Το πρώτο νοσοκομείο της Νάξου ιδρύθηκε στα χρόνια της κατοχής, για τις ανάγκες των 2000 Ιταλών στρατιωτών που αποβιβάστηκαν στην Νάξο. Για τη λειτουργία του επιτάχτηκαν οι Ναξιώτες γιατροί του νησιού.
Με την απελευθέρωση συνέχισε να λειτουργεί με την ευθύνη της κοινότητας Χώρας που διόρισε διοίκηση. Καταργήθηκε το 1954 από την κυβέρνηση.
Για την ανάγκη να λειτουργήσει νοσοκομείο στη Νάξο έγινε λόγος για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα από έναν καθολικό καλόγερο και το θέμα αυτό και πάλι επανήλθε από τον καθολικό δεσπότη της Νάξου στις αρχές του 20ου αιώνα και έγιναν κάποιες προσπάθειες που όμως δεν προχώρησαν. Στις φωτογραφίες που προβάλλονται οι ναξιώτες γιατροί που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στη Νάξο από τις αρχές του 20ου αιώνα ως ιδιώτες, στο κατοχικό νοσοκομείο μέχρι που καταργήθηκε, ως κοινοτικοί γιατροί και μέχρι τη δεκαετία του 1960 που θεσμοθετήθηκε ο αγροτικός γιατρός.
Διακρίνεται στις φωτογραφίες επίσης και ο αείμνηστος Γιάννης Ν. Δελλαρόκας ιδιοκτήτης του παλαιότερου και ιστορικού φαρμακείου της Νάξου, που λειτουργεί ως σήμερα από τους απογόνους του. Το φαρμακείο αυτό ίδρυσε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Νικόλαος Ιωαν. Δελλαροκας.
Παρακολουθείστε το ιστορικό ένθετο του Νίκου Λεβογιάννη (Φιλόλογου, πρώην Βουλευτή) για την υγεία με τις σχετικές φωτογραφιες – ντοκουμέντα:
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment