ERT News: Ρεπορτάζ για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

agelades stavlos
Newsroom
01/10/2023 17:45
 
 
 

 

Το ένθετο για τη γεωργία του ERT News δημοσίευσε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Σταθοπούλου για ένα από τα σχέδια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που αφορά στη δημιουργία (μέσα στο 2024) ενός σύγχρονου συνεταιριστικού στάβλου στο νησί, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνει για την παραγωγή του κορυφαίου προϊόντος της, της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.

Αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι στη Νάξο οι οποίοι έχουν αναγκαστεί, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, να κλείσουν τις μονάδες τους, να σφάξουν τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ε.Α.Σ. να παραλαμβάνει λιγότερες ποσότητες γάλακτος και να μειωθεί η παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. Προκειμένου, λοιπόν, η ζώνη γάλακτος να αυξηθεί, η Ε.Α.Σ. σχεδιάζει την υλοποίηση ενός συνεταιριστικού στάβλου.

«Η παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. είναι, τώρα, γύρω στους 1.100 τόνους. Έχει μειωθεί αισθητά και αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους συντήρησης μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους παραγωγούς» τονίζει, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής, ο Διευθυντής Παραγωγής της Ε.Α.Σ. Νάξου Μιχάλης Βερνίκος και προσθέτει: «Κάποιοι στάβλοι έχουν ήδη κλείσει. Φοβόμαστε μην κλείσουν κι άλλοι…».

Επίσης, ο Ναξιώτης παραγωγός, Μανώλης Δεγαΐτας, αναφέρει για το πρόβλημα: «Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν αναγκαστεί στη Νάξο να σφάξουν πάρα πολλά ζώα. Αν δεν έχει κάποιος δική του παραγωγή ζωοτροφών, δεν μπορεί να σταθεί».

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου έδωσε ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Καπούνης: «Θα φέρουμε γύρω στα 500 ζώα έτσι ώστε να ανεβάσουμε την παραγωγή του γάλακτος και της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., γιατί αυτή τη στιγμή λείπει από την αγορά. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα είμαστε κάτω γύρω στους 19 τόνους γάλα, άρα αυτομάτως έχουμε έλλειψη πάνω από 250 τόνων Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. από την αγορά».

«Εμείς, εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, πέρα από το να παράγουμε μία ποιοτική Γραβιέρα, είναι να προστατεύσουμε την παραγωγή και την κατανάλωσή της», υπογραμμίζει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Ιάκωβος Βαλέρης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 348 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*