Δ. Καπούνης στην ΕΡΤ: «Έλλειψη σε ζωοτροφές στη Νάξο, αυξημένο κατά πολύ και το κόστος!»

Newsroom
29/09/2023 21:17
 
 
 

 

Σημαντικές ελλείψεις σε ζωοτροφές αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι, πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τις καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως τόνισε, μιλώντας στο “News Room” της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

«Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας συνεχίζονται από το 2021 έως σήμερα και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Εκτός από το αυξημένο κόστος, αυτή τη στιγμή έχουμε και ελλείψεις σε χονδροειδείς ζωοτροφές (τριφύλλια, κριθάρια, καλαμπόκια), τις οποίες αγοράζαμε από τη Θεσσαλία αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επίσης, στη Νάξο υπάρχει ανομβρία και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καλλιεργήσει αυτά που έπρεπε και είναι, λοιπόν, έντονο το πρόβλημα αυτό. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης, έχουν ανέβει οι τιμές των ζωοτροφών κατά πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπούνης.

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, ο οποίος ρωτήθηκε, αρχικά, για την έλλειψη εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες και απάντησε: «Υπάρχουν λιγοστοί εργάτες γης και τους οποίους δεν βρίσκει κανείς εύκολα. Τα μεροκάματά τους είναι πολύ ακριβά, φθάνουν γύρω στα 70 ευρώ ανά άτομο».

Όσον αφορά στις τιμές στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα του, ο κ. Βαθρακοκοίλης διευκρίνισε: «Η μελιτζάνα φεύγει από εμένα στα 1,40 ευρώ, οι πολύχρωμες πιπεριές στα 2, η καυτερή πιπεριά στο 1,50 και τα ντοματοειδή στα 2. Οι τιμές είναι καλές για εμάς, θεωρώ, αλλά, παρόλα αυτά, τα κόστη σε πολλά είδη (πετρέλαιο, ρεύμα, κ.ά.) είναι αυξημένα και βλέπω πως ο πρωτογενής τομέας πάει για διάλυση… Έχουμε και την ανομβρία, που μας ταλανίζει δύο χρόνια τώρα – λόγω αυτής, ποτίζω με υφάλμυρο νερό, κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή μου είναι πολύ μειωμένη».

Τέλος, ο κ. Καπούνης ανέδειξε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: «Στο πλαίσιο των δηλώσεων για την ενιαία ενίσχυση, αυτή τη στιγμή έχουν έλθει από άλλο νησί και έχουν δηλώσει στη Νάξο επικαλύψεις πάνω από 500 στρέμματα. Πρόκειται περί απάτης. Έχει γίνει έγγραφη επισήμανση του θέματος σε προηγούμενους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σ.σ. Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργαντά), συνεχίζονται όμως τα ίδια…».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 328 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*