθεί αν οι άδειες είναι άκυρες ή ακυρώσιμες και να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις. Η διαδικασία της προσφυγής όμως επειδή είναι χρονοβόρα, σε βάθος πενταετίας στην καλύτερη περίπτωση, και κοστοβόρα σημαίνει ότι έτσι επιβιώνει το σύστημα αυτό.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 897 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*