«Σώστε τις παραλίες της Νάξου»: Κατέθεσε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο – Συζητήθηκε αλλά δεν λήφθηκε απόφαση

Newsroom
08/09/2023 01:03
 
 
 

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι παρέστησαν μέλη του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» όπου, όπως νωρίτερα είχαν ενημερώσει, κατέθεσαν ψήφισμα στο σώμα με τα αιτήματά τους.

Ενώ το θέμα συζητήθηκε και μέλη του κινήματος κατέθεσαν τις απόψεις τους όπως και δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν, το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση με την αιτιολογία ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε κατατεθεί τουλάχιστον δύο ημέρες (48 ώρες) νωρίτερα.

Ουσιαστικά, το δημοτικό συμβούλιο ενώ είχε το δικαίωμα να πράξει αυτό που έπραξε, δηλαδή να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία υιοθετώντας το ψήφισμα που κατέθεσαν τα μέλη του κινήματος, αυτούσιο ή με ενδεχόμενες αλλαγές, όπως φαίνεται δεν είχε τη βούληση να το πράξει όπως έχει γίνει στο παρελθόν για άλλα παρόμοια θέματα-ψηφίσματα που έχουν μπει εκτός ημερήσιας διάταξης και έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης που τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος Μανώλης Κορακίτης.

Δείτε το ψήφισμα που κατατέθηκε από το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ»
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να αναγνωρίσει ότι:

1. Οι παραλίες της Νάξου και των ΜΚ είναι ο πολυτιμότερος πόρος που διαθέτουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών των νησιών, έρχεται για να απολαύσει τις παραλίες και την καθαρή και διαυγή θάλασσα τους.
2. Οι παραλίες υφίστανται τόσο φυσικές όσο και ανθρωπογενείς πιέσεις, με κίνδυνο την διάβρωση τους και την ποιοτική υποβάθμιση τους.
3. Εφέτος στις παραλίες διαπιστώθηκαν πολλές αυθαιρεσίες, που οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις των υπευθύνων, μετά από καταγγελίες του Κινήματος, κατοίκων και επισκεπτών.
4. Όπως ορίζει το άρθρο 10 της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023/10-3-2023, «Οι Δήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τα στοιχεία κάθε παραχώρησης».

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ

(όπως προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία και την Νομολογία του ΣτΕ)

1. Τη σύσταση εντεταλμένου διαπαραταξιακού οργάνου, που θα προβαίνει σε συνεχείς αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις παραλίες των νησιών.

2. Την ανάληψη πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου:
Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες.
– Να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι.
– Να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με νέα άμμο στη θέση της παράνομα ειλημμένης, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ρίζες των δέντρων που εκτέθηκαν από την αμμοληψία.
– Να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες.
– Να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και να προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’ αυτές και να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους.
– Να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες και όχι πάνω στις αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες.
– Να πάψει η ρίψη αποβλήτων σε λιμνοθάλασσες και παραλίες.
– Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της Δ.Ε.Η.
– Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

3. Την έναρξη διαλόγου μέσα από την Τουριστική επιτροπή ή/και επιτροπή διαβούλευσης με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τις υπηρεσίες, που να αφορά στη διαχείριση των παραλιών, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι απαραίτητο.

(Visited 1.259 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*