Σε έκτακτη ανάγκη ο Απόλλωνας – Τη “συνδρομή” της πολιτείας ζητά ο δήμος

admin
16/02/2015 18:41
 
 
 

Ανακοίνωση για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία της 11ης και 12ης Φεβρουαρίου στον Απόλλωνα εξέδωσε η δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που ήδη έχει προχωρήσει σε αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως συζητήθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση του δήμου γίνεται αναφορά στην επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής το δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη στον Απόλλωνα και περιγράφονται οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμα της η θεομηνία στον Απόλλωνα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει τα εξής:

Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 11ης και 12ης Φεβρουαρίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, αποφάσισε να αιτηθεί την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έπειτα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που επέτρεψαν την πρώτη εκτίμηση των καταστροφών, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Μανόλη Ζουγανέλη και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή του Απόλλωνα.

Όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη αυτοψία, σοβαρότατες ζημιές υπέστησαν ο κυματοθραύστης, η γλίστρα που εξυπηρετεί τους αλιείς, ο προβλήτας και ο δρόμος του οικισμού. Ειδικότερα, οι ζημιές που καταγράφηκαν από την αυτοψία και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν είναι οι ακόλουθες:

1.     Απώλεια θωράκισης και αποξήλωση έξαλλου τμήματος σε πολλά σημεία του κυματοθραύστη (προσήνεμος μόλος), που είχε ως συνέπεια την επιχωμάτωση του καταφυγίου σκαφών

2.     Πλήρης αστοχία θεμελίωσης παλαιού λιθόδμητου κρηπιδώματος

3.     Καθίζηση και μερική κατάρρευση δαπέδου κυκλοφορίας έναντι κρηπιδώματος, λόγω εκτεταμένων σπηλαιώσεων

4.     Αποκόλληση ογκολίθων του κυματοθραύστη, προξενώντας επιπλέον ζημιές στη γλίστρα σκαφών, καθιστώντας την πλέον ανενεργή.

Συγκεκριμένα, λόγω των ζημιών που καταγράφονται στον υφιστάμενο κυματοθραύστη-προσήνεμο μόλο, όπου παρατηρήθηκε η κατάρρευση των έξαλλων τμημάτων του, επιχωματώνοντας το καταφύγιο σκαφών, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Απόλλωνα ήταν πλήρως εκτεθειμένες στους μεγάλου ύψους κυματισμούς βόρειας κατεύθυνσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αστοχία της θεμελίωσης του παλαιού λιθόδμητου κρηπιδώματος, με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή και την κατάρρευσή του. Εμφανείς είναι εκτεταμένες σπηλαιώσεις σε μεγάλη έκταση, όπου παρατηρείται και καθολική απομάκρυνση των επιχώσεων της ανωδομής, έναντι του κρηπιδότοιχου, με εμφανείς τις αστοχίες και καθιζήσεις του δαπέδου κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι η περιοχή χρησιμοποιείται και για την κίνηση των οχημάτων και αποτελεί περιοχή ελιγμών λεωφορείων, εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του δαπέδου, λόγω των εκτεταμένων σπηλαιώσεων. Επίσης, παρατηρείται η πλήρης αποκόλληση τμημάτων της ανοδωμής του λιθόδμητου κρηπιδώματος από την λοιπή κατασκευή, μερικά εκ των οποίων φέρουν και σώματα ηλεκτροφωτισμού, τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με φανερό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. 

Το μέγεθος των καταστροφών καθιστά απαραίτητη την κήρυξη της περιοχής του Απόλλωνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η συνδρομή της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. 

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*